De vrijwilligers van het Toon Hermans Huis Emmeloord wensen u een goed en liefdevol 2018 toe.
Inloop op maandagmiddag
De inloop op maandagmiddag is met ingang van 1 januari 2018 vervallen. U bent van harte welkom tijdens de inloop op woensdagmorgen van 09:30 uur tot 12:00 uur. Toon Hermans Huis Emmeloord kent ook een gespreksgroep waarvoor u zich kunt aanmelden. Voor meer informatie zie onze website. En natuurlijk een scala aan activiteiten!
Wereldkankerdag 2018
Kanker zet je wereld op z’n kop. Wat heb jij nodig?
Op zondag 4 februari 2018 is het weer Wereldkankerdag. Overal ter wereld wordt dan aandacht besteed aan de ziekte die zowel de wereld van de patiënt als dat van diens naasten op z’n kop zet.
In de campagne van dit jaar worden mensen die, op welke manier dan ook, met kanker zijn geconfronteerd, uitgenodigd om aan te geven wat ze nodig hebben tijdens deze moeilijke periode in hun leven.
Toon Hermans Huis Emmeloord houdt op zaterdag 3 februari van 10 tot 16 uur open huis, waar iedereen welkom is. Vrijwilligers vertellen u graag wat het Inloophuis te bieden heeft. Natuurlijk staat er koffie en thee met wat lekkers erbij voor u klaar.
Cecile de Wit van CW Voetzorg is er de hele dag voor een gratis voetmassage.
Van Antonius Hypercare zijn mensen aanwezig om u te informeren over Hyperbare zuurstoftherapie en wat dat voor u kan beteken.
Activiteiten
De activiteiten voor het komende halfjaar zijn gepubliceerd, u kunt zich aanmelden via de website. Wilt u deelnemen met meer personen dan graag per persoon aanmelden. Blijkt een activiteit volgeboekt dan kunt u eventueel contact opnemen met coördinator Karin Zijp (06-10822373). Zij weet of er een mogelijkheid is om toch nog deel te nemen.
Voor de komende 3 maanden staan de volgende activiteiten gepland:
Voetmassage door Cecile de Wit op 10 januari en 21 februari
Met kunst in balans door Henk Evers op 18 en 25 januari, 1 en 8 februari (‘s avonds!)
Bloemschikken door Co Orsel en/of Hannie Pepping en Ietje Kodde op 16 januari, 23 februari en 30 maart
Gezichtsbehandeling door Annet van de Werf op 31 januari en 14 maart
Kleur door Hinke Heijboer op 9 februari
Indonesisch koken door Corrie Sleebos op 15 februari en 15 maart (twee keer dezelfde workshop)
Styling door Hinke Heijboer op 8 maart
Voorjaars knutselen door Anneke de Jong op 20 maart
Make-up door Hinke Heijboer op 23 maart
In de nieuwsbrief van 1 maart meer over de activiteiten van het 2e kwartaal.
Nieuwe therapie lymfeklierkanker voor het eerst in UMCG toegepast
Recent is voor het eerst in het UMCG een patiënt met een agressieve vorm van lymfeklierkanker behandeld met een nieuwe, experimentele therapie waarbij de afweercellen van de patiënt genetisch zijn veranderd. Zijn T-cellen zijn genetisch zodanig aangepast dat ze nog maar een ding kunnen, namelijk het herkennen en vernietigen van lymfeklierkankercellen. Volgens hematoloog Tom van Meerten reageert de patiënt goed op deze behandeling. Met de patiënt gaat het naar omstandigheden goed. In Nederland is hij de vierde patiënt die deze behandeling heeft gehad. Voor wie het hele artikel wil lezen, zie de website van het UMCG
Spinningmarathon
Fit Fun Health & Racketclub, Wilgenlaan 10, 8302 AM Emmeloord organiseert jaarlijks een spinningmarathon ten bate van een goed doel. Op zondag 11 februari gebeurt dat ten bate van het Toon Hermans Huis Emmeloord. Er zijn maar liefst 45 fietsen beschikbaar gesteld. De kosten zijn € 15,- per uur, deelnemers kunnen maximaal 3 uur meedoen. Kent u mensen in uw omgeving die willen meedoen, vraag hen dan zich aan te melden bij Fit Fun Health & Racketclub of bij Gerben Schrale (gerben.schrale@gmail.com , 06-16279232). Doen!
De column van Piet
Uitzicht
Als reizigers van bus en trein zitten we graag bij het raam, vanuit een niet verloren gegaan kindverlangen. Als toeristen met hoogtevrees beklimmen we zelfs de hoogste torens en de gilletjes van schrik en huiver vergezellen onze piepende adem. Jaren van buffelen voor die ene opleiding verdwijnen als smeltende sneeuw zodra we het diploma in ontvangst mogen nemen. Ernstige ziekte kunnen we beter hanteren als er enige hoop op herstel is.
Ik kreeg deze week het blad van de Moermanvereniging ‘Uitzicht’ toegestuurd volgens een maandelijks patroon en las o.a. een bemoedigend artikel met de titel ‘Ziekte te lijf met je hart’. Arts en psycho-oncologisch therapeut dr. Hans Schilder vertelt hoe psychische heelwording op een onbewust niveau voor lichamelijk herstel kan zorgen. Dat de psyche invloed heeft op onze lichamelijke gezondheid is zo langzamerhand wel tot iedere Nederlander doorgedrongen. Als je van stress ziek wordt moet er ook iets zijn wat juist helend werkt vanuit psychologisch oogpunt.
Schilder komt met het begrip ‘een existentiële shift, een gebeurtenis die iemand tot in het diepst van zijn wezen raakt.’ Als voorbeeld vertelt hij over een vrouw met uitgezaaide borstkanker die voor het eerst van haar leven voor zichzelf was opgekomen nadat haar broer een vervelende opmerking had gemaakt. Een tweede voorbeeld spreekt over een oudere dame die al haar hele leven bemoederd werd door haar twee zussen. Op een dag had ze hen de kamer uitgezet en stelde ze voor het eerst haar eigen grenzen.
Ik citeer Schilder: “Er wordt iets in de persoonlijkheid van de patiënt gemobiliseerd wat lange tijd niet heeft meegedaan. In het geval van de beide dames was dat een stuk van de persoonlijkheid dat niet over zich heen laat lopen. We herkennen dat als assertiviteit.”
Mensen die zich voortdurend aanpassen, geen eigen autonomie ontwikkelen, groeien niet uit tot wie ze ten diepste zijn.
Onmiddellijk denk ik dan aan onze gestreste maatschappij, door iemand al eens het tijdperk van Vrouw Holle genoemd. In tijden van economische crisis wil je het je baas vooral naar de zin maken. Dreiging van verlies van werk maakt volgzaam. Frustratie en onmachtgevoelens stapelen zich op. Introverte persoonlijkheden trekken zich terug in hun eigen veilige wereld zonder duidelijk te communiceren wat hen dwars zit.
Het gaat goed met de economie lees ik in mijn krant. Echter wat ik tegenkom in het eerder- genoemde blad ‘Uitzicht’ zijn de volgende cijfers: anno 2017 is 1/3 deel van de Nederlanders chronisch ziek: 5,3 miljoen mensen. Het aantal is in acht jaar met 17 procent gestegen. Ik denk ook aan verontrustende berichten over onze ‘apparaten-jongeren’ die hun ogen zouden verpesten door nauwelijks buiten te zijn maar voortdurend op schermen turen en met één vingertje nog wat bewegingen maken.
December: de laatste maand van het jaar met zicht op een fonkelnieuw jaar. Een jaar waarin ik een ieder toewens te worden wie je werkelijk bent. Heelwording van heel je wezen en tijd en plaats om te mijmeren in plaats van te piekeren. Ik weet desgewenst nog wel een heerlijke plek in onvervalste Overijsselse natuur waarvan ik jaren geleden het volgende ‘schilderij’ maakte:
Aquarel
Wind loopt door mijn haren
en terwijl het landschap zich
in mijn ogen vastbijt,
het riet roddelend aan mij wuift,
voor mij buigt, om mij schatert
en de roerdompelt,
het ijs mompelt, tranen vergiet,
twee paardjes doodstil luisteren,
opgaan in de context, mij
net als de ganzen later,
achter de horizon, negeren
en zelfs de zon even de adem inhoudt,
pakt een schilder zijn attributen
en ruimt een plekje in
voor mij …
Reageren? piettalsma@kpnmail.nl
(O, ja, als je het volledige artikel over dr. Schilder wilt lezen: laat het me weten.)
Bibliotheek Toon Hermans Huis Emmeloord
Het THHEmmeloord heeft een bibliotheek met ruim 450 boeken over onderwerpen die te maken hebben met (de verwerking van) kanker. Persoonlijke verhalen, fotoboeken en medische boeken..
Deze boeken worden ook uitgeleend. Vraag of de gastvrouw het wil noteren in het bibliotheekboek. De bibliotheek wordt regelmatig aangevuld met nieuwe boeken.
Heeft u zelf boeken die interessant kunnen zijn voor onze gasten en waar u op uitgekeken bent? Schenk ze dan aan onze bibliotheek en maak er een andere gast blij mee. In elke nieuwsbrief behandelen we kort 1 of 2 boeken. Kijk vooral eens op onze website onze website naar eerdere boekbesprekingen, gemaakt door vrijwilligers.
Nieuw in het Toon Hermans Huis Emmeloord:
Brainstorm, auteur Joke Goudriaan
Samenvatting
Eind 2013 kreeg Joke de diagnose hersentumor, met een slechte prognose. Toen leek de toekomst ineens heel kort, voor ons allebei. We gingen op zoek en lazen over de gunstige resultaten met hyperthermie in Duitsland. De artsen in Nederland waren sceptisch en de ziektekostenverzekering werkte niet mee. Joke besloot toch voor de behandeling in de Helios-Kliniek te gaan, een combinatie van chemotherapie en hyperthermie. Een jaar lang reisde ik met haar mee naar Hüls voor de behandelingen. Door die behandeling in Duitsland is de tumor kleiner geworden en is de situatie nu zo stabiel, dat ze haar normale leven weer heeft kunnen oppakken. Ik ben trots op de manier waarop Joke zich door deze periode heeft heen gevochten. In haar schrijfstijl liggen traan en lach vaak dicht bij elkaar. Ik hoop dat anderen, die in een dergelijke situatie verkeren, er hoop en moed uit zullen putten. Jan van Veldhuizen, echtgenoot van Joke.
“Dit boekt grijpt je aan. De schrijfster geeft met haar boek een prachtig verslag van hoe zij de draad van haar leven weer oppakt na het krijgen van een ernstige ziekte.”- Klaske Hofstee, voorzitter Stichting STOPHersentumoren.nl
Ben effe weg door Irene Jansen
Samenvatting
Elk kind reageert anders als zijn ouders doodziek blijken te zijn. In dit boek lees je het verhaal van een gelukkig gezin waarin vader Rob nog niet is bijgekomen van een open hartoperatie als moeder Irene hoort dat zij borstkanker heeft. Daar sta je dan met jezelf, je ziekte en ook nog eens drie puberkinderen met hun turbulente levens! In Ben effe weg is te lezen en te zien hoe Irene, Rob en hun kinderen (16,14, en 12 jaar) deze uitzonderlijke situatie met elkaar hebben doorstaan. Door de openhartige e-mails van Irene tijdens haar ziekte krijgt de lezer een nuchter maar ook ontroerend beeld van een ontredderd gezin, dat ondanks alles staat als een huis. Interviews met en foto’s van haar gezin, mensen uit haar omgeving en Irene zelf illustreren het verhaal. Het boek is tegelijkertijd educatief en vol met praktische tips. Een hart onder de riem voor lotgenoten, hun kinderen, familie en vrienden.
Lotgenoten gespreksgroep
In de loop van het eerste kwartaal 2018 zal een volgende groep worden gestart, informatie daarover volgt t.z.t.. Klik hier voor meer informatie over dit onderwerp.