Activiteiten
Ook in onze regio beginnen de vakanties. In de maanden juli en augustus vallen de activiteiten stil maar op de woensdagochtenden bent u van harte welkom tijdens de inloop. Het zijn de maanden waarin we, als het weer dat toelaat, gezellig met elkaar buiten kunnen zitten.
Elly Orsel en Karin Ceelen zijn al weken druk met de voorbereiding van de activiteiten voor het 2e halfjaar 2019. Zij gaan ons verrassen met een mooi gevarieerd aanbod. Meer daarover in de volgende nieuwsbrief die rond 1 september verschijnt.
‘Vaarkracht’ biedt een kosteloze SloepenVaartocht aan door Nationaal park Weerribben-Wieden op zaterdag 17 augustus 2019, zie hieronder.
Voor wie met vakantie gaat: een fijne tijd gewenst.
Varen door Nationaal park Weerribben-Wieden
Meer weten? Klik hier: SloepenVaartocht Weerribben. Aanmelding via de website van Vaarkracht.
SamenLoop voor Hoop Noordoostpolder
Zaterdag 16 en zondag 17 mei wordt de SamenLoop voor Hoop Noordoostpolder georganiseerd. De eerste teams zijn al aangemeld en natuurlijk zal Toon Hermans Huis Emmeloord ook een team vormen om deel te nemen. Klik hier voor meer informatie.
In onze volgende nieuwsbrief meer hierover.
Gespreksgroepen
In het najaar gaan de twee gespreksgroepen weer van start. Op donderdagmorgen, 3 oktober begint de zesde gespreksgroep voor lotgenoten en op dinsdagavond, 8 oktober gaat de eerste gespreksgroep voor naasten van start. U kunt zich opgeven via de website van het THH, waar u tevens meer informatie vindt over de beide groepen.
Boekbespreking
THHEmmeloord heeft veel boeken over onderwerpen die te maken hebben met (de verwerking van) kanker. Persoonlijke verhalen, fotoboeken en medische boeken..
Deze boeken worden ook uitgeleend. Vraag of de gastvrouw het wil noteren in het bibliotheekboek. De bibliotheek wordt regelmatig aangevuld met nieuwe boeken.
Heeft u zelf boeken die interessant kunnen zijn voor onze gasten en waar u op uitgekeken bent? Schenk ze dan aan onze bibliotheek en maak er een andere gast blij mee. Klik hier om eerdere boekbesprekingen, gemaakt door vrijwilligers, te lezen.
Routeplanner door de jungle van kanker
Als je op reis gaat, zoek je zorgvuldig het reisdoel uit. Je gaat plannen en je voorbereiden. Je inlezen over wat je allemaal te wachten staat kan je al zoveel plezier geven dat je vol verwachting uitkijkt naar je vertrek.
Bij de diagnose kanker ben je abrupt op reis gegaan tegen wil en dank. Je gaat door een jungle die kanker heet en die beangstigend kan zijn. Je komt steeds weer voor nieuwe keuzes te staan. De schrijfster van dit boek, Evelien (55 jr.) heeft dit zelfs twee keer meegemaakt. Zij heeft dit prachtige boek geschreven dat als een routeplanner voor je kan werken dwars door die jungle heen. Ook al is de reis niet zelf gekozen, dan kun je toch nog zelf je eigen route bepalen op allerlei terreinen.
De auteur zet alle soorten scans en medische handelingen op een rijtje. Ze benadrukt tevens hoe belangrijk zelfzorg is. Daarin vind je een keur aan leuke recepten en smoothies. Handige tips passeren de revue om er goed uit te zien. Hoe belangrijk is je eigen voorkeur daarin, want het blijft jouw eigen jungle route.
Als je dan uit die jungle komt is er de uitdaging om je leven weer op te pakken en de reis door de jungle van kanker te verwerken. Maar hoe doe je dit?
Alles komt aan bod met hier en daar een flinke dosis humor. Het boek oogt fris, is full colour en de pagina’s zijn opgevrolijkt met aantrekkelijke illustraties en foto’s. Het geheel ademt positiviteit uit zonder af te doen aan de ernst van de kankerjungle. Het is zeer inzicht gevend, inspirerend en gewoon leuk. Kortom: een absolute aanrader. Ik heb het boek verslonden.
De angst is laf, ik kan het weten, ik kwam hem tegen, menig maal.
Ik zag zijn schim in de coulissen, ik zag hem zitten in de zaal.
De angst is laf – hij komt jouw kant op, als hij weet dat je hem knijpt.
Maar hij neemt de benen als je ’m bij zijn lurven grijpt. (Toon Hermans)
Corrie Sleebos
Evelien van der Werff, Routeplanner door de jungle van kanker. Van K naar beter
Eigen uitgave 2019
186 pagina’s
ISBN 97 8 90 82 94 610 9
De column van Piet
De Elfstedentocht
Een enkele keer word ik badend in het zweet, zoals het cliché wil, wakker. In mijn droom is het al zo rond elf uur op de dag dat de Elfstedentocht van start gaat. Ik had om vijf uur ‘s morgens in het FEC moeten zijn, maar moeders, vrouwen, wekkers, interne alarmschellen hebben blijkbaar niet gewe(r)kt!
De droomuitlegster ook niet, want die heb ik over dit fenomeen nooit benaderd. De droom kent overigens vele varianten, waarvan de gemene deler luidt: falen op het beslissende moment.
Tot mijn grote vreugde is de werkelijkheid aanmerkelijk zachtaardiger voor mijn persoontje.
De beroemde tocht heb ik geschaatst, gefietst en gewandeld. Een ingelijst brevet door de toenmalige commissaris van de koning, dhr. Jorritsma, persoonlijk uitgereikt, hangt op de overloop bij ons aan de muur als bewijs van deelname aan en voltooiing van deze 3 disciplines.
De prachtigste herinneringen bewaar ik aan deze happenings. De razend enthousiaste mensen aan de kant, de dweilorkestjes, de hartverwarmende vrijwilligers, de golf van eensgezindheid: het is er allemaal naast de slapeloze nachten eraan vooraf, de onzekerheid over het welslagen, het afzien, de inzinkingen…
Met name de impact van de echte, de winterse Elfstedentocht, is enorm. De media-aandacht vooraf, tijdens en na het gebeuren zal in dit tijdsbestek van de totaal- communicatie exploderen. De authentieke elfstedenrijder ploegt net als de boer voort, maar belt wel met het thuisfront waar hij zijn inzinking zo ongeveer staat te verwerken. Helaas lijkt het erop dat het wel eens bij 15 officiële elfstedentochten zou kunnen blijven en dat we moeten spreken van de tijd voor de klimaatcrisis en de tijd erna.
Iemand schreef in de krant dat het spektakel beter in de zomer gehouden kan worden om de meute zwemmend langs de Friese steden te leiden. Hoewel organisatoren dit sterke merk, de Elfstedentocht, al op velerlei manieren hebben uitgevent: kanoënd, met de motor, de old-timer, steppend, wandelend, fietsend, parachutespringend, etc., lijkt me de optie ‘zwemmen’ alleen haalbaar als niet eens zo’n goede grap.
Duidelijk is inmiddels dat hele volksstammen erbij willen horen als er prestaties worden verricht tijdens de beroemde tocht door Frieslands vergezichten. In de rol van toeschouwers zorgen zij voor enthousiasme, sfeer en drinkt de sporter de aandacht en liefde in als een baby de moedermelk. Op zo’n dag kun en mag je niet falen. Je voelt je een held, maar dat ben je uiteraard niet. Goed getraind en gezond verricht je hoogstens een aardige prestatie, zoals Foppe zou zeggen. Hartstikkene mooi!
Ook Maarten is geen held maar wel een unieke sportman die uit dankbaarheid voor zijn herwonnen gezondheid schitterende sommen geld bijeenzwemt en bovenmenselijke prestaties levert. Overigens vond ik het minstens zo mooi, dat hij vorig jaar moest opgeven en dat op een koninklijke wijze deed. In beide gevallen zijn, dat staat buiten kijf, lijders aan
kanker de grote winnaar en inspireert de Elfstedentocht mannen, vrouwen, jongens en meisjes aan sport te doen, te bewegen tot heil van henzelf en de gezondheid(szorg)!
piettalsma@kpnmail.nl