thh-logo-website-the7-250
Voor Noordoostpolder, Urk en omstreken

INLOOPHUIS VOOR MENSEN MET KANKER EN HUN NAASTEN

wellerwaard

LICHTPUNTJE 23 april 2021

viooltje

In de media gaat het tegenwoordig vaak over lichtpuntjes. Als je dit leest hopen we dat dit voor jou weer een lichtpuntje is, een glimlach op je gezicht tovert en je het wonder van leven ervaart.

'De wonderen' gedicht van Han G. Hoekstra

Nr 1 - IMG_4642

Waarom is de Nachtwacht zo beroemd?

Leuke verhalen uit het Rijksmuseum
Stories-Rijksmuseum

Naar buiten: rondje Van Gogh

Van Gogh fietsroute a
Niet alleen in musea kun je genieten van kunst. In Brabant is dit mogelijk op de fiets.
Het Brabantse landschap heeft Vincent van Gogh geïnspireerd. De Van Gogh fietsroute is 435 km lang, verdeeld in 10 routes. Je komt op plekken die de schilder hebben gevormd. Er is ook het Van Gogh-Roosegaarde fietspad tussen Eindhoven en Nuenen. Als het donker wordt lichten in het pad duizenden steentjes op en fiets je door het schilderij Starry Night.

Routes online verkrijgbaar via visitbrabant.com

Bekijk het filmpje Vincent van Gogh: mijn verhaal

Jim van der Zee bezingt de schilder in het lied: Vincent (Starry Night)

Einde Samenloop voor Hoop

Vorige week bereikte ons het volgende bericht vanuit de landelijke organisatie van de Samenloop voor Hoop & KWF Kankerbestrijding:

Met pijn in het hart hebben we besloten te stoppen met de KWF Samenloop. Dat betekent dat KWF geen tijd, geld en middelen meer beschikbaar zal stellen voor de lokaal georganiseerde Samenloop-evenementen.

Een jaar geleden waren we er als Toon Hermans Huis Emmeloord klaar voor om mee te doen. Er hadden zich al heel wat deelnemers aangemeld en betaald. Helaas wordt de Samenloop voor Hoop na Coronatijd dus niet meer georganiseerd.
Meer hierover staat op https://www.samenloopvoorhoop.nl/nieuws/samenloop-stopt/.
Op die website staat belangrijke informatie zoals wat er met het eerder betaalde inschrijfgeld gebeurt en nog meer.
Iedereen die reeds gedoneerd had of andere acties had opgezet: enorm bedankt!
Wellicht komt er in betere tijden weer een mogelijkheid waar we als Toon Hermans Huis Emmeloord aan mee willen en kunnen doen.
THHFotoAlbum-019-©pimvandermaden 170929047
Hoop doet leven
Nr 6 - 08090ea7-db11-448a-aa3a-4aa6f5f4dadd
De tulpenvelden staan weer volop in bloei. Er is een tulpenroute uitgezet die per auto, te voet of op de fiets is af te leggen.
Meer informatie is te vinden op: Onze tulpen Noordoostpolder. https://www.visitnoordoostpolder.nl
Meer tulpenroutes zijn ook te vinden op: https://www.plusonline.nl/lekker-fietsen/4-prachtige-bloesem-en-bollenfietsroutes

La 5ta Sinfonia de Beethoven Como Nunca Antes la Vista

Als je moe geworden bent van al dat fietsen, lopen of kijken naar de tulpenpracht, ga dan lekker zitten en luister naar de 5e van Beethoven. Kijken en luisteren kan ook, maar dan is het met de rust gedaan
Nr 8 - Trijnie recht
Nr 8a - 53267542-a6eb-4bf2-a8aa-0be70a159239
Foto's Trijnie Veendorp

Recepten

Kwark met mandarijn 548x548
Knolselderij-champignongratin 548x548

Heerlijke zomerse kwarktaart

Ingrediënten:

2 potten kwark (1 kilo), 600 ml slagroom, 275 g suiker, 2 blikjes mandarijnen, 14 blaadjes gelatine, 1 pak lange vingers.

Kwark, slagroom en suiker mixen.

Sap van de mandarijnen opwarmen.

Gelatine weken in koud water.

De uitgelekte gelatine door het hete sap roeren.

Als de gelatine opgelost is bij het kwarkmengsel gieten.

In de koelkast op laten stijven.

Grote springvorm bedekken met lange vingers.

Recept van Dory van Ham,
gastvrouw THHEmmeloord

Knolselderij-champignon gratin voor 4 personen

Ingrediënten: 25 g roomboter, 500 g gesneden kastanjechampignons, 1 el bloem, 500 g nolselderij, 1 ui, 1 bakje cuisine knoflook en fijne kruiden (185 g Paturain), 100 g geraspte kaas voor oven gratin.
Keukenmateriaal: ronde ovenschaal, doorsnee 24 cm
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Verhit de boter in een koekenpan en bak de champignons met peper en eventueel zout 5 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en laat op laag vuur 2 minuten garen.
2. Schil ondertussen de knolselderij en snijd in flinterdunne plakjes. Snijd de ui in dunne halve ringen. Meng de knolselderij en ui met de champignons en verdeel over de ovenschaal.
3. Roer de cuisine knoflook en fijne kruiden los met 120 ml water en verdeel over de ovenschaal. Bestrooi met de kaas en bak de gratin in ca.55 minuten goudbruin en gaar. Dek de gratin eventueel na 30 minuten losjes af met aluminiumfolie als hij te donker wordt. Lekker bij rollade en haricotsvert rolletjes met spek.
Recept is aangeleverd door Regina van Slooten uit de ah.nl/allerhande.

Langwerpige tafelschikking in voorjaarstinten

Een vrolijk en mooi bloemstuk gemaakt door Co Orsel.Deze maand heeft Co gekozen voor een langwerpige tafelschikking. Veel inspiratie en plezier bij het maken van dit bloemstuk.
bloemstuk2b
Nr 11 - 3a07ac9b-6f8a-49da-b870-c101b57d05e4
Anouk
Deze tekst van Anouk sprak me erg aan. Het is belangrijk goed naar jezelf te kijken.
Elly Orsel

De column van Piet

Links

Er zijn mensen die links en rechts slecht uit elkaar kunnen houden, net als bakboord en stuurboord, de Beulaker- en de Belterwiede. Ezelsbruggetjes bieden uitkomst. Grappig woord trouwens: ezels-bruggetje, een hulpmiddel voor ezels… De ware lading van het woord dringt nu, na tientallen jaren, pas tot me door. Een privébruggetje voor mij dus…

Bij ‘links’ denk je automatisch aan ‘rechts’ zoals bij Bassie aan Adriaan. Je maakt onderscheid in een entiteit die onscheidbaar lijkt. De rechter hersenhelft en de linker. De rechts- en linksback. Je rechter- en linker hand.
Rechts lijkt een positievere uitstraling te bezitten, met name als je de s er van loskoppelt. Die s verbindend met links levert slinks op. Toch: linkshandige tennissers zijn vaak geniaal.

Sorry, lezers, eigenlijk wil ik het hebben over iets anders, iets wat me dwars zit. Als wandelaar, en dat ben ik al jaren, kom ik momenteel nogal wat coronastappers en fietsers tegen. Leuk, sportief en preventief, want gezond, daar niet van. Gelukkig kunnen wij elkaar nog steeds ruimschoots passeren met in acht neming van de anderhalve covidmeter.
Ook groet ik collegiaal, hetgeen meestal beantwoordt wordt en soms een verrassende blik of een ontspannende lach teweeg brengt.

De categorie die daar niet onder valt zijn de koptelefonisten of oortjesinnemers: zij vinden wandelen blijkbaar saai en menen zich te moeten vermaken met God-weet- wat- voor- muziek. Hun blik is allerminst gericht op de tegenligger, laat staan op vogeltjes, vlinders, bijtjes en bloemetjes. Ieder zijn meug is mijn standpunt. Verwonderd loop ik verder en kom ineens een wandelaar tegen die ook aan het wandelen sec niet genoeg heeft. Met prikstok en afvalzak prikt hij uit de berm wat slordige weggebruikers hebben laten waaien.

Nog is mijn punt niet gemaakt: wandelen gaat langzaam en onthaast, lieve mensen. De spanning dient geleidelijk opgevoerd te worden. Zonder tromgeroffel dan nu dit:
Ik had op de lagere school een bijzonder inspirerende meester. Projectonderwijs, thematisch leren: hij propageerde het. Verkeersonderwijs: niet in de bankjes, maar fietsend door het dorp met zelfgemaakte verkeersborden en zelfs een stoplicht door een 12-jarige Einstein in elkaar geknutseld.
Wat ik echter zeer waardevol vond en vind was meesters stelling: Wandelen doe je op fietspaden en de grote weg aan de linkerkant: Je ziet het tegemoetkomend verkeer naderen en kunt nog opzij stappen bij nood.

Helaas, een steekproef levert op dat 80 % van mijn medewandelaars star of onbewust aan de rechterkant loopt en mij soms vijandige blikken toewerpt als ik strak links blijf lopen, wat ik meestal niet doe, want ik heb een hekel aan conflicten. Laatst kwam ik een echtpaar van mijn generatie tegen, waarvan ik dacht dat zij ook vroeger zo’n meester hadden gehad. Enthousiast riep ik: ‘Jullie weten hoe het hoort, hoera!’ en ik onderbouwde mijn kreet. Bleek jammer genoeg hun voorkeur van de linkerkant te maken te hebben met het orthopedisch schoeisel van vrouwlief omdat de weg wel heel erg afliep aan de andere kant.

Ik weet het: links is eventjes niet in de mode en elke keer als ik de notoire rechtslopers voorbij stiefel zal ik mijn tong moeten afbijten, want enige bekeersdrift is mij niet vreemd.

piettalsma@kpnmail.nl
Piet Talsma

Ter afsluiting bezoeken we nog een paar steden.

We beginnen in Groningen en eindigen in Rome.
Een ode aan Groningen – Myron Hamming & Noord Nederlands Orkest (NNO
Myron Hamming & Noord Nederlands Orkest (NNO) 800x467
Nick & Simon feat. Yentl en de Boer- Rome (Official Music Video)
En als jullie muziek willen aandragen wat je mooi vindt en ook kunt vertellen waarom, maken we daar graag gebruik van. elly@thhemmeloord.nl
Als u wilt reageren, stuur dan een e-mail naar info@thhemmeloord.nl
U ontvangt dit bericht omdat u zich hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief. Wilt u geen nieuwsbrieven meer ontvangen, dan kunt u zich afmelden door te klikken op 'Afmelden' hieronder
thh-logo-website-the7-250
Nijenbeek 4-B
8303 ZA Emmeloord
thh-logo-website-the7-250
facebook twitter email website