Activiteiten mei en juni
Voor enkele activiteiten zijn nog 1 of meer plaatsen vrij. Door te klikken op het icoon van uw keuze wordt u naar de activiteitenpagina geleid. Daar krijgt u meer informatie en kunt u zich aanmelden.
ING actie ‘Help Nederland vooruit’
Zaterdag 9 maart mocht voorzitter Dieuwke Nauta in Heerenveen een cheque van € 5.000,- in ontvangst nemen. Het resultaat van een spannende stemactie waaraan gelukkig heel veel mensen gehoor hebben gegeven. Toon Hermans Huis Emmeloord is met de hoofdprijs in deze regio aan de haal gegaan. Prachtig! Dank aan iedereen die gestemd heeft.
Nieuw! Vooraankondiging Gespreksgroep voor Naasten
Na de Kookworkshop Indonesisch koken voor Naasten gaat in het najaar de nieuw te starten Gespreksgroep voor Naasten van start.
Als iemand in het gezin de diagnose kanker krijgt heeft dit een grote impact, niet alleen voor degene die de diagnose krijgt, maar ook voor zijn/haar directe omgeving. Niets lijkt meer vanzelfsprekend. Kanker nestelt zich in alle aderen tot in het kleinste haarvaatje van het gezin en het netwerk. Het is niet altijd leuk om thuis te praten over kanker en de gevolgen ervan, maar je moet het zeker niet wegstoppen, want het is er wel, ook als je er niet over praat.
De Gespreksgroep voor Naasten zal een bijzondere groep zijn. De deelnemers zitten namelijk in het zelfde schuitje als jij en jullie zijn allemaal ervaringsdeskundigen. Jij kunt gewoon je verhaal delen, zonder je schuldig te voelen. De anderen weten exact wat je bedoelt en begrijpen jou heel goed. Je zult je serieus genomen voelen en voldoende steun ervaren. Het is prettig om te horen hoe anderen omgaan met moeilijke dingen. Tijd nemen om er met elkaar over te praten kan helend werken, terwijl het gewone leven ook doorgaat omdat niet alles om kanker draait.
Deze nieuwe Gespreksgroep voor Naasten komt elke veertien dagen bijeen op een dinsdagavond in een tijdsbestek van 3 maanden (vijf à zes keer). De groepsgrootte zal 6-8 personen zijn. De groep wordt geleid door twee deskundige gespreksleiders, die tevens ervaringsdeskundigen zijn.
Datum en tijd van de bijeenkomsten op dinsdagavond van 19.30 – 21.00 uur in Toon Hermans Huis op 8 oktober, 22 oktober, 5 november, 19 november en 3 december. Aanmelding graag via de website.
Aktie ‘Kom in de Kas 2019’
Nog meer goed nieuws! Op zaterdag 6 april nam Gerben Schrale namens het Toon Hermans Huis Emmeloord een cheque van maar liefst € 5.000,- in ontvangst. Niet eerder was de opbrengst van een ‘Kom in de Kas’ actie zo hoog. Heel veel dank aan de organisatie van ‘Kom in de Kas’.
Boekbespreking
Levenskunstenaar. Peter, 1982-2002. ‘Ik wil iedere dag leven alsof het m’n laatste is’
Dit boek gaat niet over de heroïsche strijd van een jonge kerel tegen een levensbedreigende ziekte. Peter vocht uiteindelijk niet tégen de leukemie waaraan hij leed. Hij vocht vóór zijn leven, de kwaliteit van zijn leven.
De sportieve, levenslustige Peter krijgt op 16-jarige leeftijd te horen dat hij ernstig ziek is: acute lymfatische leukemie. Zijn vader Johan Massier, auteur van het boek, neemt ons mee in de moeilijke jaren van behandelingen en pijn, angst en dreiging, ongeloof en verbijstering, hoop en wanhoop. De schrijver vervlecht de belevingen van Peter, zijn moeder, zijn zus en zijn eigen beleving als vader tot een indringend verhaal; levens in verbondenheid en in eigenheid rondom dat hele zware thema kanker.
Heen en weer geslingerd tussen goed nieuws en slecht nieuws vindt Peter telkens weer de veerkracht om op te krabbelen en zijn leven te vieren zo lang het nog gaat. Als het duidelijk wordt dat het niet meer gaat komt langzamerhand de tijd van afscheid nemen. Wie het niet heeft meegemaakt, kan zich geen voorstelling maken van wat het betekent zo moe en zo ziek te zijn. Zoals ook niemand zich de machteloosheid kan voorstellen, die zich meester maakt van de omringende naasten. Peter sterft nog vóór zijn 20e verjaardag. De afscheidsdienst hebben ze samen gepland en zo wordt Peter zichtbaar in de herinnering. ‘Her-inneren’ betekent de persoon op een andere manier in je innerlijk bewaren, waar niemand ooit echt doodgaat. (Manu Keirse).
“Waar we tijdens Peters ziek-zijn, zijn overlijden en de eerste jaren daarna, vooral in de ‘overleefstand’ stonden, staan we nu weer in de ‘leefstand’. Wij hebben aan Peters laatste boodschap gehoor leren geven. “zorg ervoor dat de kanker die mij te grazen neemt, jou er niet onder krijgt. Laat mijn dood jouw leven niet vergallen”
Als u getroffen bent door kanker of als u een betrokken naaste bent, zult u veel herkennen in de emoties van vader en zoon. De durf om de werkelijkheid recht in de ogen te kijken, de ontreddering en het verdriet, maar ook de kunst om de mooie momenten te zien worden u aangereikt en dit kan u tot steun zijn.
Corrie Sleebos
Johan Massier, Levenskunstenaar
Uitgegeven in eigen beheer 2018: johan@massiercoaching.nl
144 pagina’s
ISBN 978-94-6345-345-5 / NUR 749
Nazorg ex-kankerpatiënten
Bijna 800.000 Nederlanders die kanker overleefden, krijgen te weinig nazorg. Ook als ze als ‘genezen’ worden beschouwd, hebben ze in het dagelijks leven nog veel last van naweeën. Dat staat in een onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) dat op 12 april werd gepresenteerd. Het hele artikel lezen? Klik hier.
De column van Piet
Het Ajaxgevoel
Op mijn 37e ben ik begonnen met tennissen na eerst 20 lessen te hebben genomen.
Backhand, forehand, dropshot, de service en de lob stopte ik in mijn speciale tennistas en haalde ze er zo nu en dan gepast en ongepast uit. Op verjaardagen bood ik vrienden en familieleden ruime kansen om in plaats van de cd of het goede boek weer eens wat anders te schenken: hetgeen varieerde van tennissok tot blikken verse ballen.
Nu, op mijn 73e, sta ik in slow motion nog steeds een balletje te slaan en geniet van een magnificent shot zoals de Engelsen dat zo mooi kunnen zeggen. Overigens komt het ook voor, dat ik een bal compleet mis, maar daar hebben we het niet over. Mijn verwondering en blijdschap is dat ik iets doe wat ik jaren geleden niet voor mogelijk had gehouden: lichtvoetig bewegen en een sprintje trekken met een tamelijk overjarig lichaam.
Jan Mulder, leeftijdgenoot – hebt U zijn programma gezien? – wil eeuwig leven. In zijn bekende ietwat ronkende stijl onderzoekt hij de mogelijkheden daartoe. En ook al is het een metafoor waarmee hij wil uitdrukken dat hij het leven prachtig vindt: iets van zijn levenslust en energie mag best op ons afstralen. Met name inspireert mij de stelling: Geloof in wat je doet, schrap het woord onmogelijk en geniet van de magnificent shots van je bestaan.
De ‘gelovigen’ onder ons hebben ongelooflijk veel bereikt: zij stonden aan de wieg van baanbrekende uitvindingen, verrassende innovatie en heilzame inzichten. De hemel bestaat maar we zoeken hem vaak te hoog. Onze aardse voorgangers hebben hun namen voorgoed verbonden aan succes, hoop, en wat sommigen betitelen als een wonder.
Het wonder ontleed, blijkt echter meestal gegrondvest te zijn op hard werken, doorzettingsvermogen, bijzondere talenten en geloof in eigen kunnen.
Ajax is een voetbalteam dat al jaren niets te zoeken heeft in Europese voetbalcompetities.
Vorig jaar kwam daar verandering in en dit seizoen verrassen ze leek en voetbalkenner met sprankelend spel en overwinningen tegen de topteams van Europa.
Na drie voorronden dringen ze door tot de halve finale en is een finaleplaats in de Championsleague niet ondenkbaar. Los van de ingrediënten voor deze succesmaaltijden inspireren de voornamelijk jonge voetballers ons, de kijkers en liefhebbers, met gedurfd en moedig spel uitgaande van eigen kracht en opvatting.
Lieve mensen inclusief de voetbalhaters: eigen je het Ajaxgevoel toe. Open alle poriën om de boodschap ALLES IS MOGELIJK te ontvangen. Wees pro-actief, geloof erin, pak je moment en durf ook een keer mis te slaan, want het volgende shot zal MAGNIFICENT zijn!
piettalsma@kpnmail.nl
De Stichting Kanker in Beeld ontwikkelt, faciliteert en financiert creatieve en beeldende initiatieven waarbij de verwerking van kanker centraal staat. De activiteiten zijn gericht op patiënten en hun naasten en vinden in het hele land plaats. Kanker in Beeld helpt mensen om hun kracht en energie te herontdekken, het gevoel van eigenwaarde te herstellen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Zingen (inmiddels 35 koren), toneelspelen, schilderen of schrijven met lotgenoten geeft positieve energie, hoop, zelfvertrouwen en een sterk gevoel van saamhorigheid. Klik hier voor meer informatie.
De volgende nieuwsbrief verschijnt rond 1 juli