thh-logo-website-the7-250
Voor Noordoostpolder, Urk en omstreken

INLOOPHUIS VOOR MENSEN MET KANKER EN HUN NAASTEN

wellerwaard

LICHTPUNTJE 22 mei 2020

viooltje
Een viooltje in een zonnige tuin. Met een beetje verbeelding zie je een engeltje.

Lieve gasten van het Toon Hermans Huis Emmeloord,

We zoeken contact met elkaar op een andere manier dan we gewend zijn..............

Het is ons weer gelukt om een Lichtpuntje samen te stellen met medewerking van velen.
Elly Orsel en Trijnie Veendorp
(coördinatoren)

De knopenbus

knopenbus-800x533
Wat verloren tussen dozen met moderne stoffen en eigentijdse naaigarnituren staat hij daar op zolder; de wat roestige, bekraste knopen bus van mijn moeder. Of eigenlijk is het een keukenstroop bus van de suikerfabriek Scholten te Groningen uit 1913. Ik ruik een wat muffe geur als ik het blik opentrek. Een herkenbare geur van vroeger… Gedachteloos laat ik de knopen door mijn handen rollen en langzaam glijden mijn gedachten naar de beelden van vroeger.

Ik zit op de grond in de kamer, verdiept in mijn knopenspel. Op de achtergrond ratelt de naaimachine van mijn moeder. Mijn vader hangt wat voorover in zijn rolstoel aan zijn bureautje en luistert naar de radio. De klok tikt langzaam de minuten weg en ik hoor mijn moeder zuchten. Ze heeft een gekregen, vaal geworden jas uit elkaar getornd en de lappen opgestoomd. Zo tovert ze uit die oude jas straks weer een nieuwe jas voor mij. De gladde, versleten stof ziet er aan de binnenkant immers nog goed uit. Maar oh wat haat ik die stugge donkere stof. Mijn moeder moppert, omdat het niet gaat zoals zij wil. Intuïtief voel ik aan dat ik beter mijn mond kan houden en niet moet gaan klagen over die rot stof. Er gaat immers al zoveel niet zoals zij wil. We schrijven halverwege de jaren vijftig. Mijn vader is sinds kort ontslagen, 35 jaar oud. Hij kan zijn werk als bouwkundig tekenaar bij de Rijkswaterstaat niet meer uitoefenen vanwege zijn ziekte MS, een allesvernietigende diagnose in die tijd. Het is ver voor de tijd van de arbeidsongeschiktheid wet.

Ik vlucht weg in mijn spel en breng orde in de grote berg knopen. Tien knopen op een rijtje, van groot naar klein en van zwart naar wit en alles wat daar tussenin zit. Zo schep ik al spelend overzicht in de dingen die voor handen zijn in mijn leven. De speciale knopen leg ik apart. Vol bewondering laat ik ze door mijn handen glijden. Wat zijn ze mooi! Ik probeer wat van die knopen bij elkaar te zoeken voor mijn nieuwe jas. Ik heb geen andere keuze dan de jas van die donkere stugge stof te accepteren, maar de knopen die erop komen, die mag ik zelf kiezen. En tijdens het dragen van de jas geniet ik van die mooie, zelfgekozen knopen!

De suikerfabriek uit 1913 bestaat niet meer. Mijn vader is al vroeg overleden. Mijn moeder is er ook niet meer en ik heb haar knopen bus gekregen. Nu naai ikzelf, met zelfgekozen soepele stoffen in heldere, vrolijke kleuren.

Ik sluit de knopen bus met zijn speciale geur. De boodschap van toen dat zoveel in het leven niet gaat zoals we zouden willen, sluit ik er niet bij op, maar neem ik mee in het heden. Bitter en zoet, zoet en bitter.
Ook nu gebeuren er dingen in het leven, waarin we geen andere keuze hebben dan ze te accepteren en we leren verstandig om te gaan met de beperkingen en de onzekerheid. Echter, de mooie knopen in het leven, die blijf ik zelf uitzoeken. Wat kan ik daar van genieten en zo blijft het leven dan toch mooi!

Corrie Sleebos
(gast Toon Hermans Huis)

Vrijheid en verbondenheid

Dosso_Dossi_041
Maandagavond 4 mei was het Dodenherdenking. 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd en waardoor wij leven zoals we kunnen leven. Door het Corona Virus zijn we ons wellicht nog wel meer bewust hoe bijzonder vrijheid is, en wat voor offer er door vele mensen is gebracht om ons die vrijheid te geven. Ook door Corona was het dit jaar een hele bijzondere herdenking, een bijna lege Dam, een hele bijzondere speech van onze Koning die bij velen en zeker ook bij mij heel erg binnenkwam. Maar na deze bijzondere herdenking werd er een programma op tv uitgezonden waar verschillende muzikanten in een leeg Concertgebouw zongen of muziek maakten.
Alleen al die lege Concertzaal maakte deze uitzending heel indrukwekkend. Eén van de meest indrukwekkende liederen werd wat mij betreft gezongen door Marcel van Veenendaal, zanger van de band “Direct”. Een zanger die altijd helemaal opgaat in zijn liedjes, en ook deze keer was dat geen uitzondering. Juist door zijn manier van performen raakt hij mij heel vaak. Ook nu gebeurde dat, en het verlies van al die verloren levens die voor onze vrijheid hebben gevochten kwam direct bij mij binnen. Maar ook deed het mij denken aan alle mensen in mijn omgeving die hun strijd tegen kanker hebben verloren.
Toch deed het mij ook realiseren hoe blij ik mag zijn dan ik het leven mag leven in gezondheid en vrijheid. Dus niet alleen verdriet, maar ook blijdschap.
Ik hoop dat jullie net zo genieten van Dido’s Lament van Marcel van Veenendaal als ik zelf gedaan heb. Klik op 'Dido's Lament' en geniet mee.

Annet van der Werf
(gast Toon Hermans Huis)

Hart onder de riem

Hart onder de riem-a
  • Als je op leeftijd bent of tot de kwetsbare groep behoort en je hebt niet de mogelijkheid om iemand anders te vragen om een boodschap voor je te doen of naar de apotheek te gaan, dan kun je ook een beroep doen op Carrefour. Telefoonnummer 0527-630000
  • De MAX luisterlijn biedt dag en nacht een luisterend oor aan mensen die zich angstig of eenzaam voelen. De luisterlijn is anoniem te bereiken via 0900 0767 (lokaal tarief)
  • Wie behoefte heeft aan contact met andere gasten kan dit aangeven bij Elly Orsel, coördinator, e-mailadres elly@thhemmeloord.nl. Wij proberen verbindingen te zoeken

SamenLoop voor Hoop 2020 uitgesteld naar 2021

De Samenloop voor Hoop 2020, die oorspronkelijk afgelopen weekend zou worden gehouden, is uitgesteld naar mei 2021. De exacte datum volgt nog.
Op deze dag waarop anders de Samenloop voor Hoop Noordoostpolder zou zijn geweest interviewt Henk Orsel, betrokken bij enkele teams, Jasper Stege van de organisatie over de impact die de coronacrisis heeft gehad op de organisatie, de kaarsenactie en zicht op een nieuwe datum in 2021.
Interview-800x486
Klik op 'interview' voor het gesprek van Henk Orsel met Jasper Stege

Ik loop voor Hoop

Rob Bredewout heeft het nummer ‘ik loop voor hoop’ geschreven, geinspireerd door het nummer ‘I run for life ’van Melissa Etheridge. De tekst van het lied wordt versterkt door de mooie en soms confronterende beelden, maar de saamhorigheid en verbondenheid van mensen overheerst.
Klik op 'ik loop voor hoop' voor het filmpje

Boeken komen naar je toe!

Created with GIMP
Omdat je nu even niet naar ons toe kunt komen draaien we het om: wij komen naar jou toe. Zoek op de website (de blauwe knop hierboven) een boek uit en geeft dit per e-mail door. Vermeld wel je adres. Een vrijwilliger bezorgt het boek bij je thuis. Kost niets, wij doen het graag en je kunt zo vaak als je wilt gebruik maken van deze dienst. Ga meteen even naar de site, zoek een mooi boek uit en stuur een e-mail naar info@thhemmeloord.nl

Aandacht voor jezelf

Toen ik nog niet ziek was maakte ik voortdurend plannen voor de toekomst.
En daar paste kanker zeker niet in. Ook de Corona-crisis had ik niet bedacht. Toch zijn beide er wel gekomen. En de impact is groter dan de meeste plannen die ik zelf had bedacht. Bezig zijn met de toekomst heeft dus zo zijn beperkingen heb ik ervaren.
En dat is niet zo raar. Het echte leven vindt immers plaats in het heden.
Bijzonder dat we daar vaak zo weinig zijn met onze gedachten.
13629138-gold-schalen-van-rechtvaardigheid-op-een-witte-achtergrond-met-het-knippen-weg-
10 minuten
Met de focus op de toekomst kun je gemakkelijk angstig worden. Soms verlamt het je en voel je je doodongelukkig. Maar moet je dan niet bezig zijn met de toekomst? Natuurlijk wel. Denk bijvoorbeeld aan een medische behandeling. Daar kan je op dat moment vaak erg ziek van worden. Maar je ondergaat het om je in de toekomst beter te voelen. Het gaat volgens mij ook niet om ‘of’ heden ‘of’ verleden ‘of’ toekomst. Ze spelen allemaal in ons hoofd. Het gaat om de balans. En daarbij mag het heden best iets meer aandacht krijgen vind ik. Bijvoorbeeld 10 minuutjes per dag meer. Dat is niet veel maar misschien net genoeg om net even iets beter ‘in je vel’ te zitten. 10 minuten aandachtig het ‘hier en nu’ ervaren. Dat was voor mij een mooi begin.

Maar hoe doe je dat?
Eigenlijk is het heel eenvoudig. Je kan het ieder moment doen. Bijvoorbeeld door met aandacht te luisteren naar de wind en die te voelen langs je huid en door je haar. Of het aandachtig luisteren naar de vogels om je huis of het eten ruiken dat je kookt. Of de zon voelen schijnen op je huid. Wat ook goed werkt is gewoon rechtop zitten, ogen sluiten tegen afleiding en je lichaam scannen; vanaf je kruin tot aan het puntje van je teen. Ieder stukje geef je aandacht waarbij je ademhaling rustig is en het ritme bepaalt. Maar wat je ook doet, het gaat om volledige aandacht bij het hier en nu. Dit heet met een mooi woord ‘Mindfulness’.

Aan de slag
Vaak is het, zeker in het begin, prettig als je begeleid wordt. En dit kan eenvoudig thuis op het moment dat het jou schikt. Bijvoorbeeld met de gratis app van VGZ. Deze is beschikbaar voor iedereen. Ik heb ervaren dat de app prettig werkt. Bij iedere oefening word je begeleid door een prettige rustige stem die je instrueert wat je moet doen. Heel eenvoudig. Misschien werkt dat voor jou ook zo. Gewoon proberen dus

Henk Evers
(gast Toon Hermans Huis)
Klik op de knop 'app VGZ', download de gratis app en begin

Erik Scherder vertelt

Hoogleraar Erik Scherder vertelt je de voordelen van het lopen van een ommetje

Een wandeling in het Voorsterbos

koe1-800x533
Een wandeling in het Voorster Bos is een echte aanrader. De Stiente route is ongeveer 4 km en er is een grote verscheidenheid aan planten en bomen. Verrassend is het vennetje aan het begin van de route met een groot aantal wilde planten. Tijdens de wandeling zijn er genoeg bankjes om even uit te rusten. Een aanrader.

Start Boswachters kantoor, Kraggenburgerweg 21, Kraggenburg.
In het natuurgebied aan de Kadoelerweg loopt een kudde Schotse Hooglanders.
(foto Peter Abbes)

Een wandeling in je huiskamer maken

Je hoofd leeg maken dankzij een stevige wandeling. Helaas lukt dat niet altijd.
De ANWB podcast De Buitendienst brengt de natuur in je huiskamer.

Doe je ogen dicht en waan je in:
  • de uitgestrekte weilanden bij Blankenham waar de weidevogels nestelen
  • de moerassen van de Weerribben
  • op de verlaten Boschplaat van Terschelling
  • een warme lentedag in Bargerveen
  • het dorpsleven van Tzum tot Gortel
  • op de Veluwe
Waterplanten-800x455
Klik op 'de buitendienst' en geniet hiervan
Als toegift zang en muziek door jonge artiesten waar verbondenheid uit spreekt.
WE ARE THE WORLD #together at home
En als jullie muziek willen aandragen wat je mooi vindt en ook kunt vertellen waarom, maken we daar graag gebruik van. elly@thhemmeloord.nl
Als u wilt reageren, stuur dan een e-mail naar info@thhemmeloord.nl
U ontvangt dit bericht omdat u zich hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief. Wilt u geen nieuwsbrieven meer ontvangen, dan kunt u zich afmelden door te klikken op 'Afmelden' hieronder.
thh-logo-website-the7-250
Nijenbeek 4-B
8303 ZA Emmeloord
thh-logo-website-the7-250
facebook twitter email website