ColumnColumn Noud Wijnen (voorzitter Toon Hermans Huis Emmeloord)

HARTVERWARMEND,
dat is het eerste woord dat bij me boven komt, als ik denk aan de steun van zoveel mensen, die ons het afgelopen jaar hebben geholpen met de oprichting van het Toon Hermans Huis in Emmeloord, een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Zoveel mensen hielpen bij de organisatie, het verwerven van donaties, het opknappen van ons nieuwe pand. Maar vooral zijn daar onze vrijwilligers: onze gastvrouwen en -heren die invulling geven aan onze kernactiviteit: ruimte maken voor lotgenoten-contact en het bieden van informatie.

Ja, we hebben een nieuw pand, Nijenbeek 4B, in Emmeloord West, schuin tegenover ons oude onderkomen, waar Allerzorg ons een jaar gastvrijheid heeft geboden. Dank dus aan iedereen die ons heeft geholpen om tot hier te komen.

En dan de toekomst: de plannen voor het najaar worden nu gesmeed: natuurlijk de inloop-ochtend, met soms mogelijkheden tot creatieve activiteiten zoals schilderen, fotografie, yoga, massage e.d. in het THH of elders, wandelen en andere sportieve activiteiten in samenwerking met de “live your life stichting” van Anita Vink. Daarnaast avonden voor informatie en/of verdieping, zoals de avonden met Barbara Driessen in de afgelopen maanden.

Kortom: onze nieuwe locatie daagt ons uit om een mooi programma neer te zetten. Het allerbelangrijkste aandachtspunt op dit moment is echter het onze doelgroep laten weten dat het Toon Hermans Huis voor ze open staat. Bij alle startende inloophuizen speelt dit probleem: mensen met kanker zoeken niet gemakkelijk hulp; vooral mannen hebben daar moeite mee. Wanneer het contact met lotgenoten eenmaal is gelegd blijkt dit echter in een grote behoefte te voorzien. Daarom: zegt het voort: iedereen die te maken heeft met kanker, zelf of in zijn/haar omgeving is zeer welkom in ons Toon Hermans Huis voor informatie, een kop koffie met een praatje etc. Dit is wat ik ons toewens voor de komende tijd: een huis dat bruist van activiteiten, waar veel mensen zich thuis voelen. Welkom dus.

Noud Wijnen, voorzitter Stichting Toon Hermans Huis Emmeloord.