thh-logo-website-the7-250
Voor Noordoostpolder, Urk en omstreken

INLOOPHUIS VOOR MENSEN MET KANKER EN HUN NAASTEN

wellerwaard

LICHTPUNTJE 17 juli 2020

viooltje
Een viooltje in een zonnige tuin. Met een beetje verbeelding zie je een engeltje.

Lieve gasten van het Toon Hermans Huis Emmeloord,

We zoeken contact met elkaar op een andere manier dan we gewend zijn..............

Het is ons weer gelukt om een Lichtpuntje samen te stellen met medewerking van velen.
Elly Orsel en Trijnie Veendorp
(coördinatoren)
Dag Lieve gasten,

Hierbij het ‘vakantie’ Lichtpuntje om de zomer door te komen. Velen van jullie gaan erop uit om vakantie te vieren. Anderen hebben die mogelijkheid niet. Het leven is ‘all inclusive’. Het kan prachtig en licht zijn, maar ook – en soms zelfs tegelijkertijd – broos en moeilijk. We hopen dat jullie kunnen genieten van deze uitgebreide versie.

Vanaf nu verschijnt het Lichtpuntje eenmaal per maand. Dit is ook omdat de koffie ochtend op woensdag weer van start is gegaan. Sessies van 2-maal een uur. Bij goed weer buiten, anders voorlopig in het Mannencentrum. Van tevoren aanmelden via de website. Als dat te lastig is neem dan contact op met ons.

Vanaf eind augustus tot half december wordt het flatgebouw, waarin het Toon Hermans Huis is gevestigd, gerenoveerd. We zijn op zoek naar een passende locatie. Daarover in het volgende Lichtpuntje meer.

Elly Orsel
Een foto-impressie van de ontmoeting op 15 juli in een tuin ergens in Emmeloord. Wilt u de komende weken ook deelnemen aan zo'n ontmoetingsochtend, meld u dan aan op de website. Klik op de button hieronder:
Tuin3
Tuin2
Tuin1
zon en wolken 800x600

De zon

Ik zou wel willen schijnen, zei de zon…
Ik zou wel willen stralen als dat kon…
Maar de wolken zijn me voor,
en het is niet erreg hoor…
Maar stralen zou ik, als ik schijnen kon!


Gedicht van Belinda Lubben

De Wereld Spoelt Terug

Het beste uit 15 jaar muziek van De Wereld Draait Door. Het Nederlandstalige lied trapte maandag 6 juli af. Wat een pareltjes. De moeite van het terugkijken waard. Met onder andere Herman van Veen, Ali B, Racoon, Wende Snijders en Typhoon. Met odes aan Willem Wilmink, Eberhard van der Laan, Charles Aznavour en anderen.

Vakantiegevoel kun je ook krijgen door leuke foto's

bloempotten-1
Created with GIMP
Created with GIMP
buffels
hoop-3
ogen 800x450
Mei elkaor-1

Recepten

Created with GIMP

ROCKY ROAD

Rocky Road is leuk om te maken en heel erg lekker.
Rocky Road is chocolade gevuld met alles wat je maar lekker vindt:
Koekjes, cranberries, walnoten, hazelnoten en, als je er van houdt, marshmallows.

BENODIGDHEDEN
300 g tarwebiscuits
250 g roomboter
400 g pure of melk chocolade
100 ml schenkstroop
100 g cranberries ( gedroogd )
25 g kokos ( geraspt )
Eventueel 8 marshmallows
30 g hazelnoten
30 g walnoten

BAKGEREI
Bakpapier
Bakvorm ( 20 x 25 cm ) of cakeblik

Breek de biscuits in stukjes.
Vet een bakvorm in en bekleed deze met bakpapier.
Smelt de boter, chocolade en stroop au bain-marie. Haal de pan van het vuur.
Voeg de biscuits toe aan het mengsel, zodra de chocolade gesmolten is. Roer goed door. Voeg de cranberries, de noten, de kokosrasp en eventueel de marshmallows en roer goed door.
Doe het mengsel in de bakvorm. Laat minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.
Zorg voor een huis vol visite, veel uitdelen, want het is een caloriebom.

Elly Orsel
coordinator THHEmmeloord

Pasta recept

200-250 gram Fusilli
1 pakje spekjes
1 pakje hamblokjes
1 pakje mascarpone
2-4 teentjes knoflook
Serveren met een frisse salade: heerlijk

Recept is van Irma Zee
coördinator THHEmmeloord

Pizza’s met spinazie, paprika en feta

4 pitabroodjes (18 cm doorsnee)
125 ml tomatenketchup
250 g pizzakaas
75 g jonge spinazie
1 middelgrote rode paprika (200 g), in dunne reepjes
100 g feta, verkruimeld

1. Verwarm de oven voor tot 240- 250 graden Celsius, stand 7
2. Bestrijk de pitabroodjes met tomatenketchup en leg ze op de bakplaat.
3. Strooi de helft van de pizzakaas over de broodjes. Garneer met spinazie, paprika en feta.
Strooi er de resterende pizzakaas over.
4. Bak de pizza’s 10 minuten of tot ze bruin kleuren.

VOOR 4 PERSONEN. EET SMAKELIJK.

Recept van Lienke ter Brake
gastvrouw THHEmmeloord

Stil in mij van VAN DIK HOUT

dav
Ik heb hele mooie en emotionele herinneringen aan het nummer “Zo stil in mij” van VAN DIK HOUT. Dit nummer is gedraaid bij de begrafenis van mijn veel te vroeg geboren en daardoor overleden nichtje Silke. En ook bij de crematie van mijn dierbare 1 jaar oudere zus die in 2008 is overleden na een ernstige ziekte. Als ik dit nummer hoor of zelf (keihard) draai, dan schiet ik vol en moet dan vaak nog steeds huilen.
Gerda ten Dam, gast THHEmmeloord

Hart onder de riem

Hart onder de riem-a
  • Als je op leeftijd bent of tot de kwetsbare groep behoort en je hebt niet de mogelijkheid om iemand anders te vragen om een boodschap voor je te doen of naar de apotheek te gaan, dan kun je ook een beroep doen op Carrefour. Telefoonnummer 0527-630000
  • De MAX luisterlijn biedt dag en nacht een luisterend oor aan mensen die zich angstig of eenzaam voelen. De luisterlijn is anoniem te bereiken via 0900 0767 (lokaal tarief)
  • Wie behoefte heeft aan contact met andere gasten kan dit aangeven bij Elly Orsel, coördinator, e-mailadres elly@thhemmeloord.nl. Wij proberen verbindingen te zoeken
schaduw

Om een schaduw te laten verdwijnen moet je er licht op werpen.

Van Shakti Gawain

Column van Piet

Als 17-jarige wereldveroveraar fietste ik eens in het noorden van Friesland op een herfstavond naar huis. Helaas functioneerde mijn fietsverlichting niet en dus koerste ik een halve meter links van de witte strepen op de rijweg (een fietspad was er niet) huiswaarts.
Het was een maanloze donkere nacht, maar het wit op de weg ontwaarden mijn jonge ogen tamelijk goed en bij het naderen van autolampen stapte ik tijdig af en liet het vehikel, wachtend in de berm, langs mij gaan.

Kilometers ging het goed tot een frontale botsing vanuit het niets de dynamiek veranderde.
Pijn voelde ik aan mijn hoofd, mijn hand, maar snel krabbelde ik overeind, tastte om mij heen en voelde een donkere gestalte op de weg liggen, die niet aanspreekbaar was. Wel werd mij meteen duidelijk dat de tegenligger op dezelfde manier met identieke lichtproblemen zich had voortbewogen tot dit moment van confrontatie.
Omdat in de verte koplampen opdoemden sleepte ik de grote onbekende naar de kant van de weg en drapeerde hem (dat bleek later) in de berm. Ook de 2 fietsen werden daar tijdelijk geparkeerd.
In de verte zag ik een buitenlamp waar vast en zeker een huis aan vast zou zitten en hulp te halen viel.

Als 44-jarige volwassene kreeg ik in 1991 een slechte uitslag: uitgezaaide melanoom. Na fysieke malheur: operaties, infiltraten, steunkousen, etc. werd het een poos heel donker in mijn leven. Doordat ook mijn werk even stilviel kwamen en gingen de gedachten met mij op de loop. Het slachtofferschap nam mij in haar gretige armen en ik liet mij willoos verleiden, hulpeloos wachtend op de volgende ramp.
De regisseur in mij ontwaakte toen ik ging Moermannen, oftewel naast de medische behandelingen het alternatieve circuit ging benutten. Voeding, veel bewegen (wandelen),
mentale gymnastiek (ontspanningsoefeningen/visualisatie, e.d.) maakten mij tot iemand die zijn (nood)lot met een forse duw pootje wilde lichten.

Peter Gerrickens heeft een boek geschreven met de titel ‘Kwaliteiten’. Het voert te ver om daar uitgebreid over te vertellen. Kort door de bocht wil het de lezers bewust maken van hun (kern)kwaliteiten. Hij heeft ook ooit allerlei spreuken, wijsheden, citaten verzameld van filosofen, psychologen, wijze mensen waarmee hij onder de titel Lichtpuntjes levenswijsheid voor elk moment onze (donkere) levensweg wat wilde verlichten.
Hier volgt er een aantal:
* Wie niet in wonderen gelooft, gelooft dus niet in zijn eigen bestaan.
* Niemand kent zichzelf zolang hij niet geleden heeft.
* Als het praten ophoudt, kan het gesprek beginnen.
* De mensen worden geboren als origineel en de meesten sterven als kopie.
* Het geluk is het paard van de boer: hij zocht het en hij zat er op.
* Het is beter een kaars te ontsteken dan te klagen over de duisternis.

Die avond in 1964 heeft de dokter mijn lip en vinger gehecht en de andere knaap is na weken van gedwongen bedrust van zijn hersenschudding hersteld. Wat overblijft is een anecdote, een wijze les: rijd nooit zonder licht in donkere nachten en ondergetekende…
piettalsma@kpnmail.nl
Piet Talsma

Boeken komen naar je toe!

Created with GIMP
Omdat je nu even niet naar ons toe kunt komen draaien we het om: wij komen naar jou toe. Zoek op de website (de blauwe knop hierboven) een boek uit en geeft dit per e-mail door. Vermeld wel je adres. Een vrijwilliger bezorgt het boek bij je thuis. Kost niets, wij doen het graag en je kunt zo vaak als je wilt gebruik maken van deze dienst. Ga meteen even naar de site, zoek een mooi boek uit en stuur een e-mail naar info@thhemmeloord.nl

"Romanza" van Bruch

dwarsfluit
In deze tijd van ziek zijn en Corona, is muziek een van de dingen die ik het meeste mis, mis om te maken. Ik speel dwarsfluit en ben lid van het FSO, het Flevolands Symfonie Orkest.

Een van de mooie dingen in het leven is om samen iets moois te maken, samen muziek maken.
Wij, het orkest, begeleiden geregeld bekende en onbekende artiesten.
Tijdens het thuiswerken had ik radio 4 aanstaan en hoorde ik dit stuk: “Romanza” van Bruch, gespeeld op een altviool door violiste Janine Jansen. Ik droomde weer even helemaal weg…
Wij hebben een aantal jaren geleden een oud-FSO-lid begeleid met dit stuk.

Het is zo fijn om samen te repeteren, je begint aan een stuk, ieder instrument heeft zijn of haar eigen partij, nog niet wetend wat het moet worden soms. Op een gegeven moment wordt het stuk eigen, smelt het samen en wordt het zoiets magisch. ik weet nog goed dat ik met een brok in mijn keel heb gefloten tijdens dit stuk toen ook de violist mee kwam repeteren.

Ga er maar even voor zitten, zet je volume iets hoger, luister goed naar de violiste, maar zeker ook naar het orkest, misschien hoor je af en toe wel een fluit…
Lieve groetjes, Dorine van Dam, gast THHEmmeloord
IMG-20200714-WA0002

DE MEESTE MENSEN DEUGEN van Rutger Bregman

Het boek van Rutger Bregman: DE MEESTE MENSEN DEUGEN, is een aanrader om je anders naar de wereld te doen kijken. Beatrice de Graaf schreef hierover: “Cynici en zwartkijkers kunnen inpakken. Een heerlijk boek voor iedereen die echt realistisch wil zijn”.
Hierbij het eerste hoofdstuk van het boek te beluisteren via de podcast.

De Vlindertuin

IMG_4635
vlindertuin1
De vlindertuin, gelegen op het volkstuinencompex De Zuidert in Emmeloord staat op het moment prachtig in bloei. Aan de Amsterdamweg wordt de vlindertuin aangegeven
Dit filmpje is niet gemaakt in de vlindertuin van Emmeloord. Een beetje eng maar ongevaarlijk: vlindertuin heeft vijftien megarupsen

Wandelen

Havenroute in Rijksmonument Waterloopbos.
De havenroute voert door Rijksmonument Waterloopbos langs een groot aantal waterloopkundige modellen. Vanaf begin jaren vijftig is hier door het Waterloopkundig Laboratorium onderzoek gedaan naar onder meer de haven van Rotterdam, de Libische oliehaven en de Maasvlakte.
De wandeling is ongeveer 3 km lang. Je start bij het Paviljoen Het ProefLab// en volgt de witte pijlen. Voorsterweg 34 8316PT Marknesse.

Museumbezoek: het STADSmuseum Vollenhove is weer geopend en zeer de moeite waard. Openingstijden: maandag van 10 tot 14 uur. Woensdag tot en met zondag van 13 tot en met 17 uur. Er wordt entree geheven.
Adres: Stadsmuseum Vollenhove, Bisschopstraat 36, 8325 BC Vollenhove.

Aanrader

Uitzending gemist Coldplay Live Sao Paulo 4 juli 2020. Beschikbaar tot 4 augustus 2020.
Trijnie Veendorp, coördinator THHEmmeloord
En als jullie muziek willen aandragen wat je mooi vindt en ook kunt vertellen waarom, maken we daar graag gebruik van. elly@thhemmeloord.nl
Als u wilt reageren, stuur dan een e-mail naar info@thhemmeloord.nl
U ontvangt dit bericht omdat u zich hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief. Wilt u geen nieuwsbrieven meer ontvangen, dan kunt u zich afmelden door te klikken op 'Afmelden' hieronder.
thh-logo-website-the7-250
Nijenbeek 4-B
8303 ZA Emmeloord
thh-logo-website-the7-250
facebook twitter email website