Zonder handleiding in de wachtkamer
“Bij de diagnose ‘ongeneeslijk ziek’ zit geen handleiding. Van curatief (je hebt nog een kans om beter te worden) kom je in de categorie palliatief (vette pech, je wordt niet meer beter) terecht en dat blijkt een hele lastige in (borst)kankerland. Op gebied van zorg, zorgverlening, informatie m.b.t. jouw situatie moet je ongewild zelf op zoek naar wat voor jou het beste werkt.”
Met deze woorden gaat Judith van start in het voorwoord van haar boek. Wat in 2012 begon als een blog na de diagnose uitgezaaide borstkanker is nu in boekvorm gegoten. Het boek is geen handleiding, maar geeft een inkijkje in de zes lange jaren waarin de kanker zijn eigen gang gaat in skelet, spieren, longen, bijnier, eierstokken, lever, lymfe, huid en zenuwkanaal.
Judith merkte dat je als ongeneeslijk zieke veel zelf moet uitvinden wat voor jou werkt. Van adequate informatie tot hoe jij het allemaal moet gaan doen. Daarbij is psychologische ondersteuning onontbeerlijk, omdat kanker je niet alleen lichamelijk aanvalt, maar je hele zijn.
Haar laatste blog (klik hier) is geplaatst op 29-11-2018. Het gaat hard achteruit en zij beseft dat het einde van haar dagen zich aan haar op beginnen te dringen.
Judith eindigt haar boek met de woorden dat haar boek hopelijk kan bijdragen aan hoe je moet leven met een dergelijke diagnose en hoe het tevens een eyeopener kan zijn voor de mensen om je heen.
Moedig, eerlijk, dansen tussen hoop en wanhoop, grimmige werkelijkheid.
Corrie Sleebos
Judith Mulder. Zonder handleiding in de wachtkamer.
Eigen uitgave 2018. Livinginthewaitingroom.com
154 pagina’s
ISBN 978 94 021811 11