thh-logo-website-the7-250
Voor Noordoostpolder, Urk en omstreken

INLOOPHUIS VOOR MENSEN MET KANKER EN HUN NAASTEN

wellerwaard

LICHTPUNTJE 8 mei 2020

viooltje
Een viooltje in een zonnige tuin. Met een beetje verbeelding zie je een engeltje.

Lieve gasten van het Toon Hermans Huis Emmeloord,

We zoeken contact met elkaar op een andere manier dan we gewend zijn..............

WELKOM, er is weer veel diversiteit aan onderwerpen in dit ‘Lichtpuntje’
Veel om te lezen, mooie foto’s, een online workshop bloemschikken en natuurlijk muziek.
Kennen jullie ook het gevoel dat muziek, vooral in deze tijd, zoveel met je doet?
Wij als samenstellers kiezen muziek uit wat ons raakt.

Hebben jullie een mooi muziekstuk waarvan je denkt dat het goed is om het te delen.
Mail de gegevens naar: elly@thhhemmeloord.nl

Van de voorzitter

Herdenken in Coronatijd is op 4 mei de hele dag de driekleur halfstok hebben hangen, luisteren naar prachtige verhalen van de koning en van Arnon Grunberg, mooie liederen en gebeden horen.
Onwerkelijk beeld op een anders volle en nu lege Dam in Amsterdam, waar, omdat het 75 jaar gedenken is, een grootse herdenking zou plaatsvinden.
We zullen 4 mei 2020 nooit vergeten.
5e14c0a2647e6ff06a2058ba7aed42de--den-haag-wk
De afgelopen maanden hebben we allemaal een stukje vrijheid opgegeven, een eigen keuze voor onze gezondheid en die van onze naasten. Tijdens de tweede wereldoorlog werd die keuze voor ons gemaakt. Herdenken is een moment dat we ons realiseren wat echte vrijheid betekent en ons intens met elkaar verbonden voelen. Misschien hebben we die verbondenheid de afgelopen maanden ook gevoeld. Met alle zorgverleners en de beleidsverantwoordelijken, allemaal bezig met het verzorgen van de zieken en het in goede banen leiden van deze Corona crisis. We zagen hoe moeilijk mensen om ons heen het hadden, familie, vrienden, buren…. We probeerden, ieder op onze eigen manier, te helpen, door boodschappen te doen, een bloemetje te brengen, brieven en kaartjes te sturen, te telefoneren, te whatsappen en mails te versturen.

We danken al diegenen, de professionals in de zorg maar ook alle vrijwilligers, die enthousiast en gemotiveerd blijven omzien naar anderen. De gastvrouwen en coördinatoren van ons Toon Hermans Huis, die met gasten bellen om te horen hoe het met hen gaat. We weten hoe die telefoontjes, die aandacht, gewaardeerd wordt door de gasten. Heel hartelijk dank voor jullie inzet voor onze gasten.

Hoe verder met het inloophuis? Wanneer gaan we weer “open“ en op welke manier ? Daarover zijn we met elkaar aan het nadenken.

Nu vieren we de herwonnen vrijheid van Nederland en de voorzichtige vrijheid in de Corona crisis. We blijven bij elkaar betrokken en naar elkaar omzien.

Dieuwke Nauta

Stilte als de ultieme communicatie

In deze coronatijd voelt stilte als weldadig aan.
Veel communicatie is eigenlijk lawaai. Op het internet zoek je moeizaam je weg tussen spam en informatie. Op radio en televisie blaast de reclame de geluidsknop ongevraagd omhoog.
In de krant trekken kleurrijke en paginagrote advertenties de lezers weg van het nieuws. Jongeren kunnen zich beter concentreren op hun studie door een koptelefoon op het hoofd te plaatsen.
Meestal staat de muziek zo hard dat de omgeving kan meegenieten.
Waarom is er in onze wereld zo weinig ruimte voor stilte? Waarom zijn de meeste jongeren, en jongeren niet alleen, voortdurend op de vlucht voor stilte? Waarom mogen er in gesprekken geen stiltes vallen? Als je niet meteen op de vlucht slaat voor de stilte, maar de stilte een kans geeft, dan wordt die stilte ingevuld. Soms heb je een dichter nodig om dat te begrijpen. Een dichter die stilte niet benoemd als zwijgen, maar als een tweestemmig lied.
Stilte-1
Zolang er nog ergens iemand bestaat
met wie ik als mens kan spreken
vind ik ook wel eens stilte
midden op straat
een stilte die niemand kan breken.

Een kostbare stilte van zuiver glas
dat ik zelf
met mijn stem heb geslepen
als ik er niet was
had niemand die stilte begrepen.

Maar als Hij er niet was
En Zijn stem was er niet
Dan was er van stilte geen sprake
Alleen maar van zwijgen,
Zo hard als graniet
En dat kan je doodeenzaam maken.

Maar de stilte,
Dit is een tweestemmig lied,
Waarin God en mens elkaar raken.

(Guillaume van der Graft)

Gineke Oosterhuis
IMG-20200424-WA0007
Deze foto is in meerdere kranten gepubliceerd. Bewoners van het AZC helpen kunstenaar Willem Hoogeveen om dit kunstwerk in de tulpen te realiseren. Vele handen maken licht werk.
Want voor ons allen geldt HOU VOL.

Muziek!

Op een creatieve wijze brengt ZWINGIN UTRECHT het zelfgemaakt 'Oh Coronalied' ten gehore.
Niet alleen voor verpleegkundigen, artsen, schoonmakers en vakkenvullers. Ook voor ons, om te genieten.
IMG-20200426-WA0002

Column Daniël Lohues

Deze zanger/tekstschrijver uit Drenthe schrijft wekelijks op zaterdag een column in het Dagblad van het Noorden. Hierbij een mooi verhaal.
Reageren? Graag!
Stuur een e-mail naar info@thhemmeloord.nl

Workshop Bloemschikken

De workshop bloemschikken op 7 en 8 mei zijn gecanceld. Er staat weer een workshop online. Co heeft een biedermeier gemaakt in de kleuren rood, wit, blauw. Als je regelmatig oefent word je er steeds vaardiger in. Succes!

Hart onder de riem

Hart onder de riem-a
  • Als je op leeftijd bent of tot de kwetsbare groep behoort en je hebt niet de mogelijkheid om iemand anders te vragen om een boodschap voor je te doen of naar de apotheek te gaan, dan kun je ook een beroep doen op Carrefour. Telefoonnummer 0527-630000
  • De MAX luisterlijn biedt dag en nacht een luisterend oor aan mensen die zich angstig of eenzaam voelen. De luisterlijn is anoniem te bereiken via 0900 0767 (lokaal tarief)
  • Wie behoefte heeft aan contact met andere gasten kan dit aangeven bij Elly Orsel, coördinator, e-mailadres elly@thhemmeloord.nl. Wij proberen verbindingen te zoeken

5 remedies, bijdrage van Henk Evers

Dat het Corona-virus meer met ons doet dan ziek maken is geen nieuws. Niet zelden maakt de situatie ons triest en bezorgd. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je besmet raakt? Zeker voor mensen die al ernstig ziek zijn is dit een enge gedachte. Maar niemand heeft de glazen bol.
Wel is zeker dat het belangrijk om je gedachten positief te houden. En daar kun je gelukkig wel wat aan doen. Ik kreeg hiervoor onlangs vijf ijzersterke tips van Floris Hülsmann.

Floris is een zeer getalenteerde communicatieprofessional die vanuit zijn bureau Namarama namen bedenkt voor toonaangevende bedrijven en producten. Hij is daarmee de belangrijkste naamexpert van Nederland. Lees het artikel van Floris en ervaar zelf dat zijn tips werken.
Ik hoor graag wat het me je doet.
Henk Evers
Reageren? Graag! Stuur een e-mail naar info@thhemmeloord.nl
Toon Hermans Huis Emmeloord beschikt over een eigen bibliotheek met honderden aan kanker gerelateerde boeken. Over de meeste ziektebeelden is er wel een boek te vinden. Je vindt er ook verhalen van lotgenoten. Misschien kan het je helpen in een moeilijke periode in je leven. De bibliotheek wordt regelmatig aangevuld met nieuwe boeken.
Van een aantal boeken zijn prachtige boekbesprekingen gemaakt door vrijwilligers, je vindt ze op de website. Is er geen bespreking van een bepaald boek dan kun je die in veel gevallen vinden op Internet, bijvoorbeeld bij Bol.com. De boekenlijst met alle titels en auteurs staat eveneens op de website. Klik op deze knop om naar de bibliotheek te gaan:

Boeken komen naar je toe!

Created with GIMP
Omdat je nu even niet naar ons toe kunt komen draaien we het om: wij komen naar jou toe. Zoek op de website (de blauwe knop hierboven) een boek uit en geeft dit per e-mail door. Vermeld wel je adres. Een vrijwilliger bezorgt het boek bij je thuis. Kost niets, wij doen het graag en je kunt zo vaak als je wilt gebruik maken van deze dienst. Ga meteen even naar de site, zoek een mooi boek uit en stuur een e-mail naar info@thhemmeloord.nl

Tips om nog wat leuke dingen te bekijken

MAX door Keukenhof deel 2
Rijkswaterstaat spreid je vleugels en ga je mee op reis door een land in stilte
Celine Dion, Andrea Bocelli, Lady Gaga, Lang Lang, John Legend.
The Prayer wordt vertolkt door Celine Dion, Andrea Bocelli, Lady Gaga, Lang Lang en John Legend. Laat je meevoeren op de mooie klanken van dit lied.
Als u wilt reageren, stuur dan een e-mail naar info@thhemmeloord.nl
U ontvangt dit bericht omdat u zich hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief. Wilt u geen nieuwsbrieven meer ontvangen, dan kunt u zich afmelden door te klikken op 'Afmelden' hieronder.
thh-logo-website-the7-250
Nijenbeek 4-B
8303 ZA Emmeloord
thh-logo-website-the7-250
facebook twitter email website