thh-logo-website-the7-250
Voor Noordoostpolder, Urk en omstreken

INLOOPHUIS VOOR MENSEN MET KANKER EN HUN NAASTEN

wellerwaard

LICHTPUNTJE 24 april 2020

viooltje
Een viooltje in een zonnige tuin. Met een beetje verbeelding zie je een engeltje.

Lieve gasten van het Toon Hermans Huis Emmeloord,

We zoeken contact met elkaar op een andere manier dan we gewend zijn..............

NOP 75 JAAR VRIJ

“Het lijkt wel oorlog, toen mochten we ook niet naar buiten” zeggen mensen die de bezetting hebben meegemaakt. En dan lees je op de voorpagina van de Noordoostpolder:
“Steek vrijdag de vlag uit: NOP 75 jaar vrij.”
Om mij heen hoorde ik hier verschillende geluiden over. ” De vlag uitsteken nu er zoveel angst en verdriet om ons heen is” en “wat goed dat erop deze wijze aandacht voor is.”
Ik dacht eraan hoe het geweest moet zijn toen de Tommies vanuit Friesland onze Noordoostpolder binnen trokken en ook het “nieuwe land” bevrijdden. Vrijheid voor onze pioniers. Na vijf jaar bezetting werd voor hen, en later voor alle Nederlanders, een vurig verlangen ingevuld.
Toen ik vrijdag 17 april door Emmeloord fietste zag ik heel veel vlaggen. Het gaf me een mooi en warm gevoel dat zoveel mensen gehoor gaven aan de oproep om voor onze vrijheid te vlaggen. En hiermee laat men zien dat je de positieve en fijne dingen zeker niet moet vergeten ook al zit het soms tegen. CARPE DIEM, PLUK DE DAG.
Iedereen wens ik toe dat we samen, ook al zal het dan figuurlijk zijn, de vlag kunnen uitsteken voor onze nieuwe vrijheid.
Ook in het lied “VRIJ” van Nick en Simon wordt over vrijheid gezongen. Hierbij een deel van de tekst:

Je hebt je eigen sleutel in je hand
Het past op elke deur die gesloten lijkt
Open maar de deur naar je hart
Voel de rust, wees blij
Wees een wezen in vrijheid
Want niet iedereen krijgt die kans
Je bent vrij, in alles wat je doet, in alles wat je wilt,
Maar sta er ook bij stil.Peter van Campen
Vlag en tulpen

VIRTUELE RONDLEIDING DOOR MUSEA

Door het corona virus zijn alle musea tijdelijk gesloten.
Gelukkig kun je een aantal wereldberoemde kunstwerken nog wel virtueel zien.
Onder andere het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en het Scheepvaartmuseum bieden deze mogelijkheid aan.
Klik op de knop hiernaast en geniet ervan.

Hart onder de riem

Hart onder de riem-a
  • Als je op leeftijd bent of tot de kwetsbare groep behoort en je hebt niet de mogelijkheid om iemand anders te vragen om een boodschap voor je te doen of naar de apotheek te gaan, dan kun je ook een beroep doen op Carrefour. Telefoonnummer 0527-630000
  • De MAX luisterlijn biedt dag en nacht een luisterend oor aan mensen die zich angstig of eenzaam voelen. De luisterlijn is anoniem te bereiken via 0900 0767 (lokaal tarief)
  • Wie behoefte heeft aan contact met andere gasten kan dit aangeven bij Elly Orsel, coördinator, e-mailadres elly@thhemmeloord.nl. Wij proberen verbindingen te zoeken

Tulpen in de Noordoostpolder

Het coronavirus heeft roet in het eten gegooid voor vele activiteiten.
De Tulpen Route, het Tulpen Festival, alles is gecanceld. En toch staan de tulpenvelden uitbundig te bloeien. De kleurenpracht is overweldigend. Paars, geel, oranje, wit en roze.
Vorig jaar om deze tijd was het heel druk in de polder. Iedereen wilde de tulpenvelden bekijken. Op de fiets of met de auto erop uit en genieten van de bollenroute.
Dit jaar lukt het niet. Daarom maar wat mooie foto’s van de tulpen in de Noordoostpolder.
gele tulpen2
Tulpenveld met boerderij-1

Hoofd, schouders, knie en teen - je hele lijf rouwt

Een brok in je keel, steek in je hart, steen in je maag. Rouwen doe je (ook) fysiek.
Journaliste Lisanne van Sadelhoff ging met vragen en klachten op zoek naar wetenschappelijke (rouw) literatuur en
experts die haar zouden kunnen helpen met de vraag: wat doet verlies met ons lijf.

Henk Evers
Klik op onderstaande knop
Lichthuis
Deze week was de supermaan weer zichtbaar. Ik had een planning gemaakt en uitgezocht wat een mooie plek was om hem te fotograferen. Gelukkig helpen verschillende apps mij hierbij. En daar stond ik dan.
21.00 uur, de maan komt volgens de apps nu op. Niets te zien. Balen, ik zie ook een laaghangend wolkendek.
21:23 uur, daar komt hij boven de wolken uit! Maar natuurlijk heb ik nu niet de compositie die ik wilde. Snel m'n statief met camera oppakken, over stroomdraad heen springen, en rennen door ‘t weiland op zoek naar ‘t plaatje wat ik in m’n hoofd heb.
En kijk hier: het is gelukt zoals ik bedacht had!

Geniet ervan! Heb ik ook gedaan!

Groeten
Peter Abbes
Toon Hermans Huis Emmeloord beschikt over een eigen bibliotheek met honderden aan kanker gerelateerde boeken. Over de meeste ziektebeelden is er wel een boek te vinden. Je vindt er ook verhalen van lotgenoten. Misschien kan het je helpen in een moeilijke periode in je leven. De bibliotheek wordt regelmatig aangevuld met nieuwe boeken.
Van een aantal boeken zijn prachtige boekbesprekingen gemaakt door vrijwilligers, je vindt ze op de website. Is er geen bespreking van een bepaald boek dan kun je die in veel gevallen vinden op Internet, bijvoorbeeld bij Bol.com. De boekenlijst met alle titels en auteurs staat eveneens op de website.Klik op deze knop om naar de bibliotheek te gaan:

Boeken komen naar je toe!

Created with GIMP
Omdat je nu even niet naar ons toe kunt komen draaien we het om: wij komen naar jou toe. Zoek op de website (de blauwe knop hierboven) een boek uit en geeft dit per e-mail door. Vermeld wel je adres. Een vrijwilliger bezorgt het boek bij je thuis. Kost niets, wij doen het graag en je kunt zo vaak als je wilt gebruik maken van deze dienst. Ga meteen even naar de site, zoek een mooi boek uit en stuur een e-mail naar info@thhemmeloord.nl

(k)Anker. Een mogelijk houvast tijdens intense periodes

Anker
“Opeens wist ik het; het had mij gesterkt. Het ging niet meer om wat er was gebeurd, maar hoe ik er mee omging,” Nel ter Veen

Nel kreeg in het voorjaar 2016 te horen dat ze maagkanker had. Ze was toen 61 jaar. Na haar operatie leerde ik haar kennen in het Toon Hermans Huis. Ze deed mee aan de lotgenoten gespreksgroep, waarbij ik een van de gespreksleiders was. Nel was coach in hart en nieren en ze vertelde al gauw dat ze bezig was met het schrijven van een boek over alles wat ze in deze periode ontdekte en beleefde. “Om anderen te helpen, die door hetzelfde heen gaan als ik,” aldus Nel. Haar inbreng in de groep was hartelijk, ondersteunend, direct, bemoedigend en eerlijk.
Ze vond steeds nieuwe mogelijkheden om het leven opnieuw op te pakken, als ze toch weer even werd stilgezet en ze maakte anderen daar deelgenoot van. Ze liet zich kennen en zo ga je haar ook leren kennen als je dit boek leest. Het is een neerslag van drie jaar ervaring en omgaan met leven met kanker, in met zorg gekozen bewoordingen.

Eind 2019 heeft ze afscheid van het leven moeten nemen. Ze heeft alles gezegd en opgeschreven wat ze wilde. Haar man en lieve vrienden hebben gezorgd voor de afronding en publicatie van het boek. Het resultaat is een schitterend boek, uitgevoerd in een hard kaft, glanzend papier, gelardeerd met prachtige full colour foto's van de natuur en treffende quotes van haarzelf en anderen.

Nel heeft recht van spreken en het is boeiend om naar haar te luisteren. Haar woorden klinken nog steeds, nu over de dood heen in herinnering en in haar boek. Als je Nel kent, leest het boek als een vertrouwde ontmoeting of je gaat al lezende een mooi mens leren kennen, die je iets te vertellen heeft.

Van harte aanbevolen.
Corrie Sleebos

Nel ter Veen, (k)Anker. Een mogelijk houvast tijdens intense periodes.
Eigen uitgave. www.nelterveen.nl feb. 2020
160 pagina's

Muziek

“Heb het leven lief” is een cover van het Franse nummer “Savoir Aimer” van Florent Pagnyuit. Tekstschrijver Han Koorenneef schreef de mooie Nederlandse tekst. Het is een krachtig, liefdevol en troostrijk lied. Luister en hopelijk geniet je ervan.
Liesbeth List heeft dit lied gezongen zoals alleen Liesbeth dat kan.
Elske DeWall heeft op eigentijdse wijze recentelijk dit lied ten gehore gebracht.
Als u wilt reageren, stuur dan een e-mail naar info@thhemmeloord.nl
U ontvangt dit bericht omdat u zich hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief. Wilt u geen nieuwsbrieven meer ontvangen, dan kunt u zich afmelden door te klikken op 'Afmelden' hieronder.
thh-logo-website-the7-250
Nijenbeek 4-B
8303 ZA Emmeloord
thh-logo-website-the7-250
facebook twitter email website