thh-logo-website-the7-250
Voor Noordoostpolder, Urk en omstreken

INLOOPHUIS VOOR MENSEN MET KANKER EN HUN NAASTEN

wellerwaard

LICHTPUNTJE 21 mei 2021

viooltje
regenboog-800x450
Wat een mooi natuurverschijnsel, de regenboog. Deze ontstaat wanneer het licht van de zon wordt gebroken in de regendruppels
Menno Bentveld-800x450-a

Soms lukt het niet om zelf op pad te gaan.

Bekijk dan eens de virtuele rondleiding van het Ir. D.F.Woudagemaal in Lemmer gemaakt in de herfst 2020.
Wouda-800c450
Een mooie stadswandeling maken door de eeuwenoude straten en steegjes van Zwolle kan via de ANWB. De route heeft een lengte van ongeveer 6 km en duurt ca. 2 uur.
Keelpijn-800x450
Mooie muziek van Zwolle konden we niet vinden. Hoe Douwe Bob Amsterdam beleeft, willen we jullie niet onthouden
Waterloop800x533
In het Waterloopbos zijn wandelroutes, die starten vanaf Bezoekerscentrum Waterloopbos. Er zijn wandelingen van verschillende lengtes beschikbaar. Twee routes voor mindervaliden van 1,8 en 2,5 km.

De column van Piet

Muziek (1)

Mijn carriere als muziekmaker begon als zgn. brommer. Aanvankelijk kon ik blijkbaar geen wijs houden en kwam er een donker dof geluid uit mijn borstkasje. Zingen is een intieme handeling en mijn verlegenheid bevorderde de veeltonigheid niet.
Omdat ik mij al spoedig druktrappend achter (eigenlijk: voor) het harmonium bevond om het gejubel van mijn gezinsleden muzikaal te begeleiden, kreeg daar mijn zangkunst ook geen boost van.

Het harmonium dus en later het kerkorgel dat mij status verschafte en als puber lieftallige meisjes bewonderende blikken ontlokte. Mijn broer hoorde duidelijk niet bij de fans, hij vond mijn zondaagse voorspelen te lang en stak zijn hoofd soms om het deurtje om mij sissend toe te voegen, dat er straks ook nog gemolken moest worden. Niet iedereen is muzikaal, weet U…

Op de Kweekschool had ik na zoveel jaren orgelles geen moeite met de blokfluit: mijn klasgenoten wel en daarom werd menige muziekles verstierd , waar ik node aan mee deed, de wetten van de groepsdwang in acht nemend. Mijn eerste concert was een schoolconcert en ik hoorde ademloos een virtuoze blokfluitist, Frans Brüggen, Bach spelen en dezelfde muziekleraar die geen orde kon houden in een klas van toekomstige onderwijzers, nota bene, strak leiding geven aan koor en orkest tijdens het schitterende Weihnachtsoratorium.

Thuis was er de radio en de Duitse Schlagers waar eerdergenoemde broer verzot op was en ik geef het toe… Freddy Quinn mij ook kon ontroeren. Vooral als zijn zangstem spreekstem werd. De geheime zenders met de Selvera’s en ‘Ik sta op wacht ‘ (zonder broek, zonder hemd) deed ons amechtig aan de knoppen draaien voor de juiste afstemming en om steeds weer nieuwe zenders te ontdekken, hun namen te noteren in een oud schoolschrift.

Toen een vriend, we trokken jaren gedrieën op, een pick-up kreeg met de luidspreker in het deksel, ontdekten we nieuwe sterren: Pat Boone (Love Letters in the Sand), Johny Cash (O, wat kon die laag), The Golden Gate Quartet (Joshua fit the batlle of Jericho) en Anneke natuurlijk. Je ging ritmes meetrommelen, frases meedeunen – ik was intussen brommer af –
en keek elkaar verheerlijkt aan: het leven was eindeloos mooi!

Bijna zo mooi als het eerste autoritje in je eerste auto met een autoradio. Op een zomerse dag achter het stuur, de radio keihard ‘Kom van dat dak af’: niet in autogordels gesnoerd, geen snelheidsbeperking, alleen maar levenslust, ultiem gevoel van vrijheid.

Blokfluiten deed ik ook nog, als kwekeling voor oefenklassen: de toonhoogte aangeven, een melodietje voorspelen en op een avond toen mijn vriend van de platenspeler en ik een huis binnenslopen waar onze andere vriend had aangepapt met een meisje en wij hem wilden verrassen. Een oudere broer van het meisje kwam echter onverwacht thuis, we konden nog net de zolder opvluchten, vonden daar een blokfluit en speelden, toen de onvoorziene opsluiting ons te lang duurde gevoelig en berouwvol ‘Blijf bij ons Heer, want d’avond is nabij.’

piettalsma@kpnmail.nl
Piet Talsma

Wat bloeit er in de berm?

Klaprozen-640x480
Nu het eindelijk wat milder wordt wat betreft de temperatuur zien we een groei -en kleurexplosie in de bermen, langs fietspaden en snelwegen. Opvallend hierbij is dat de kleur geel door de seizoenen heen veelvuldig voorkomt. Dit is een slimmigheidje van de natuur omdat de kleur geel een speciale aantrekkingskracht heeft op bijen, hommels en sluipwespen. Deze insecten hebben we nodig voor de bestuiving van fruitbomen, vruchtdragende planten zoals bramen, frambozen, bessen, aardbeien en tomaten.
In de bermen bloeit momenteel volop fluitenkruid, smeerwortel, boterbloemen, pinksterbloemen, paardenbloemen en koolzaad.
In de Kampioen van mei 2021 staat nog een leuk artikel met afbeeldingen van veel voorkomende bermplanten. Tijdens een fietstocht is het handig om een zakflora mee te nemen om je kennis van wilde planten te vergroten.
Fluitekruid-450x724
Koolzaad-450x724
Kruid-450x724
Fluitenkruid is een overblijvende soort met witte bloemschermen. Kan ong. 1 m hoog worden. De stengels zijn hol. Daar kun je fluitjes van maken.
Koolzaad is een rijkbloeiende plant met heldergele bloemen die veel bezocht worden door bijen. Groeit vooral in gebieden met kleigrond. Uit de zaden kan olie worden gewonnen wat verwerkt wordt in allerlei producten.
De boterbloem is een overblijvende soort. Scherp ingesneden blad, de rolronde stengel kun je goed voelen als je de bloemstengel tussen duim en wijsvinger wilt laten draaien.
Klaprozen, korenbloemen en margrieten kun je vinden als je een fietstocht maakt in gebieden met zandgrond.
Tekst: Co Orsel
Created with GIMP
Nog een inspiratiemomentje: Als ik aan mijn land denk door Leonie Jansen & Carel Kraayenhof
Fietsen langs de 9 Randmeren, 150 km aan vrij liggende fietspaden. Zie: Randmeren Hollands watergebied. Kan ook op een E-bike, niet met een brommer te vergelijken. Het doet ons wel aan een liedje van Clouseau denken. Ken je het nog?

Zij rijdt met de brommer
En ik rijd met de fiets

Wat een zorg en een kommer
Zij heeft alles en ik niets…

Strandbeest-800x450

Geniet van het filmpje Strandbeest

van kunstenaar Theo Jansen

Recepten

Na zoveel activiteit wordt het tijd voor een versnapering
aardbei-ijsjes-603x400
rabarbercrunch-603x399
Aardbeienijsjes van Voedzaam & Snel

Ingrediënten voor 6 stuks:
200 ml yoghurt (Griekse yoghurt als je een romiger effect wilt)
200 g gewassen aardbeien
1 banaan

Bereiding:
Giet de yoghurt in een blender.
Snij de kroontjes van de aardbeien, leg 4 aardbeien apart en stop de rest in de blender.
Pel de banaan, stop in de blender en mix goed.
Snij de overgebleven aardbeien in stukjes en roer door de smoothie.
Giet het mengsel in ijslollyvormpjes of in een diepvriesbakje.
Prik de stokjes in de vormpjes en maak de bovenkant schoon.

Zet minimaal vijf uur in de vriezer.
Rabarbercrumble voor 4 personen uit de Libelle.

Ingrediënten: rabarber 300 g, citroensap 1 el, gesmolten boter (+ wat extra) 100 g, aardbeienjam 4 el, witte suiker 2 el, bruine suiker 50 g, havermout 50 g, bloem 50 g, kaneelpoeder ¼ tl.

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet 4 individuele taartvormpjes in met boter.
Maak de rabarber schoon. Snij de rabarber in stukjes van 2 cm. Meng zede jam, witte suiker en citroensap. Vul er de vormpjes mee.
Meng de havermout met bruine suiker, bloem en kaneelpoeder. Doe er boter bij en meng kort met de vingers tot een kruimelig geheel.
Verdeel de crumble over de rabarber. Zet de taartjes 25 minuten in de oven. Schep er voor het serveren een beetje losgeroerde yoghurt over.
Dit gedicht van Toon Tellegen geeft voor mij aan dat je de ander nodig hebt.

Ze kwamen elkaar tegen

Ze kwamen elkaar tegen.
‘Ik ga deze kant op’, zei de een.
‘En ik die kant’, zei de ander.
De een ging de ene kant op,
de ander de andere kant.
Even stonden ze stil, draaiden zich om
en riepen: ‘Ik ga toch maar jouw kant op!’

En weer kwamen ze elkaar tegen,
omhelsden elkaar in het voorbijgaan,
haastig en hartstochtelijk,
en vervolgden hun weg-

want niemand had ze gezegd dat het regende
en dat de wegen onbegaanbaar waren,
dat ze moesten schuilen, ‘schuilen!’
schuilen bij elkaar.
Romy Monteiro
We missen elkaar in deze Corona tijd, maar er is licht aan de horizon.
Romy Monteiro zingt het lied: Het duurt nu al een jaar.
Bolero
In 2018 is deze flashmob opgenomen in het treinstation van de Portugese stad Porto.
De Bolero van Ravel. Mooi om te zien wat muziek met mensen doet.

Gespot in Birdaard

Created with GIMP
Maarten-van-der-Weijden
En als jullie muziek willen aandragen wat je mooi vindt en ook kunt vertellen waarom, maken we daar graag gebruik van. elly@thhemmeloord.nl

Het volgende Lichtpuntje verschijnt op 9 juli

Als u wilt reageren, stuur dan een e-mail naar info@thhemmeloord.nl
U ontvangt dit bericht omdat u zich hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief. Wilt u geen nieuwsbrieven meer ontvangen, dan kunt u zich afmelden door te klikken op 'Afmelden' hieronder
thh-logo-website-the7-250
Nijenbeek 4-B
8303 ZA Emmeloord
thh-logo-website-the7-250
facebook twitter email website