thh-logo-website-the7-250
Voor Noordoostpolder, Urk en omstreken

INLOOPHUIS VOOR MENSEN MET KANKER EN HUN NAASTEN

wellerwaard

LICHTPUNTJE 26 februari 2021

hooglanders-800x375

Nederland, mooi land, met je wisselende seizoenen.

Zo zit je nog middenin de winter met sneeuw en ijs. Half Nederland is aan het schaatsen en sleetje rijden. (foto's Trijnie Veendorp)
IMG_4002-800x455
IMG_4007-800x455
IMG_4017-800x455
SAMSUNG CAMERA PICTURES

Bekijk de winterse Friese stad Sloten vanuit de lucht

Een paar dagen later is het volop lente. De temperatuur schiet omhoog.

IMG_4475

Van de voorzitter

De seizoenen kleuren ons leven en ons perspectief.
Ook in ons persoonlijk leven kennen we seizoenen, alleen verlopen ze meestal niet zo voorspelbaar. We leven allemaal in één wereld, maar niet allemaal in hetzelfde seizoen en niet in dezelfde omstandigheden. Waar het bij de één zomer is, kan het bij de ander winter zijn. Niet altijd weten we dat van elkaar. En toch willen we proberen elkaar nabij te zijn.
Dieuwke
Ik ben er ook één …..

Rond de wereld-kanker-dag waren er activiteiten op radio en televisie. Zo was er een spotje waarin bekende Nederlanders zeiden: ik ben er ook één, ik ben er ook één en ik ook …….…… dat trof me. Heel veel mensen hebben kanker of hebben dierbaren, familie of vrienden met kanker. Kanker heeft een grote impact op ons leven en de langdurige Corona daarbij maakt mensen nog onzekerder en eenzamer. Juist nu verlangen we ernaar elkaar weer te kunnen zien en te ondersteunen. Natuurlijk kan je telefoneren en is het heerlijk om iemands stem te horen, maar het is toch anders dan elkaar echt ontmoeten. We zijn van start gegaan in het Toon Hermans Huis om via Zoom online inloopmomenten te organiseren. Om elkaar te kunnen zien en spreken. Een luisterend oor, niet rond de tafel in het THHEmmeloord maar thuis aan de keukentafel achter je computer, laptop of telefoon.

Zelf merk ik hoe heerlijk het is om met elkaar een wandeling in de buitenlucht te maken, al lopend je verhaal te vertellen. Frisse lucht, beweging en afstand houden, maar toch elkaar heel nabij zijn. Het kan een kwartiertje zijn of langer. Net wat iemand aankan. Het wandelend praten gaat heel goed en met rugzakje met koek en zopie, wat je ergens op een bankje kunt nuttigen, is het een hele mooie manier om met dierbaren in contact te blijven. En dan die prachtige winterweek, met knisperende sneeuw en ijs op de plassen.

Maar eigenlijk willen we allemaal dat het Toon Hermans Huis weer open kan. De verbouwing is klaar, het ziet er prachtig uit. Buiten in de tuin moet nog veel gedaan worden. Maar binnen is het mooi. De door Arie Aantjes uitgezochte verlichting, dimbare spotjes, geven mooi licht. Het zal een groot plezier zijn om straks elkaar daar weer te kunnen ontmoeten, maar we moeten nog even wachten.

Aan mijn tijd als bestuurslid komt een einde. Ik ben vanaf het begin van de plannen voor de oprichting van het THHEmmeloord betrokken geweest in het bestuur. Het is goed dat nieuwe mensen met nieuwe frisse ideeën het roer overnemen. We hebben een enthousiaste vrouw gevonden die mijn taken gaat overnemen.
Dieuwke Nauta

Graag neem ik het stokje van Dieuwke binnen het bestuur van het Toon Hermans Huis over en stel ik me voor. Ik ben Helga Brenninkmeijer, 55 jaar en woonachtig in Emmeloord. Vijftien jaar geleden ben ik voor de liefde naar De Noordoostpolder gekomen. Ik heb een leuke baan waarin ik voor en met ondernemers werk. Sinds eind 2020 ben ik bestuurslid van het THHEmmeloord. Graag zet ik mij samen met de bestuursleden en de vrijwilligers in om met het THH een gastvrije ontmoetingsplaats te bieden. Hopelijk kunnen we elkaar snel weer ‘live’ ontmoeten in het prachtig verbouwde Toon Hermans Huis!
Helga Brenninkmeijer

Ervaring zoomontmoetingen van een gast en gastvrouw.

Zoomen-800x601
“Ik heb voor de 2e keer meegedaan met de zoommeeting van het Toon Hermans Huis. Fijn om weer contact te hebben met anderen. Uiteraard is het anders, maar niet minder waardevol! Ik ga volgende week weer meedoen!”
Grietje Faber, gast THHEmmeloord.

Toen er gevraagd werd wie van de gastvrouwen mee wilde doen aan een zoommeeting heb ik meteen positief gereageerd. Het idee om elkaar toch weer even te zien en te spreken was een welkome afwisseling in deze ongezellige en eenzame tijd.
Op 10 februari was de eerste digitale bijeenkomst en wat ging dat goed!
Een week later heb ik weer meegedaan en net als de week ervoor waren er weer andere mensen die meededen. Geweldig dat de gasten gewoon proberen mee te doen en wat lukte dat goed. Eigenlijk was het net alsof je bij elkaar zat in het THH. Ik kan iedereen die nog niet heeft meegedaan aanbevelen om het alsnog te proberen. Gewoon doen!
Hopelijk zien we elkaar snel weer, digitaal of fysiek, het maakt niet heel veel uit. De ontmoeting is het belangrijkst en je voelt je er heel goed bij.
Een hartelijke groet,
Janny (gastvrouw THHEmmeloord)

Lijkt het je ook leuk om mee te zoomen?

Je kunt je aanmelden via de website. Klik hier op voor het aanmeldscherm.
We zoomen woensdagmorgen 10 uur en woensdagmiddag 15 uur.
Een kwartier van tevoren krijg je een link doorgestuurd.

Mijn dag

Laten we met elkaar praten over wat ons raakt, wat ons inspireert, maar ook wat ons angstig en onzeker maakt........................

Winnie de Pooh en Knorretje zijn samen op pad
Ineens vraagt Winnie “welke dag is het?”
“Het is vandaag” antwoordt Knorretje.
"Dat is mijn favoriete dag” zegt Pooh.

We wensen je heel veel "favoriete dagen".

Geniet van het vrolijke lied van Jochem Myjer: “mijn dag.”

(lock down liedje)

AAUvwnilwNOkHgiIfU5pXwyCnPQzvl7sNFE2tX0jHDCz=s88-c-k-c0x00ffffff-no-rj

Een paar tips om naar buiten te gaan

Stekkertuin
Op 5, 6 en 7 maart zijn de Helleborus dagen in de Stekkentuin van Wies Voesten aan de Noordermiddenweg te Espel.
Museumrestaurant-Schokland-4-530x530
Een kinderspeurtocht op Schokland van 4,5 km. Voor een paar euro koop je een tasje met wat lekkers te eten en drinken, een cadeautje, de instructies en een kortingsbon voor poffertjes, te verzilveren bij de verkoopwagen van Dennis Goossens.
Rit door de Zee
Rit door de zee is een coronaproof evenement voor het hele gezin. Een ongeveer 2,5 uur durende autopuzzeltocht door de Noordoostpolder voor kinderen, ouders en/of grootouders. Op zoek naar zeesterren en zeepaardjes. Vooraf aanmelden is noodzakelijk
Wandelen
Mooie uitzending van Kruispunt.

Wandelen, het ritme van de vertraging.
Een uitlaatklep in een turbulente tijd, met Tim Knol en Erik Scherder

3 februari was het wereld-kankerdag

We kregen een mooi gedichtje aangereikt:

Ieder jaar is het weer wereld-kankerdag
En ik steek voorzichtig een kaarsje aan.
Voor iedereen die tegen deze ziekte vecht
En voor de mensen die er aan dood zijn gegaan.
Ieder jaar is het weer wereld-kankerdag,
Een dag waarvan ik hoop dat hij ooit overgaat.
Ik hoop dat er een medicijn gevonden wordt,
Zodat de kanker in de wereld niet langer meer bestaat.
Vandaag steek ik voorzichtig een kaarsje aan,
Voor eenieder die het heel hard nodig heeft.
Wanneer je dan een lichtje voorbij ziet komen,
Weet dan dat er iemand is die heel veel om je geeft!

Lichtje-800x547
Poulien Pomstra, 47 jaar (gast THH Emmeloord), is op 10 februari 2021 overleden aan de gevolgen van kanker. Haar positieve houding en openheid blijven ons bij.

Voorjaarsbloemstuk

Co Orsel heeft weer een mooie voorjaarsschikking gemaakt. Je haalt er de lente mee in huis.
IMG_4471

Muziek: Lente van Vivaldi

De column van Piet

Het dorp

‘Heb je ooit het idee dat je niet meer in je eigen wereld leeft?’ vraag ik aan Lennox, een zin uit ‘De goede zoon’ van Rob van Essen. Het boek, waarin ik halverwege ben, doet er even niet toe, maar de zin intrigeert me. Als bij de ouderwetse zielenknijper op de divan borrelen er bij mij allerlei associaties naar boven die als tekstballonnetjes in de lucht blijven hangen.
Dissociatie is zo’n woord en via het volgende voorbeeld probeer ik dat te verduidelijken.

Er is een mooie oefening in therapeutenland, die de levenslijn genoemd wordt. Stel je hebt een of meerdere beperking(en) die je wilt onderzoeken, dan kun je in de ruimte een zgn. levenslijn ‘uitzetten’. Via trefwoorden op papier geschreven start iedere levenslijn met de GEBOORTE, de BASISSCHOOL, de PUBERTEIT, etc. Er is ook een markeringspunt getiteld het NU, van waaruit je kunt kijken naar de TOEKOMST. De begeleider, therapeut, zo je wilt, nodigt je uit om ergens op die levenslijn plaats te nemen. Bijvoorbeeld op een episode in je leven dat je je heel alleen voelde, omdat je liefje het uitmaakte. Staande op dat voorval overvalt je weer die emotie(s) van dat moment al dan niet getriggerd door de vragen van de begeleider. Je maakt (weer) contact met die gebeurtenis en gevoelens. Overmand daardoor nodigt je metgezel je uit afstand te nemen van de levenslijn en er vanaf de zijkant naar te kijken. ‘Kijk naar die jongen (dat meisje) op DAT moment van rouw en verdriet.’ Dissociatie is wat er plaatsvindt. Je kijkt naar iemand alsof het een ander is.

Het is een prachtige techniek om (onverwerkte) gevoelens op te roepen en ook te sterke gevoelens af te zwakken: een spel van associatie en dissociatie met het doel om emoties toe te laten, blokkades op te heffen, nieuwe inzichten te verwerven en de toekomst verwachtingsvol en doelgericht in te (kunnen) gaan. In onzekere tijden zoals we die momenteel kennen en die voor kankerpatiënten allerminst nieuw zijn, is ondersteuning en het aanleren van nieuw gedragsrepertoire van groot belang. Je bent NIET (alleen) wat je is overkomen: je bent zoveel meer. Het met afstand naar jezelf kijken relativeert, wekt mededogen op, geeft ruimte en biedt (nieuw) perspectief.

Huub Stapel en Wim Daniëls doorkruisen het land op zoek naar het dorpsgevoel waaronder gemeenschapszin en saamhorigheid. Eén zinnetje blijft haken als het over Wim D. gaat: ‘Het dorp is in het jongetje nooit verdwenen.’ In een van de afleveringen worden de wereldberoemde gebroeders Anker (in Friesland althans, maar ook in Nederland) aan het woord gelaten. Ze hadden ooit aan pa Anker, burgemeester van Akkrum en omstreken, beloofd er zelf wat aan te doen, als het saai zou zijn in A. Dat is wat uit de hand gelopen. Kijk de video op het internet er op na, is mijn tip.

Ooit woonde ik bij een klein dorp en had het lief, beleefde mijn jongensavonturen met en via de dorpsgenoten en voelde me geborgen en op mijn plek. Een gelukservaring die ik speciaal koester was de dorpsfanfare die met schallend koper en tromgeroffel door het dorp marcheerde en ons dwong er achteraan te lopen, te zweven bijna … Ik LEEFDE in mijn EIGEN en ANDERMANS WERELD! Nieuwsgierig ben ik naar jullie antwoord op mijn beginzin en nodig ik je uit toch vooral geassocieerd te blijven met deze wereld die regelmatig tot vervreemding leidt en dus bij tijd en wijle relativering behoeft.

piettalsma@kpnmail.nl
Piet Talsma

Recepten

rodekool_ovenschotel_03
Erstensoep-3-300x200

Rodekoolschotel

Ingrediënten (4 pers.): 6-8 aardappelen, 1 ui, ongekruid ruundergehakt, zakje nasikruiden, kerriepoeder en: 1 verse rode kool, 60 gram rozijnen, 4 laurierbladen, 1 eetlepel suiker, ¼ theelepel kruidnagelpoeder, 1 theelepel kaneel, 4-6 eetlepels azijn OF 1 pot rode kool met appel.

Bereiding: verwarm de oven voor op 180-200 graden Celsius. Schil en kook de aardappelen. Verse rode kool: snijd de verse rode kool in reepjes. Doe een bodempje water, de rozijnen en laurierblaadjes en als laatste de rode kool in een pan. Kook de kool met deksel op de pan beetgaar in ca. 10-15 minuten. De kool afgieten, en de laurierbladen verwijderen. De suiker, kaneel en kruidnagelpoeder toevoegen. Voeg al roerend, beetje bij beetje, azijn toe tot de rode kool mooi rood is. Rode kool uit pot: doe de rode kool in een pan en verwarm deze ca. 10 minuten op een laag vuur (niet koken). Snijd de ui in kleine stukjes. Rul het gehakt en voeg de ui en de nasikruiden toe. Verdeel eerst het gehakt over een ovenschaal en doe hier vervolgens de rode kool overheen. De aardappelen fijnstampen en hier naar smaak kerriepoeder aan toevoegen. Verdeel dit over een ovenschaal en strooi hier geraspte kaas overheen. Ongeveer 10-20 minuten in de oven plaatsen.
Eet smakelijk.
Karin Ceelen heeft dit uit een oude Poiesz folder.

Erwtensoep Trouw

Ingrediënten: 4 liter water, 400 gram soepvlees, 8 kruidenbouillonblokjes, 600 gram spliterwten, 3 uien fijngesneden, 3 preien in ringen, 500 gram knolselderij in blokjes, 4 aardappels in blokjes, 500 gram geraspte winterwortels, 2 rode paprika’s in stukjes, 1 rookworst in plakjes, 8 takjes bladselderij grof geknipt, 4 takjes platte peterselie fijngeknipt, 4 laurierblaadjes. Bonenkruid, basilicum, dragon, majoraan, rozemarijn, salie en tijm.

Breng het water, het soepvlees, bouillonblokjes en spliterwten aan de kook.

Voeg de laurierblaadjes, prei en de uien toe. Hierna de knolselderij en de aardappels.

Voeg de helft van de winterwortel, de bladselderij en de kruiden toe. Laat de soep ongeveer een uur zachtjes koken.

Voeg de rest van de winterwortel en de bladselderij toe. Ook de peterselie, paprika en worst.

Laat dit nog 5 minuten doorkoken. Breng op smaak met peper en een flinke scheut ketjap asin.

Een heerlijke, pittige erwtensoep.
Geniet ervan.

Dory van Ham,
gastvrouw THHEmmeloord

Brussel trekt 4 miljard uit om sterfte aan kanker in de Europese Unie fors te verlagen.

Marc Peeperkorn, uit de Volkskrant van 2 februari 2021.
De Europese Commissie bindt de strijd aan met kanker in Europa. Komende jaren wil ze 4 miljard euro uitgeven om het aantal doden door kanker - vorig jaar ruim 1,3 miljoen mensen - te verlagen. Voor het hele artikel, klik op de button hieronder.
Gerben Schrale
Diggy Dex

Muziek: Diggy Dex, Alles is nu

Actie Viooltjes

IMG_4497

Net als vorig jaar bieden we ook dit jaar de mogelijkheid om viooltjes te kopen. Ze zijn van topkwaliteit, direct van de kweker. De opbrengst is, net als vorig jaar, bestemd voor de SamenLoop voor Hoop NOP die in 2022 gehouden wordt.

Hoe werkt het?

 • Je bestelt via de website waarvoor je op onderstaande knop klikt
 • Je bestelling moet uiterlijk zondagavond 7 maart geplaatst zijn
 • In het bestelformulier zie je de 3 producten die je kunt bestellen
 • Je zet een vinkje voor elk product wat je kiest
 • Daaronder vul je bij je keuze het aantal in en vink je ook de kleur aan, per tray 1 kleur! (dus 2 trays kunnen max 2 kleuren zijn, 3 trays max 3 kleuren, enz.
 • Je vinkt ook aan of je klein- of grootbloemig kiest
 • Datzelfde doe je bij 'Hangpot' en 'Schaal'
 • Je vult daaronder je naam, e-mailadres en telefoonnummer in. Bij opmerkingen kun je eventueel nog een persoonlijke wens toevoegen
 • Betalen: bij voorkeur vooraf per bank op rekeningnummer NL20 INGB 0663 9077 21 t.n.v. J.J. Orsel; eventueel kan dat ook contant bij het afhalen van je bestelling (graag gepast)
 • Afhalen op woensdagochtend 10 maart of donderdagochtend 11 maart tussen 09:30 uur en 12:00 uur
 • Is het afhalen een probleem voor je dan kun je dat aangeven bij opmerkingen en bezorgen wij de bestelling bij je thuis (mits binnen de NOP)
En als jullie muziek willen aandragen wat je mooi vindt en ook kunt vertellen waarom, maken we daar graag gebruik van. elly@thhemmeloord.nl
Als u wilt reageren, stuur dan een e-mail naar info@thhemmeloord.nl
U ontvangt dit bericht omdat u zich hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief. Wilt u geen nieuwsbrieven meer ontvangen, dan kunt u zich afmelden door te klikken op 'Afmelden' hieronder
thh-logo-website-the7-250
Nijenbeek 4-B
8303 ZA Emmeloord
thh-logo-website-the7-250
facebook twitter email website