Activiteiten september en oktober
Toekenning workshops
Als je je hebt opgegeven voor een workshop krijg je 10 dagen voor de workshop een mail dat je aanvraag is goedgekeurd. Soms zijn er te veel aanmeldingen en kan het zijn dat je een mail krijgt waarin staat dat je niet deel kunt nemen aan de workshop. Het is NIET zo dat als je de eerste was die zich aangemeld heeft je verzekerd bent van een plaats. We willen de plaatsen zo eerlijk mogelijk toekennen. Nieuwe gasten gaan voor.
Elly Orsel, coördinator activiteiten.
Er staat een prachtig aanbod activiteiten voor je klaar. Door te klikken op het icoon van je keuze word je naar de activiteitenpagina geleid. Daar krijg je meer informatie en kun je je ook aanmelden.
Heel waardevol zijn de Lotgenoten- en Naastengespreksgroepen die op respectievelijk 3 en 8 oktober van start gaan. Gasten die hier eerder aan deelnamen zijn hier bijzonder positief over. Een aanrader is beslist ook de Ginkiestocht op Urk op 27 september. Nieuw is ‘DIY = Do It Yourself’ van Wendy de Jong op 24 september, lees maar eens wat deze workshop voor je kan beteken.
Dit vind ik leuk
Ik had een tumor achter mijn oog en moest bestraald worden in het Erasmusziekenhuis. Op weg naar mijn eerste bestraling reed ik, enorm zenuwachtig, samen met mijn man richting Rotterdam toen we een vrachtwagen passeerden. Op de zijkant stond met enorme letters Alles komt goed schatje.
Ik zei tegen mijn man: dat is voor mij bedoeld. En alles kwam goed! Wat leuk dat een bedrijf zo’n tekst op zijn vrachtwagen zet.
Adriana Voortman
(Een ingezonden stukje uit een krant. Met dank aan Ali Zandbergen die het doorgaf.)
Borstkankersymposium 2019
Op het moment dat je de diagnose Borstkanker te horen krijgt, verandert je wereld voor altijd. Relaties veranderen. Bijvoorbeeld met een partner, goede vrienden, collega’s of werkgever. Je ervaart verandering in energie. Je verliest (soms) autonomie. Afhankelijk van prognose, behandelplan, genezing, wordt de nieuwe wereld steeds opnieuw een beetje anders. Dan veranderen waarden en jij verandert mee. Dat kan lastig zijn.
Mogelijk kun je, nu of straks, niet meer alles doen wat je gewend was. Bereid jij je daar op voor? Welk werk doe je? Kan je dat blijven doen zoals je gewend was? Wie helpt je bij deze ontdekkingstocht? Schakel jij je omgeving in zoals je partner, specialist, huisarts, vrienden, familie, collega’s? Het ís logisch dat anderen je helpen om jouw doel te bereiken. Wij helpen jou op 5 oktober.
DE VRAGEN ZIJN :
• Wat verandert er als je borstkanker hebt (gehad)?
• Kijk je anders naar de wereld, naar mensen in je omgeving?
• Hoe zien zij jou?
• Wat is de taak van de arts en andere specialisten?
• Hoe kunnen ze helpen je deze stappen te (laten) zetten?
Klik hier voor het verslag van het Borstkankersymposium 2018 via een mooie video impressie.
Klik hier om het programma te bekijken en je in te schrijven.
Vrouwen met borstkanker willen rust
Preventieve borstamputatie vergroot niet altijd de overlevings-kans, blijkt uit onderzoek. Maar opereren doe je ook om niet in angst te leven.
Screenen of opereren
Annette Heemskerk-Gerritsen, onderzoekster van het Erasmus MC, analyseerde gegevens van bijna 3.000 draagsters van de twee BRCA-genen.
Van de 1.712 vrouwen met BRCA 1 ondergingen er 722 een amputatie. Van hen kregen 8 vrouwen alsnog borstkanker. 1 patiënte overleed. 990 vrouwen kozen voor screening. Van deze groep kregen 268 vrouwen kanker. 20 patiënten overleden.
In de groep met BRCA 2-draagsters zaten 1.145 vrouwen.
406 kozen voor amputatie. Niemand kreeg kanker. 739 vrouwen kozen voor screening. Van deze groep kregen 144 vrouwen kanker. 7 patiënten overleden.
Klik hier om het hele artikel te lezen.
Bron: artikel in Trouw op 30 juli 2019
Oncokompas onderzoek
Herhaalde oproep voor deelname aan onderzoek: partners van mensen met ongeneeslijke kanker gezocht
Om de toegang tot begeleidende zorg te verbeteren voor mensen die geraakt zijn door kanker, is het online programma Oncokompas ontwikkeld. Er is nu ook een versie beschikbaar voor de partners van mensen die niet meer beter worden. Om na te gaan wat het effect is van Oncokompas, worden partners van mensen met een ongeneeslijke vorm van kanker gezocht voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek. Voor het onderzoek wordt u gevraagd om 3 vragenlijsten in te vullen, verspreid over 3 maanden.
Heeft u interesse om mee te doen aan het onderzoek? Dan kunt u voor meer informatie terecht op de website van Oncokompas (klik op de naam Oncokompas) of een e-mail sturen naar Anouk Schuit (onderzoeker Vrije Universiteit Amsterdam) via a.s.schuit@vu.nl.
Boekbespreking
THHEmmeloord heeft veel boeken over onderwerpen die te maken hebben met (de verwerking van) kanker. Persoonlijke verhalen, fotoboeken en medische boeken..
Deze boeken worden ook uitgeleend. Vraag of de gastvrouw het wil noteren in het bibliotheekboek. De bibliotheek wordt regelmatig aangevuld met nieuwe boeken.
Heeft u zelf boeken die interessant kunnen zijn voor onze gasten en waar u op uitgekeken bent? Schenk ze dan aan onze bibliotheek en maak er een andere gast blij mee. Klik hier om eerdere boekbesprekingen, gemaakt door vrijwilligers, te lezen.
Beter worden is niet voor watjes
Daarom zeg ik, laten we meer zijn dan lotgenoten. Laten we elkaars verslaggever zijn. Laten we op het stille slagveld van de wachtkamer de glimlach zoeken. De glimlach die ons mens maakt. En die ons allebei, zo geloof ik sterk, beter gaat maken. Zo kunnen jij en ik na onze ziekte straks een beter mens zijn. Beter dan we ooit zijn geweest.
Danielle en Bart, twee bevriende verslaggevers worden beiden geraakt door kanker. Danielle heeft eierstokkanker en Bart leukemie. Bart neemt contact op met Danielle en zo ontstaat er een intieme briefwisseling. Ze nemen elkaar mee in het proces van betekenis vinden in het leven midden in het ernstig ziek zijn. Dit doen zij op ontroerende wijze, waarin ook de humor niet ontbreekt. Daardoor wordt het nooit zwaar. Vier jaar lang laten ze de ander diep in hun ziel kijken en daar ontdekken ze het proces van beter worden. Ziek worden is zwaar, maar beter worden in je eentje is topzwaar en te vaak een onbegrepen reis.
Je zult veel herkennen in de briefwisseling en ook nieuwe inzichten opdoen.
Er woont een oude man in mij, die niemand ziet. Ik heb geaccepteerd dat ik mijn lichaam met hem moet delen. Vooral hoop ik dat besmettelijk geluk in mij woont. Hier zijn is heerlijk.
Boeiend en diepgaand, van harte aanbevolen.
Corrie Sleebos
Danielle Pinedo, Bart van Eldert, Beter worden is niet voor watjes
Prometheus, Amsterdam 2018
179 pagina’s
ISBN 978 90 446 3610 9
De column van Piet
De columnist is op vakantie, dus ………………. kijken we nu al uit naar zijn bijdrage in november.