Nieuwsbrief.
De nieuwsbrief verschijnt vanaf deze editie om de 2 maanden.
Inloop op maandagmiddag.
Vanaf maandag 4 september is er ook weer inloop op maandagmiddag van 13:30 uur tot 16:00 uur.
Activiteiten tweede helft 2017
Voetmassage door Cecile de Wit
Woensdag, 6 september, 4 oktober, 1 november en 6 december
Een aanraking met liefdevolle aandacht zegt soms meer dan 1000 woorden.
U kunt u even weer mens voelen, in plaats van alleen maar patiënt en ervaren dat uw lichaam nog steeds prettig aan kan voelen.
Massage biedt geen genezing, maar ontspant, ondersteunt het herstel en kan pijnstillend werken.
Contra-indicaties: trombose en (lymf)oedeem.
Wandelen o.l.v. Annelies Bouma en Adelein Bosma
Donderdag 14 september
Het wandelen is ondertussen een zeer geliefde activiteit geworden van onze gasten.
Vooraf wordt besproken waar er gewandeld wordt.
Onderweg wordt er met elkaar een kopje koffie/thee gedronken.
Deze activiteit geeft veel gezelligheid en is ook nog eens goed voor je conditie.
Bloemschikken door Co Orsel of Hannie Pepping en Ietje Kodde
Dinsdag 12 september, vrijdag 20 oktober, dinsdag 14 november en vrijdag 15 december
Zelf een mooi bloemstuk maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.
Ook dit najaar kunnen en er weer mooie bloemstukken gemaakt worden met telkens een nieuw thema dat te maken heeft met de seizoenen.
Verras jezelf en doe gezellig mee!
Kunst kitsch of quatsch o.l.v. Henk Evers
Donderdag 21 september, 5 oktober, 12 oktober en 19 oktober. Advies: schrijf je in voor alle 4 deze ochtenden, ze vormen een onlosmakelijk geheel.
Over kunst hebben veel mensen wel een mening. De een is er helemaal lyrisch over, een ander vindt het wel ok en weer anderen moeten er helemaal niets van hebben. De laatste categorie heeft het dan vooral over moderne kunst. En dat is ook heel begrijpelijk. Want soms ziet moderne kunst er zo eenvoudig uit dat je al snel denkt ‘dat kan ik ook’. En waarom is dat dan kunst? Wat is kunst eigenlijk en waarom maken mensen het?
In vier ochtenden gaan we in de kunstgeschiedenis op zoek naar antwoorden. En die antwoorden vinden we. We starten in de middeleeuwen en eindigen bij de hedendaagse kunst. Hopelijk helpt dit je om meer van kunst te genieten. En misschien ontdek je ook wel de kunstenaar in jezelf.
Indonesisch koken o.l.v. Corrie Sleebos
Donderdag 28 september en 26 oktober
Schilderen o.l.v. Bettie Koekkoek
Donderdag 2 november en 9 november
In deze creatieve workshops maak je in een paar uur tijd een prachtig schilderij dat je vervolgens thuis aan de muur kunt hangen.
De workshop is geschikt voor iedereen, je hebt geen teken- of schilderervaring nodig om mee te kunnen doen.
En je zult versteld staan van je kunstzinnige kwaliteiten!
Sieraden maken o.l.v. Kleurkracht
Dinsdag 7 november
Huid- en bodyverzorging o.l.v. Annet van der Werf
Donderdag 23 november
Kerstknutselen o.l.v. Anneke de Jong-Brouwer
Dinsdag 28 november
Feestelijke decembermake-up o.l.v. Annet van der Werf
Donderdag 7 december
Aanmelding kan via onze website www.thhemmeloord.nl. Hier vindt u ook het tijdstip, de locatie, het maximum aantal deelnemers en de kosten van de bovengenoemde activiteiten.
De gespreksgroep
Sinds eind juni zijn we binnen het Toon Hermans Huis Emmeloord gestart met een gespreksgroep. In eerste instantie was het de bedoeling om dit in de vorm van een themabijeenkomst te gieten, waarbij elke bijeenkomst een vooraf vastgesteld thema besproken wordt. In de praktijk is gebleken dat de groep liever per keer bekijkt wat er ‘ter tafel komt’.
Intussen is de groep zo’n vier keer bijeen gekomen en worden verschillende ervaringen en gevoelens met elkaar gedeeld. De gespreksleden zitten allemaal in een andere fase van de ziekte en dat maakt dat er veel onderlinge steun ervaren wordt. De groep beslist onderling wat de frequentie is waarop ze bij elkaar komen. Tot nu toe komt de groep zo’n een keer per twee weken bijeen.
In tegenstelling tot onze inloopmomenten op maandagmiddag en woensdagochtend, merk ik dat men bij de gespreksgroep dieper ingaat op (elkaars) gevoelens en emoties, die op dat moment spelen. Verder ervaar ik een grote mate van onderling begrip en vertrouwen. Het is mooi om te ervaren dat er steun gehaald wordt uit de (h)erkenning bij de anderen. Alles mag en kan gezegd worden. Tevens wordt bewaakt dat een ieder zijn of haar zegje mag doen oftewel “spreektijd” krijgt.
We hebben de ruimte om meerdere groepen te kunnen starten. Mocht u behoefte hebben aan een dergelijke “praatgroep” dan kunt u zich hiervoor aanmelden. Afhankelijk van de behoefte zal er dan gezocht worden naar een passend dagdeel in de week waarop een eventuele nieuwe groep kan starten. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met ondergetekende.
Hanneke Vos – Bootsma, coördinator
Column
Forever young
In de gemeente Almere hebben ze oog voor ‘de jeugd van vroeger’. Met name voor de groep met een smalle beurs. Plussers mochten een dag of wat geleden gratis het festival ‘Forever young’ betreden na verwerving van een al of niet gedownloade toegangskaart.
De vrouw, zoals columnisten hun wederhelft in hun stukjes noemen, en ik behoren deels , want plusser, maar zonder al te smalle beurs, tot de doelgroep, dus reisden wij af naar Almere en tom-tomden zonder al te veel moeite het festivalterrein op.
Daar stond een reuzenrad, schrikbeeld ooit voor mijn lief toen haar levensjaren nog in lentes werden aangeduid. Nu kon ik, met niet eens heel veel overtuigingskracht, haar bewegen met mij een paar omcirkelingen te maken. In slow-motion weliswaar, maar toch …
Willeke Alberti was daarvoor al voorbij gekomen: ‘Samen onder moeders paraplu’. Berdien Stenberg verleidde ons met veel charme en oude succesnummers.
Met imitatie-Elvis-Presley-klanken in ons gehoor verlieten we het terrein met de gedachte dat hij inderdaad niet dood was en wij ook nog niet.
Ik liet nog eens de slogan ‘Forever young’ door mijn mond lopen: alle ikjes van mijn achterliggend leven vibreerden mee en kwamen tot een voorlopig compromis samen in de 71-jarige die ik nu was. Met Elvis waren andere songs mijn hersencelletjes binnengedrongen en beelden daaraan gelinkt. ‘Schön war die Jugendzeit’, ‘Thank you for calling’ en andere stuff.
Ondanks vermaningen van aanhangers van de esoterie niet weerom te kijken put ik gretig uit de rijke bron van herinneringen, ontmoetingen en gebeurtenissen. Pijnpunten zijn inmiddels afgevlakt, leerscholen gevolgd: het reuzenrad draait wat langzamer en het uitzicht is adembenemend.
Genuanceerd als ik tracht te zijn weet ik ook wel, dat andere beelden uit de media vaak voordringen. Een peuterlichaampje aangespoeld op het strand als aanklacht tegen de ontbinding van de mensheid. Kinderen for ever young gebleven. Zoals jonge mensen vanwege een dodelijk ongeluk of een ernstige ziekte met overlijden tot gevolg. ‘Hoe kostbaar is een kwetsbaar mens’, schreef een dichter lang geleden.
Daarom: Leef voordat je doodgaat: ‘t liefst zo lang mogelijk. Omlijst je bestaan met muziek en bloemen op de weg. Vlecht een krans van je herinneringen en gedenk hen die er deel vanuit maken. Schik wat in voor wie naast je wil zitten. Denk wereldwijd en niet kamerbreed. Vergeet naast al je goedbedoelde raad vooral niet te luisteren en om je heen te kijken, maar sluit op tijd je ogen om diep van binnen jezelf (terug) te vinden.
Reageren? piettalsma@kpnmail.nl