Foto: Patricia van de Camp © sanne de jonge
Een jaar na de chemo’s en de stamceltransplantatie besluit ik dat ik geen patiënt meer ben. Ik heb me lange tijd laten leven door afspraken, medici en instanties. Anderen bedachten wat goed voor me was. Ik ben het zat. Ik wil mijn leven terug. En dus neem ik langzaam mijn plek weer in. Maak ik me los van de kanker door dingen te doen die normale mensen ook doen. Op vakantie gaan. Werken. Mijn huis opknappen. Ik wil niet meer bezig zijn met doodgaan, en met de garantie dat deze ziekte terug gaat komen.
Ik wil mijn eigen keuzes maken. Ik ervaar nog steeds dezelfde hobbels als voor de diagnose. Ik heb niet opeens ‘het licht gezien’.
Ik kijk niet met een gretige blik vooruit, beweeg me niet dansend door het leven. Toch krijgen dingen voor mij een andere kleur, een andere waarde. Emoties worden dieper, verhoudingen duidelijker, ontmoetingen waardevoller. Ik kom dichter bij de essentie. Van alles. Ik zoek hoe ik mijn leven weer op kan pakken, met de wolk van een volgende keer boven mijn hoofd.
Ik wil het afgelopen jaar als leermoment met me meedragen en als zorg los kunnen laten. Ik zet grote kleine stappen.
(Bron: Trouw, De Verdieping, dinsdag 3 oktober 2017)
Oncologische revalidatie, wat is dat?
Oncologische revalidatie helpt bij diverse lichamelijke (en psychische) problemen als gevolg van kanker. Bij deze behandeling werken verschillende disciplines samen met als doel de kwaliteit van leven van de kankerpatiënt te verbeteren. De behandeling helpt u om een nieuwe balans in uw functioneren te vinden.
Oncologische revalidatie is bedoeld voor volwassen patiënten die kanker hebben of hebben gehad. De poliklinische revalidatiebehandeling kan worden geboden in alle fasen van de ziekte: tijdens de behandeling, na afloop van de behandeling maar ook in de (langdurig) palliatieve fase. Het behandelprogramma bestaat uit verschillende modules en duurt in totaal 12 weken. Gedurende deze periode komt u gemiddeld twee keer per week naar een behandellocatie van Revalidatie Friesland (in Emmeloord).
Medisch specialistische revalidatie.
De revalidatiebehandeling is gericht op herstel van fysieke, psychische en/of sociale klachten gerelateerd aan kanker. Bijwerkingen en effecten van kanker(behandelingen), zoals ernstige vermoeidheid en lichamelijke beperkingen, kunnen leiden tot verminderde kwaliteit van leven en slechter functioneren in werk en privé. In de behandeling is het een eerste prioriteit om zo min mogelijk beperkt te worden door de verschijnselen van kanker of de behandeling daarvan. De behandeling kent een interdisciplinaire aanpak en is gebaseerd op de Richtlijn Oncologische Revalidatie van Integraal Kankercentrum Nederland. De revalidatiebehandeling start met een intake bij de revalidatiearts om uw persoonlijke revalidatiedoelen vast te stellen. Op basis hiervan wordt er met u afgesproken welke behandelmodules u zult volgen, sommige individueel en sommige met lotgenoten.
Op donderdagavond 16 november zullen Edo Hoornstra (fysiotherapeut) en Gea Kramer (ergotherapeut) van Revalidatie Friesland, locatie Emmeloord, hierover een presentatie/lezing verzorgen.
Plaats: FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder, Harmen Visserplein 5 in Emmeloord
Tijd: vanaf 19:30 uur (duur ongeveer 1 uur)
Toegang is kosteloos, voor koffie en thee wordt gezorgd.
Heeft u het spotje van KWF gezien en herkent u de genoemde klachten zoals vermoeidheid en angst? Dan kunt u in het Toon Hermans Huis Emmeloord terecht voor een luisterend oor en ondersteuning.
De column van Piet
Naast de last op je schouders zit je beschermengel.
Deze is niet van mezelf: ik kom de regel tegen in de zgn. ‘rouwkalender om te verscheuren’. In mijn tweede leven als ‘boekverkoper’ kom ik nog wel eens in aanraking met tweedehands boeken. Iemand ruimt zijn zolder leeg en brengt mij het resultaat van zijn/haar opruimwoede. Als goudzoeker speur ik naar bijzondere boeken in kringloopwinkels, bv.
Zo kruisen soms echte pareltjes mijn pad, waaronder genoemde scheurkalender.
Scheurkalenders, in deze tijd weer geliefde aankoopobjecten, maken de warmste gevoelens in mij wakker, temeer daar mijn vader jaren her elke dag enthousiast zo’n blaadje van het langzaam uitdunnende blok scheurde en de stichtelijke voorkant met luide stem aan ons verkondigde. Behalve ons bij de tijd houden hadden deze kalenders vooral de functie van een dagelijkse preek als een soort opmaat voor de zondagse…
De meeste woorden gingen verloren als de welbekende zaadjes van de zaaier op de rotsen.
Dat veranderde als vader de achterkant met ons deelde, een terminologie die toen nog niet bestond. De metamorfose was opvallend. Op het geconcentreerde gezicht van het hoofd van het gezin verscheen zowaar een glimlach en als het verhaal vorderde werd er soms aanstekelijk gegniffeld. Vooral de auteur Willem Wilman, bijgenaamd Sint Wilman, stond synoniem aan humor, plezier en relativering. Vader legde na het gelezene tevreden zijn hoofd op de tafel voor een kort hazenslaapje en wij probeerden onder de afdroogbeurt uit te komen, met weinig succes.
Terug naar de rouwkalender bestemd ‘voor iedereen die rouwt om een dierbare’. Op de achterkant staat o.a. ‘De rouwkalender maakt bespreekbaar wat te vaak onbesproken blijft.’
Op elk af te scheuren blaadje is een gestileerde grijze traan getekend. In die traan staat een spreuk of een cliché dat wordt gerelativeerd . Toepasselijke websites en boeken worden genoemd en vragen vermeld om eens dieper over na te denken, etc.
Een kleine bloemlezing:
Welke dooddoeners heb je vandaag alweer gehoord? Waar zit het knopje van het licht aan het eind van de tunnel? Stil in huis, herrie in je hoofd. Rouwen, de prijs die je betaalt voor houden (van). Ze zeggen: ‘Het leven gaat door’ Waarom voelt het dan niet zo? Het is erger dan je denkt en als je denkt wordt het erger. Noodzakelijk verlies. Boek van Judith Viorst (De liefdes, illusies, afhankelijkheid en irreële verwachtingen die wij allen moeten opgeven om te kunnen groeien.) Ik hou je nog even vast, mijn eigen herinneringsboek. (Boek van Riet Fiddelaers Jaspers. Werkboek nadat iemand is overleden.) WWW.alleenover.nl
Het boek van Judith Viorst, dat voor 1 eurootje aan te schaffen is in de kringloopwinkel, vind ik een echte aanrader. Haar positieve boodschap is, dat ondanks onze verliessituaties, de pijn en de teleurstellingen er altijd een tegenhanger is, nl. ontwikkeling, groei. We leren van onze pijn, mits we die onder ogen durven te zien. Zo kan een crisissituatie ons uiteindelijk op een ander spoor hebben gezet. Overleven kan wellicht weer volop leven worden. Dat daarvoor eerst heel veel scheurkalenderblaadjes en ……………………………… (?) verscheurd moet worden en tranen vergoten lijkt me klip en klaar.
O, ja, de rouwkalender is te bestellen via www.rouwkalender.nl
piettalsma@kpnmail.nl / Reacties zijn welkom.
Activiteiten.
Voor sommige activiteiten de laatste maanden van dit jaar zijn nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar:
Kleurkracht, sieraden maken op 7 november: nog 1 plaats
Schilderen op 9 november: nog 1 plaats
Bloemschikken op 14 november (zowel de ochtend als de middag): geen
Huid- en bodyverzorging op 23 november: nog 1 plaats
Kerstknutselen op 28 november: nog 2 plaatsen
Voetmassage bij kanker op 6 december: nog 4 plaatsen
Feestelijke december make-up 7 december: nog 3 plaatsen
Bloemschikken op 15 december: de ochtend zit vol, voor de middag zijn nog 3 plaatsen beschikbaar
Wacht u niet te lang met inschrijven, ‘vol is vol’.
foto: Henk ter Beest
Lotgenoten gespreksgroep
Op 16 november start de volgende lotgenoten gespreksgroep. Deze groep zit inmiddels ‘vol’, aanmelding is niet meer mogelijk. In de loop van het eerste kwartaal 2018 zal een volgende groep worden gestart, informatie daarover volgt t.z.t.