thh-logo-website-the7-250
Voor Noordoostpolder, Urk en omstreken

INLOOPHUIS VOOR MENSEN MET KANKER EN HUN NAASTEN

wellerwaard

LICHTPUNTJE 16 oktober 2020

viooltje
Een viooltje in een zonnige tuin. Met een beetje verbeelding zie je een engeltje.

Lieve gasten,

Weer is er een nieuw ‘Lichtpuntje’ samengesteld met mooie muziek, goede artikelen en leuke tips.
Weer zijn er strengere maatregelen afgekondigd om het Covid-19 virus te beteugelen.
Weer zijn we genoodzaakt om het Toon Hermans Huis Emmeloord te sluiten. We vinden het te risicovol om open te blijven, temeer omdat de besmettingen ook in onze omgeving oplopen. Velen van jullie zijn kwetsbaar. Hopelijk zien we elkaar in goede omstandigheden terug. Gelukkig leven we in een tijd dat we ook contact met elkaar kunnen zoeken via de app, telefoon of mail. Ga creatief te werk om toch contact te onderhouden met elkaar.

Elly Orsel

Wanneer mag het weer

armen om elkaar
Soms verlang je naar een knuffel
Naar een arm om je heen
Maar door die verplichte afstand
Voel je je weleens alleen

We weten het, ’t is een regel
Waar de bedoeling goed van is
Maar na zoveel maand Corona
Is het de aanraking die je mist

Als je alleen door het leven gaat
Doen de maatregelen soms pijn
Je hebt behoefte aan een knuffel
Aan een beetje zonneschijn

We hopen echt op betere tijden
Dat het weer ‘normaal’ zal gaan
En de anderhalve meter regel
Niet meer zal bestaan.
Een bijdrage door Trijnie Veendorp, coördinator Toon Hermans Huis Emmeloord

Oktober, borstkankermaand

0019_PinkRibbon_mainbanner_1004x433px_Armband_V3.bc4845f938d599e7e95a8af6d6d98942
Op de website van Pink Ribbon vind je meer informatie, ook waar je deze armband kunt kopen.

Eens komt de dag

Tania Kross, Yosiana Roemajau & Jonge Strijkers en Blazers Nederland
Tania Kross

Nieuwe inzichten over kanker: boosdoeners zijn suiker, bewerkt voedsel en stress

William Cortvriendt
Een van de meest gevreesde ziekten is kanker. Arts en onderzoeker William Cortvriendt (64) legt in zijn net verschenen boek Kankervrij uit hoe het komt dat we het risico daarop hebben verdubbeld in de afgelopen dertig jaar.
,,Ik raad je af ooit nog suiker te eten.’’
Cátherine van der Linden
22 september 2020
William Cortvriendt (64): ,,Mensen kunnen deze bewezen leefstijladviezen voor het grootste deel zelf toepassen.’’
Kankervrij blijven, hoe doe je dat? ,,Het leven is niet altijd eerlijk en dat geldt ook voor wel of niet kanker krijgen. Je kunt het risico daarop wel zo klein mogelijk maken door je leefstijl gunstig te veranderen. En wat even belangrijk is: als je kanker hebt, kun je de kans op een succesvolle behandeling met dezelfde aanpassingen groter maken.’’
Suiker: beter helemaal niet meer eten, vindt Cortvriendt.
suiker
En die aanpassingen zijn?
,,Als je de verschillende adviezen uit mijn boek opvolgt als je kanker hebt, dan verbetert niet alleen je kwaliteit van leven, maar ook de kans dat je overlijdt neemt af. Dan heb ik het over een ketogeen dieet volgen, af en toe vasten of een afgeleide daarvan, het zogenaamde Fasting Mimicking Diet, je stressniveau verlagen, langer slapen, vitamine D slikken en een half uur per dag matig intensief bewegen.’’

Je kunt dus meer doen dan je misschien denkt?
,,Voor zover we kunnen overzien, is het effect van aanpassingen in je leefstijl relevant en in sommige gevallen zelfs heel groot. Zo weten we dat chemotherapie en bestraling beter werken als deze behandelingen worden gecombineerd met het ketogeen dieet en kortdurend vasten. Stressvermindering en meer slapen hebben ook een anti-kankerwerking, net als voldoende hoge bloedspiegels van vitamine D. Die kunnen het risico op borstkanker met meer dan een factor 3 verlagen.
Wat ik tegen zoveel mogelijk mensen met kanker zeg, is dat je behandeling pas compleet is met een leefstijladvies dat op jou is toegesneden. Mijn boek heeft dus consequenties: eigenlijk mag niemand de spreekkamer van de oncoloog meer uit zonder dat persoonsgerichte advies of een verwijzing naar deskundigen op dat terrein. Vandaar ook dat de uitgever vijfhonderd kankerspecialisten in Nederland en België het boek heeft opgestuurd. Het is gebleken dat mensen al met hun oncoloog in gesprek willen over deze adviezen. In elk geval kunnen ze deze bewezen leefstijlmaatregelen voor het grootste deel zelf toepassen.’’

Wat maakt u zo zeker van uw zaak?
,,Het aantal nieuwe gevallen van kanker is in de laatste dertig jaar verdubbeld, ondanks dat minder mensen roken en het aantal gevallen van longkanker daalde. Iemand die in 1930 was geboren, had een risico van ongeveer 37 procent om in zijn leven kanker te krijgen. Voor iemand die in 1960 is geboren, is dat opgelopen tot boven de 50 procent. Dit betekent voor een gezin van vier personen dat de kans dat een van hen ooit kanker krijgt 93,75 procent bedraagt.
Een veelgehoorde verklaring voor deze stijging is dat we ouder worden en op latere leeftijd meer chronische ziekten krijgen. Waar, maar dit verklaart niet alles. Ook in bepaalde leeftijdsgroepen zoals die van zestigplussers is in drie decennia tijd het risico toegenomen met 35 procent. Dit zijn uiterst alarmerende cijfers die alleen verklaart kunnen worden door recente veranderingen in onze omgeving en leefstijl.’’
De klassieke benadering van kanker, dat de genen van een celkern zijn beschadigd, verklaart niet alles.

Kanker begint met chronische ontstekingen in je lichaam. Hoe weet je of je die hebt?
,,Chronische ontstekingen blijven vaak lang verborgen. Het eerste teken is meestal niet pijn, wat je misschien zou verwachten, maar een ongewenste toename van je lichaamsgewicht. De meest voorkomende boosdoeners daarvoor zijn suikerconsumptie en industrieel bewerkte voeding, te weinig lichaamsbeweging en te veel chronische stress. Dat zijn de nieuwe inzichten over kanker. De klassieke benadering, dat de genen van een celkern zijn beschadigd, verklaart niet alles.’’ Hoe hoger ons bloedsuiker is, des te vaker we kanker krijgen

Als u naar suiker verwijst, schrijft u: ‘Je kind een glas of blikje fris per dag geven is net zo kankerverwekkend als je kind een sigaret laten opsteken’. Dat klinkt heftig.
,,We weten al langer dat als je dieren voedt met suiker en industrieel bewerkte voeding, ze snel meer kanker krijgen. Intussen weten we uit onderzoek bij mensen ook dat hoe hoger ons bloedsuiker is, des te vaker we kanker krijgen. Als we dat eenmaal hebben, groeien de kankercellen ook nog eens agressiever dankzij die verhoogde concentratie van glucose en insuline in ons bloed. En de prognose wordt daarmee slechter. Het blijkt dat de bloedspiegel vooral sterk wordt verhoogd door het drinken van frisdranken.’’

Al uw adviezen hebben te maken met wat er volgens u echt gebeurt in een cel die ontspoort en als kankercel weigert door het lichaam te worden opgeruimd. Genen hebben er minder mee te maken dan we denken. Valt dat eenvoudig uit te leggen?
,,De allesoverheersende opvatting is dat kanker wordt veroorzaakt door beschadigingen van onze genen in de celkern. Enerzijds door pure pech en anderzijds door schadelijke invloeden zoals straling en of chemische stoffen. Steeds meer onderzoek wijst juist op stoornissen in de stofwisseling van de cel, waardoor de mitochondriën, die onze energie opwekken, versneld worden aangetast en de cel vervolgens gevoeliger wordt voor chemicaliën en straling.
Deze metabole stoornissen blijken het gevolg te zijn van te hoge bloedspiegels van bepaalde voedingsstoffen - glucose, fructose - en de hormonen insuline, cortisol en adrenaline. Wat weer alles met onze leefstijl heeft te maken.’’

Deze leefstijladviezen zijn omarmd door oncologen in het Radboudumc in Nijmegen, Rijnstate Arnhem en het Máxima Oncologisch Centrum in Eindhoven en Veldhoven.

Dit artikel is overgenomen uit Topics.
Gerben Schrale

Paddenstoelen wandelroute Waterloopbos

5-1-600x338
5-3-600x338
5-2-600x338
Het Waterloopbos is een walhalla voor paddenstoelen. De bodem van het bos bestaat uit verschillende soorten grond en er zijn droge en natte plekken. Ideaal voor paddenstoelen. Daarom kan je in het Waterloopbos wel honderden soorten vinden. Ontdek ze zelf langs deze wandelroute!

Toerist in eigen land: Schokland

Created with GIMP
Deze zomer beleefden veel Nederlanders een vakantie in eigen land. NU.nl ging op bezoek bij een aantal unieke locaties in Nederland en laat zien dat je ook dicht bij huis bijzondere plekken kunt vinden. Op 18 september 2020 publiceerde NU.nl deze video over ons eigen mooie Schokland.

7 tips voor mentale veerkracht.

Snel overeind bij tegenslagen en stress
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 80
Ben jij iemand die (meestal) gezond eet, genoeg slaapt en beweegt? Goed bezig! Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat deze gewoontes je helpen om je niet alleen lichamelijk maar ook psychisch fijn te voelen. Maar wist je dat het nóg beter kan? Je mentale weerbaarheid kun je trainen met deze zeven tips.

Vergankelijkheidsdag - lezingen van Anderszins

Hans-600x411
Co en Elly Orsel namen deel
Nieuwsgierig gemaakt door onze zoon Hans, mede organisator, gaven Co en ik ons op om deel te nemen aan de online lezingen die door Anderszins werden georganiseerd op ‘vergankelijkheidsdag’, 22 september.

In deze zin staan er al een aantal begrippen waar je misschien op af kunt haken of waar je juist nieuwsgierig van wordt…want, wat is Anderszins nu eigenlijk? Vergankelijkheidsdag? Nooit van gehoord…gaat het over de herfst? En een avond online, zaten we daar op te wachten? Toch waren we heel benieuwd en hebben we gekeken.
Westerduin
We waren zeer onder de indruk. Allereerst om onze zoon Hans te zien als gastheer, waar hij niets van verteld had. De avond begon met drie korte lezingen die vooraf waren opgenomen. Diane Westerduin vertelde over haar ervaringen als verpleegkundige in een hospice. Hoe is het om zo nabij te zijn in de laatste levensfase? En wat doe je met je eigen denken over sterfelijkheid?
Vervolgens startte de lezing van Mohamoud Harir. Een alleenstaande vader van twee jonge kinderen. Hij heeft zijn vrouw verloren en vertelde over hoe hij omgaat met zijn verlies.
Hoe kun je ondanks zo’n groot verlies je veerkracht weer terugvinden? Wat een indrukwekkend verhaal, kwetsbaar en groots tegelijk.
Harir
Blanken
Henk Blanken hield de derde lezing. Henk is schrijver en lijdt aan de ziekte van Parkinson.
Hij vertelde over hoe hij naar zijn eigen dood kijkt. En welke keuzes heb je zelf eigenlijk als je mogelijk dement wordt? Wat een vragen! Henk pleitte ook voor meer gesprek hierover. Hoe vaak praten we over de dood in onze samenleving?
Drie verhalen, zeer persoonlijk en uit verschillende invalshoeken, allen over het thema vergankelijkheid. Over de tijdelijkheid van ons bestaan. Het was een impuls om er samen weer eens over in gesprek te gaan over mijn wensen en onzekerheden over mijn levenseinde. Zo waardevol en tegelijkertijd zo lastig. Deze lezingen hebben geholpen om ons samen weer eens te verdiepen in deze lastige vragen.
Je kunt de lezing terugkijken via onderstaande link.

Muziek Enya: Only Time

A-day-without-rain
Who can say where the road goes
Where the day flows, only time
And who can say if your love grows
As your heart chose, only timeEnya representeert eigenlijk drie personen: Eithne zelf, Roma Ryan die de teksten schrijft en Nicky Ryan die de albums produceert. Wereldwijd heeft Enya meer dan 75 miljoen platen verkocht
Rabo ClubSupport 2020
Lid van de Rabobank NOP? Maar nog niet gestemd? Maak dan gebruik van dat recht en stem op ons. Je helpt het Toon Hermans Huis Emmeloord er geweldig mee! Stemmen kan nog tot 25 oktober.
Dankjewel.

Hou van het leven

een bijdrage van Peter van Campen
gast van het Toon Hermans Huis Emmeloord
hart.jpg
Hou van het leven
Ook al doet het soms zeer
Ooit komt er een dag
Dan kan het niet meer
Dus blijf niet hangen
In boosheid
Angst of verdriet
Zorg dat je altijd
Zoveel mogelijk geniet
Je mag best eens huilen
Schelden of tieren
Maar het leven is er
Vooral om te vieren
Saskia en Serge-a
Geniet van "De kleine dingen die het doen" van Saskia en Serge
10-1-600x600

De column van Piet

Reis mee (terug in de tijd) …

‘Als je leest ben je nooit alleen’ herinner ik me een slagzin uit een grijs verleden. Jammer, natuurlijk voor iemand die graag alleen is en … leest! Zonder gekheid: boeken zijn er om gelezen te worden. Een bezigheid die momenteel vooral gedaan wordt door dames met een (ver)gevorderde leeftijd. Je kunt je afvragen of de lezer evenals vele diersoorten dreigt uit te sterven.

Aan de hoeveelheid boeken zal het niet liggen: leesvoedsel in overvloed. Met de omloopsnelheid zit het ook wel snor. Boeken staan tegenwoordig niet stoffig en vergeeld uit de tijd te raken, vele baasjes brengen hun letterverzameling, vaak na één keer lezen, naar de kringloop. Voor een enkele euro belanden de vaak ongeschonden covers in het welbekende (winkel)mandje.

Overigens een interessant gegeven: de soorten lezers, bedoel ik. Dan denk ik niet in wat ze lezen maar hoe ze het boek ter hand nemen.
De kromlezers (band!), de onderstrepers, de ezeloormarkeerders, de boekplatdrukkers, de
ik-wil-niet-laten-weten-dat-ik-een-boek-lees- fetjisten, de met witte handschoentjes uitgeruste lezers, de niet-lezers die het boek meteen in de kast zetten, etc.

Ik dwaal af, trouwens een functie van lezen: in een andere wereld verzeild raken. Door te lezen schep je perspectieven, kweek je empathie, raak je betrokken bij de medemens en leer je je gedachten te ordenen met een expansiedrift die bosjes nieuwe woorden en begrippen opsmijt.
‘Met een boekje in een hoekje’ heb je weinig ruimte nodig en reis je coronavrij, lekker goedkoop in je hoofd.

Als kind las ik onder de dekens, want lag ik op een kamer met mijn broer die niet gestoord wenste te worden. Later namen boeken mij zo in beslag dat de zomervogels begonnen te kwinkeleren als ik toch nog maar besloot een paar uurtjes te gaan slapen. Boven mijn hoofd stonden op mijn eerste boekenplankje de boeken van Pearl S. Buck tussen de warmbloedige dames, ‘Betty’ bv., van George Simenon. De boeken van Jan Wolkers en Jan Cremer durfde ik daar niet bij te zetten.

‘Hoe krijg je kinderen in deze digitale wereld in de leesstand?’ is de prangende vraag. Voorlezende vaders en moeders zijn op zijn minst noodzakelijk en … op school elke dag een verplicht kwartiertje groepsbeleving aan het eind van de schooldag als de meester of de juf het spannende kinderboek ter hand neemt, helpt ook enorm.
Enthousiaste leraren Nederlands die niet hun tijd alleen besteden aan zakelijke teksten, signaalwoorden, alinea’s en argumentatie. Inspirerende voortrekkers die het plezier van taal,
het creatief zijn met woorden, taal als emotioneel beladen treinwagons, presenteren.

Tenslotte een kwisje waarin ik een aantal titels van boeken heb aangepast: i.p.v. het echte begrip heb ik het woord LEZEN of een afgeleide vorm ervan ingevoerd.
* De kracht van het het LEZEN
* LEZEN op de moestuin
* Het enige LEESBOEK
* Zomerhuis met LEESBOEK
* Alleen maar nette LEZERS
* De ontdekking van het LEZEN
* Honderd jaar LEZEN
* Daar staat mijn BOEK
Piet Talsma
Oplossingen sturen naar mijn mailadres:
de winnaar(s) ontvang(t)en een (spannend) boek:

piettalsma@kpnmail.nl

Sunny Mornings door Peder B. Helland

Mooie ontspannende muziek door Peder B. Helland. Geniet van rustgevende piano- en gitaarmuziek ("Sunny Mornings" ) met zingende vogels op de achtergrond. Stream of download muziek van Soothing Relaxation

Kanker en naasten

logo_SDK_transparant1
Lees het hele artikel en klik daarvoor op onderstaande link

Mijn motoriek is slechter geworden

(een tip van Corrie Sleebos, gast van het Toon Hermans Huis Emmeloord)
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 75
Er is gelukkig steeds meer aandacht voor schade aan de hersenen door kankerbehandelingen. Maar meestal gaat het dan over geheugen- en concentratieproblemen. Ik vind dat er ook meer aandacht mag komen voor problemen met motorische functies, die worden ook door de hersenen aangestuurd. Zelf ben ik door de behandelingen echt een kluns geworden. Ik laat veel uit mijn handen vallen, stoot me vaker en mijn balans is minder goed. In dit interview vertel ik er meer over. Herken jij dit, of heb je wellicht nog tips?
Klik hieronder op de link "Mijn motoriek".
Groet,
AnitaK

Een vrolijk nootje tussendoor

border collie

Recepten

stamppot_7
pompoensoep 262x182
Stamppot zoete aardappel en rucola, voor 2 personen

750 gram zoete aardappel
50 gram rucola slamix
100 gram champignons
100 gram magere spekreepjes
Eventueel walnoten als garnering

Bereidingswijze:
Schil de zoete aardappels en snijd deze in stukken. Kook de aardappels in weinig water tot ze gaar zijn.
Snijd de champignons in stukjes en bak deze samen met de spekjes in een koekenpan.
Giet de gekookte aardappels af en stamp ze fijn.
Roer daarna de sla, champignons en spekjes door de aardappels.
Eventueel op smaak brengen met zout en peper.

Een heerlijk recept van Karin Ceelen, gastvrouw Toon Hermans Huis Emmeloord
Pompoensoep voor 8 tot 10 personen

1000 gram pompoen
200 gram uien
200 gram prei (witte gedeelte)
2 teentjes knoflook
2 eetlepels margarine
2 eetlepels fijne mosterd
1 eetlepel kerrie
Sap van een halve of hele citroen
1 kleine aardappel
500 gram creme fraiche
1,6 tot 2 liter bouillon ( kip of kruiden)

Alles klein snijden en aanbakken in de margarine. Kerrie en mosterd toevoegen, kort meebakken. Citroensap en bouillon toevoegen. Soep gaar koken en pureren. Creme fraiche, peper en zout toevoegen. Variatie: bijvoorbeeld uitgebakken spekjes erdoor.

Succes. Recept is van Le Mirage.
Greet van Duyvenboden, gastvrouw Toon Hermans Huis Emmeloord.

We zullen doorgaan 31-12-1999

250px-Ramses_Shaffy1980
Ramses Shaffy & Metropole Orkest HD

Uit het programma "Samen over de drempel" Een sfeervolle terugblik op de mooiste liedjes uit de vorige eeuw samen met het Metropool Orkest.

Geniet van deze mooie uitvoering van Ramses. Gespot op oudejaarsavond 1999
En als jullie muziek willen aandragen wat je mooi vindt en ook kunt vertellen waarom, maken we daar graag gebruik van. elly@thhemmeloord.nl
Als u wilt reageren, stuur dan een e-mail naar info@thhemmeloord.nl
U ontvangt dit bericht omdat u zich hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief. Wilt u geen nieuwsbrieven meer ontvangen, dan kunt u zich afmelden door te klikken op 'Afmelden' hieronder.
thh-logo-website-the7-250
Nijenbeek 4-B
8303 ZA Emmeloord
thh-logo-website-the7-250
facebook twitter email website