Omgaan met ernstige gebeurtenissen

Omgaan met ernstige gebeurtenissen

Datum/Tijd
donderdag 28 nov 2019
19:30 - 21:30

Locatie
Flevomeer Bibliotheek
Harmen Visserplein 5
Emmeloord

Categorieën

Contactpersoon Toon Hermans Huis
Elly Orsel


Op donderdag 28 november organiseert het Toon Hermans Huis Emmeloord, in samenwerking met de Flevomeer Bibliotheek Emmeloord, een lezing rond het thema ‘omgaan met ernstige gebeurtenissen’. Bijvoorbeeld als je geconfronteerd wordt met kanker.

De diagnose Kanker kan het leven behoorlijk op z’n kop zetten. En niet alleen dat van de patiënt, maar ook dat van de mensen in zijn omgeving, zoals gezin, familie, vrienden en kennissen. Gevoelens van angst en verdriet dienen zich aan en die kunnen behoorlijk ontwrichtend zijn. Dan is het goed om te weten hoe je gevoel werkt zodat je effectief kunt reageren en niet ook nog eens psychisch omvalt. Dit inzicht helpt en is misschien wel een basisvoorwaarde om goed te kunnen handelen.

Op deze avond wordt vanuit de Psychosynthese uitgelegd hoe je jezelf kunt oefenen om de regie te houden op je gevoel. Wat kun je bijvoorbeeld zelf doen met angst, verdriet en boosheid als je geconfronteerd wordt met een ernstige gebeurtenis zoals de diagnose kanker. De informatieavond wordt verzorgd door psycholoog Janna Bakering en Henk Evers.

Psychosynthese

Psychosynthese is in de vorige eeuw ontwikkeld door de Italiaanse psychiater Assagioli. Toen, vele jaren later, de hoogleraren Tjerk Huppes en Rob Wesdorp een ernstige vorm van kanker kregen hadden zij behoefte om zo goed als mogelijk met deze ziekte om te gaan. Zij ervaarden daarbij veel steun uit de inzichten van de psychosynthese. Daarom hebben zij de stichting ‘Assagioli’ opgericht. Met deze stichting hebben zij in 2000 in Groningen ‘Het Behouden Huys’ in opgericht waar mensen met kanker psychosociale zorg ontvangen. Het behouden Huys is nu onderdeel van het Martini ziekenhuis.

Aanvang van de lezing: 19.30 uur. Locatie: Flevomeer Bibliotheek Noordoostpolder, Harmen Visserplein 5 te Emmeloord. Toegang gratis.

Aanmelding vooraf wordt op prijs gesteld i.v.m. een maximaal aantal deelnemers. Stuur een email naar info@thhemmeloord.nl onder opgave van uw naam en het aantal personen waarmee u wilt deelnemen.