thh-logo-website-the7-250
Voor Noordoostpolder, Urk en omstreken

INLOOPHUIS VOOR MENSEN MET KANKER EN HUN NAASTEN

wellerwaard

LICHTPUNTJE 14 augustus 2020

viooltje
Een viooltje in een zonnige tuin. Met een beetje verbeelding zie je een engeltje.

Lieve gasten van het Toon Hermans Huis Emmeloord,

We zoeken contact met elkaar op een andere manier dan we gewend zijn..............

Het is ons weer gelukt om een Lichtpuntje samen te stellen met medewerking van velen.
Elly Orsel en Trijnie Veendorp
(coördinatoren)

Koffieochtend Lancaster Garden

SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Woensdagochtend 12 augustus hebben we koffie gedronken in de prachtige tuin van ANK en HARRI NIENHUIS, de LANCASTER GARDEN aan de Lindeweg te Emmeloord.
Er was volop ruimte om elkaar te ontmoeten. Deze keer waren we met 14 gasten.
We mochten ook weer een nieuwe gast verwelkomen, net als een paar weken geleden.
De aandacht voor elkaar en de ruimte die er is om je verhaal te doen sterkt mensen.
We hebben genoten van de mooi aangelegde tuin van ANK en HARRI, hun gastvrijheid, van de ontmoeting met elkaar, de openheid naar elkaar en de mooie gesprekken die er weer ontstonden.
Meer foto's bekijken van deze koffieochtend? Klik dan op onderstaande link

Tijdelijke verhuizing

processed by AtomJPEG  1.5.0n
Lieve gasten,

Vanaf woensdag 26 augustus ’20 hebben we tot eind van dit jaar een tijdelijk “nieuw” onderkomen. Het flatgebouw, waarin het Toon Hermans Huis is gevestigd, wordt gerenoveerd.
“ONS BUURTHUIS” is het gebouwtje van Mercatus, een ruime en veilige locatie. Het staat op het terrein van Mercatus, Nijverheidstraat 10, 8301 AD Emmeloord. Er is volop parkeergelegenheid.
Bij goed weer blijven we gebruik maken van buitenlocaties.

Elly Orsel

Dat zit niet lekker!

processed by AtomJPEG  1.5.0n
pontje 491x277
Zondag 2 augustus. Weer een warme dag dus vroeg uit de veren voor een mooie fietstocht door NO Friesland. Maar na een half uurtje slaat het pechduiveltje toe: een breuk van een bout maakt dat mijn fietszadel over straat rolt en ik op de zadelpen zit. En dat is weinig comfortabel heb ik ervaren.
Goede raad is duur. Het is vroeg en bovendien zondag dus geen fietsenzaak is open. Het is een heel specifieke bout die niet iedere hobbyist in zijn gereedschapskist heeft liggen. Na wat aandringen vervolgt Maaike de tocht in haar eentje en ga ik lopen.

En dat blijkt zomaar zijn leuke kanten te hebben. Lopen naast je fiets met het zadel onder de snelbinders lokt uiteenlopende reacties uit, zoals:
'zal ik je met de auto even thuisbrengen?' (ik liep over een fietspad langs de Dokkumer Ee, in de verste verte geen auto te bekennen. Maar toch heel lief aangeboden)
'wil je een fiets van mij lenen?' (dan zit ik nog met mijn eigen fiets)
'kom even zitten, wil je koffie?' (drink ik al jaren niet maar water is heel lekker)
Een heel gesprek met iemand uit de politiek over vliegveld Leeuwarden, E-bikes en het uitsterven van allerlei weidevogels.
Maar ik moet verder anders staat Maaike straks voor een gesloten deur, ik heb de sleutel bij me.
Om 10.20 uur sta ik bij Wyns, het pontje ligt nog aan de overkant en vaart pas vanaf 10.30 uur. Maar de pontbaas haalt mij meteen op onder het mom van ‘wij kijken hier niet op een kwartiertje’. Geweldig!
Al met al had ik gewoon een heel leuke ochtend.

De dag erna naar een rijwielhandel in Aldtsjerk. De eigenaar heeft zeker 10 minuten gezocht naar een passende bout. Afrekenen: 'dat is dan 60 cent'. Wilde niets voor zijn tijd hebben, 'het is al vervelend genoeg voor jou'. Ik mocht die 60 cent ook nog pinnen.
Prachtig dat er nog zulke mensen bestaan.

Fryslân Boppe!
Arie Aantjes

Paleistuinen concert met Wibi Soerjadi

Wibi 800x450
De Nederlandse concertpianist en componist Wibi Soerjadi laat verschillende werken horen vanuit de zeventiende-eeuwse paleistuinen van Paleis Het Loo.
Even-1

Leuke DOE tips

Kunstroute Schokland

Laat je verwonderen en inspireren op Schokland. Een unieke openluchtexpositie ‘Eb’, een kunstwandeling van 2,5 km op het voormalig eiland langs het werk van 14 kunstenaars.

Wandeling Dwingelerveld

(4,7 km)

Nationaal Park Dwingelderveld staat vooral bekend vanwege de grote, stille heide. Het centrale deel van het park is zelfs het grootste aangesloten natte heidegebied dat nog over is in West-Europa. Tijdens deze gevarieerde en kindvriendelijke wandeling heb je kans op ontmoetingen met graafwespen, de schaapskudde van Ruinen en diverse vlinders, vogels en insecten.

Drents voor de toerist

Als je de wandeling in Drenthe aandurft, is het wel goed dat je iets van de Drentse taal weet.
2a27ef75-7893-4624-ab11-89bf996564e6

Van wandelen krijg je trek

Weer twee lekkere recepten

rode-coleslaw 600x450
chicken 600x450
LAUW WARME RODEKOOLSALADE
Benodigdheden:
500 gram gesneden rodekool
1 appel
1 rookworst
1 uitje
Paar augurken
Handjevol rozijnen
Mayonaise
Volle yoghurt
Mosterd
Azijn
Peper, zout, kaneel
Rodekool 4 tot 5 minuten koken en afgieten. Snijd de appel en augurken in stukjes, snipper het uitje en snijd de rookworst in plakjes.
Voeg dit alles toe aan de rodekool plus een handjevol rozijnen.
Maak een dressing van 2 tot 3 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel volle yoghurt, 1 theelepel mosterd, scheutje azijn. Naar smaak toevoegen peper, zout en kaneel. De dressing door de warme rodekool en klaar is kees.
EET SMAKELIJK.
Adelein Bosma, gastvrouw THHEmmeloord
CHICKEN TONIGHT
Benodigdheden:
Kippendijen in stukjes
Uien
Knoflook
Blikje mais
Witte kool
Pot chicken tonight sate
Rijst

Bak de in stukjes gesneden kip, haal de kip uit de pan.
Fruit knoflook met ui in olijfolie.
Snijd witte kool in dunne reepjes, langzaam mee laten bakken.
Blikje mais, uitgelekt, erbij doen. De kip weer toevoegen en vervolgens de pot chicken tonight.
Ondertussen rijst koken. Het geheel met de rijst eten.

EET SMAKELIJK.
Regina van Slooten, gastvrouw THHEmmeloord
Het is niet voor iedereen mogelijk om de kunstroute te lopen of naar het Drentse Dwingeloo te gaan voor een wandeling. In vijf podcasts wandelt Twan Huys door het boeiende Nederlandse landschap met bekende en minder bekende Nederlanders.
  • Met Jan Terlouw wandelt hij in de buurt van Twello.
  • Op ‘haar’ eiland Texel loopt hij met Karina Wolkers naar de Slufter.
  • Hij maakt een tocht met Ben Feringa, nobelprijs winnaar, langs de rivier de Aa in Drenthe.
  • Singer songwriter Tim Knol, een fervent wandelaar, neemt Twan mee naar het mooie eiland ‘De Woude’ voor een muzikale tocht.
  • En Marlous Pigeaud, een lezer van Twans’ boek Wandellust, is ernstig ziek en wil het liefst alle wandelingen uit Wandellust nog maken, als de tijd het haar toestaat…

Hart onder de riem

Hart onder de riem-a
  • Als je op leeftijd bent of tot de kwetsbare groep behoort en je hebt niet de mogelijkheid om iemand anders te vragen om een boodschap voor je te doen of naar de apotheek te gaan, dan kun je ook een beroep doen op Carrefour. Telefoonnummer 0527-630000
  • De MAX luisterlijn biedt dag en nacht een luisterend oor aan mensen die zich angstig of eenzaam voelen. De luisterlijn is anoniem te bereiken via 0900 0767 (lokaal tarief)
  • Wie behoefte heeft aan contact met andere gasten kan dit aangeven bij Elly Orsel, coördinator, e-mailadres elly@thhemmeloord.nl. Wij proberen verbindingen te zoeken

Oordeel niet over iemand die je niet kent

Beste korte film 2020:
"Oordeel niet over iemand die je niet kent".
Ontroerend en het stemt tot nadenken.

Boeken komen naar je toe!

Created with GIMP
Omdat je nu even niet naar ons toe kunt komen draaien we het om: wij komen naar jou toe. Zoek op de website (de blauwe knop hierboven) een boek uit en geeft dit per e-mail door. Vermeld wel je adres. Een vrijwilliger bezorgt het boek bij je thuis. Kost niets, wij doen het graag en je kunt zo vaak als je wilt gebruik maken van deze dienst. Ga meteen even naar de site, zoek een mooi boek uit en stuur een e-mail naar info@thhemmeloord.nl

Even iets om te lachen

Federer
Twee Italiaanse tieners zijn idolaat van de tennisser Federer. Tijdens de Corona-lockdown spelen ze met elkaar over vanaf hun dakterras. Er is een interview met de meisjes over Federer. Wat er dan gebeurt, heerlijk...................
KIJKEN!

Muzikale afsluiter

Als muzikale afsluiter zijn er twee nummers. Het ene lied is 'Breekbaar' gezongen door de 3JS en Jeroen van de Boom. Het origineel is van Sting, 'Fragil'.
Het tweede nummer is een duet. Waylon-Somebody to Love (Queen)
En als jullie muziek willen aandragen wat je mooi vindt en ook kunt vertellen waarom, maken we daar graag gebruik van. elly@thhemmeloord.nl
Als u wilt reageren, stuur dan een e-mail naar info@thhemmeloord.nl
U ontvangt dit bericht omdat u zich hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief. Wilt u geen nieuwsbrieven meer ontvangen, dan kunt u zich afmelden door te klikken op 'Afmelden' hieronder.
thh-logo-website-the7-250
Nijenbeek 4-B
8303 ZA Emmeloord
thh-logo-website-the7-250
facebook twitter email website