Van de voorzitter
De vakantietijd is voorbij; een goed moment om even stil te staan bij de stand van zaken in ons THH. We constateren dat het goed gaat: de inloopochtenden zijn gezellig en de vele activiteiten voorzien in een behoefte van onze gasten. Het lotgenotencontact maakt dat men zich begrepen voelt; dat merk je tijdens de gesprekken: de ernst en de humor. Ja, er wordt wat afgelachen. Daarnaast voorzien de voordrachten als die van Dr. Veldhuis, Dr. Bollen en Barbara Driessen in de behoefte aan informatie. Kortom: ons THH functioneert naar wens.
Er is ook ruimte voor nieuwe ideeën, zoals activiteiten die door onze gasten worden opgezet: Blokzijler Brok bakken door bakker Jan Glastra, keien beschilderen door Corry Sleebos en papier vouwen door Anneke de Jong. Hannie de Koning onderzoekt de mogelijkheid om een gespreksgroep op te zetten voor gasten met een niet meer te genezen kanker.
Onze twee nieuwe coördinatoren Willem en Karin leiden alles voortvarend in goede banen. Inmiddels zijn we weer gestart met een scala aan activiteiten. We mogen tevreden zijn. Het is aan het bestuur om te zorgen voor continuïteit, enerzijds door de mogelijkheden die het THH biedt steeds onder de aandacht te brengen van de lokale bevolking, bijvoorbeeld d.m.v. artikelen en lezingen, anderzijds door te zorgen voor voldoende financieel draagvlak. Ook op deze gebieden zitten we “op schema”.
Ik heb de hoop en het vertrouwen dat we met zijn allen, gasten, vrijwilligers, coördinatoren en bestuur de huidige lijn kunnen continueren en van elkaar blijven genieten in onze ontmoetingen en activiteiten.
Noud Wijnen
We laten zien wie we zijn
Je wilt graag dat iedereen weet wat en voor wie het Toon Hermans Huis Emmeloord er is. Dat blijkt niet zo eenvoudig. Met onze beperkte financiële middelen moeten we verantwoord omgaan. Geen wekelijkse advertenties dus.
Hoe dan wel? Er zijn best wel mogelijkheden die niet direct (veel) geld kosten. Zoals bijvoorbeeld:
- verwijzing door huisarts, specialist, verpleegkundige en documentatie in hun wachtkamers
- onze eigen site die door Eelco en Carolien heel professioneel wordt gemaakt en onderhouden
- de interviews met foto in de Flevopost sinds 2013 (Henk het interview, Carolien de foto)
- gratis publicatie in de lokale kranten over een lezing, activiteit, enz.
- soms een betaalde advertentie (bijvoorbeeld over de activiteiten)
- Radio 527 (v/h Radio Noordoostpolder)
- TV Flevoland; nieuwsbrieven (heel belangrijk!)
- lezingen
- mond tot mond reclame (misschien wel de belangrijkste vorm!)
- flyeren bij bepaalde gelegenheden
- het krantje van het Toon Hermans Huis Emmeloord wat in mei in de Noordoostpolder en omgeving is verspreid
- presentaties
Over dat laatste iets meer. Sinds 2014 verzorgen wij op verzoek presentaties over het Toon Hermans Huis Emmeloord. Wij, dat zijn Dieuwke Nauta en Arie Aantjes. Daarin vertellen we over het hoe en waarom van inloophuizen in het algemeen en meer in het bijzonder over ons eigen Toon Hermans Huis. Dat ondersteunen we met een PowerPointpresentatie met foto’s die door Carolien (E3 fotografie) beschikbaar zijn gesteld. Zo hebben we bijvoorbeeld voor de Stichting Terminale Thuishulp, de Rotary en het Vrouwencontact Tollebeek een presentatie verzorgd.
In mei gebeurde dat in een iets andere vorm voor een groep studenten (verpleging en verzorging) van ROC Friese Poort. Een korte interactieve presentatie van 10 minuten gevolgd door de heel persoonlijke ervaringsverhalen door een van onze gasten, mevrouw Marijke van Gent en onze gastheer Piet Talsma. Heel bijzonder hoe deze mensen zich kwetsbaar durfden opstellen en de reacties en vragen die volgden.
Weer heel anders was het om tijdens het concert ‘Zingend naar de Zomer’ van het Christelijk mannenkoor Emmeloord op 16 juni in De Hoeksteen iets te mogen vertellen over ons Huis.
Een ding hebben deze presentaties gemeen: meer bekendheid aan het Toon Hermans Huis Emmeloord geven. Meer weten? Bel (06-12061991) of mail (info@thhemmeloord.nl) ons. En wij komen graag!
Arie Aantjes
Ook zo’n actie opzetten? Dat kan!
Van een benefietconcert van het Christelijk Mannenkoor “Emmeloord” tot een golfwedstrijd om de Hein Waalkens Cup. Van cadeaugeld van een verjaardag tot cadeaugeld van een bruiloft. Van de opbrengst van een kerstactie van ROC De Friese Poort tot de opbrengst van een collecte.
Voorbeelden van mooie initiatieven waarvan de opbrengsten ten gunste zijn gekomen van Toon Hermans Huis Emmeloord. Toon Hermans Huis Emmeloord is financieel volledig afhankelijk van donaties en fondsenwervingsacties om haar activiteiten blijvend te kunnen aanbieden en verder te kunnen ontwikkelen.
We nodigen graag particulieren, bedrijven, instellingen, serviceclubs, scholen en andere geïnteresseerden uit een fondsenwervingsactie voor het Toon Hermans Huis Emmeloord op te zetten om geld te genereren voor het huis. Door zelf een fondsenwervingsactie op te zetten met als doel het Toon Hermans Huis Emmeloord te steunen, draagt u bij aan het voortbestaan van het huis. Wij zijn u hiervoor zeer erkentelijk!
Onze coördinator, Willem Bakker, wisselt graag met u van gedachten over de mogelijkheden. U kunt hem bereiken op 06-12061991.
Kijk voor meer informatie op onze site: www.thhemmeloord.nl
Sjoerd de Witte
Column
Heen en weer
Wat hebben drs. P en de ziekte K met elkaar gemeen? ‘De afkorting’, zegt U, deze voorzet geroutineerd inkoppend. Beide fenomenen hebben hun wortels diep in de vorige eeuw, toen er nog veel te verbergen viel. Ernstige ziekte, bijvoorbeeld of als afgestudeerd econoom malle versjes schrijven en zingen.
Drs. P staat voor Polzer, Zwitser, het Ollekebolleke, zanger met kraakstem. Met superieure ironie neemt hij afstand van het moeilijke bestaan. Wij lachen om ‘trojka hier, trojka daar’, die, na achterlating van Sonja, Pjotr en de rest van de familie, leeg, Omsk bereikt.
De ziekte K staat voor schrik, wankelend evenwicht, diepe crisis. Als reiziger vaar je op de veerpont tussen hoop en vrees en vice versa. In het ongerijmde bestaan heb je richting nodig, zoals de doctorandus die vond in strakke rijmschema’s, ritme en structuur. Met wat humor erbij krijg je een smakelijke, goed te verteren hap.
De humor houdt ons staande; daarmee verheffen we ons boven de miezerige maandagochtend. We zetten even onze sores op een afstand en lachen hartelijk om ons aards geworstel. Diezelfde humor schermt, dat kan een bijwerking zijn, ook onze diepste emoties af en staat nabijheid in de weg.
Leren wij de heer Polzer via zijn dichtwerk goed kennen? Naast de vraag of dat nodig is blijft van belang: Hoe zetten we het levenselixer HUMOR in? Alleen maar als wapen om de mensen in onze omgeving op afstand te houden of als toverdrank die ons met milde zelfrelativering in contact brengt met onszelf en de buitenwereld?
Dat kanker zijn grootste afschrikking is kwijtgeraakt door positieve ontwikkelingen: grotere genezingskansen, meer aandacht voor psychische processen en mogelijkheden om je emoties te delen, etc., betekent nog niet dat de gemiddelde Nederlander beseft in welke tombola van mentale krachten de kankerpatiënt terecht is gekomen. Soms is de oever ver verwijderd die vaste grond onder de voeten verschaft.
Met drs. P kunnen we constateren:
‘En als de pont dan weer zijn weg zoekt door het ruime sop.
Dan komen er werktuiglijk gedachten bij me op.
Zo denk ik dikwijls over het geheim van het bestaan.
En dat ik op de wereld ben om heen en weer te gaan.’
NB: De veerman (drs. P) is ons kort geleden ontvallen …
PT
Activiteiten september t/m december 2015
Fotografie door Pim van der Maden, vier workshops
– Woensdag 2 september
– Woensdag 16 september
– Woensdag 30 september
– Woensdag 7 oktober
Bloemschikken door Co Orsel, vier workshops
– Dinsdag 15 september
– Dinsdag 13 oktober
– Dinsdag 10 november
– Dinsdag 15 december
Schilderen door Bettie Koekkoek, vier workshops
– Donderdag 24 september
– Donderdag 15 oktober
– Donderdag 12 november
– Donderdag 10 december
Creatieve ochtend door Anneke de Jong-Brouwer, twee workshops
– Dinsdag 29 september (armband/ketting maken van oude knopen)
– Dinsdag 1 december (kerstboompje maken van fietsbanden)
Bakken door banketbakker Jan Glastra, twee workshops
– Dinsdag 22 september (koekjes bakken, goudmokken maken)
– Dinsdag 26 november (speculaas bakken)
Kleur, stijl, huidverzorging en make-up door Hinke Heijboer, vier workshops
– Vrijdag 9 oktober
– Vrijdag 30 oktober
– Vrijdag 20 november
– Vrijdag 11 december
Creatieve ochtend door Corrie Sleebos, vier workshops
– Maandag 19 en 26 oktober (macramé plantenhanger maken)
– Dinsdag 17 en 24 november (kei of kiezels beschilderen)
Kookworkshop door Roelfien Wuestenenk, één workshop
– Dinsdag 3 november
Weblog maken door Eelco Drieenhuizen, één workshop
– Donderdag 5 november
Aanmelding kan via onze website www.thhemmeloord.nl. Hier vindt u ook het tijdstip, de locatie, het maximum aantal deelnemers en de kosten van de bovengenoemde workshops