thh-logo-website-the7-250
Voor Noordoostpolder, Urk en omstreken

INLOOPHUIS VOOR MENSEN MET KANKER EN HUN NAASTEN

wellerwaard

LICHTPUNTJE 3 juli 2020

viooltje
Een viooltje in een zonnige tuin. Met een beetje verbeelding zie je een engeltje.

Lieve gasten van het Toon Hermans Huis Emmeloord,

We zoeken contact met elkaar op een andere manier dan we gewend zijn..............

Het is ons weer gelukt om een Lichtpuntje samen te stellen met medewerking van velen.
Elly Orsel en Trijnie Veendorp
(coördinatoren)

Van de voorzitter

Beste mensen,

Een lichtpuntje: na weken Lock down geeft de beleidsverandering in de samenleving de mogelijkheid om een voorzichtige openstelling van ons Toon Hermans Huis Emmeloord te organiseren. Daar zijn we héél blij mee. Vooral omdat we uit contacten met gasten merken dat de wens elkaar weer te ontmoeten en te spreken bij velen groot is. Maar er zijn popel-gasten en voorzichtige-gasten. Iedereen kan alleen voor zichzelf bepalen of hij of zij durft te komen.

In samenspraak mét bestuur, coördinatoren en gastvrouwen hebben we besloten om het Toon Hermans Huis aangepast te openen. Een ochtend per week (woensdag) is er de mogelijkheid elkaar weer te ontmoeten in het Mannencentrum. Waarom in het Mannencentrum? Daar kunnen we beter afstand houden tot elkaar. Maar…… géén inloop maar op afspraak en met maximaal zes gasten tegelijk. En met strenge voorzorgen: 1,5 meter afstand, frequent handen wassen (minimaal 6x per dag), hoesten en niezen in elleboog, bij koorts of flinke hoest thuisblijven, elkaar niet passeren in de smalle gangen……. Voor en na de ochtend zullen tafels, stoelen, deurknoppen en lichtknopjes gereinigd worden. We voelen ons verantwoordelijk voor elkaar. Bij goed weer wijken we uit naar de tuin van een gastvrouw. Wel worden daar dezelfde voorzorgsmaatregelen gehanteerd.

De workshops en andere activiteiten gaan (nog) niet starten. We beginnen met de ontmoeting. We zullen de ontwikkelingen in de samenleving blijven volgen om te besluiten wanneer we verdere activiteiten kunnen gaan plannen. We starten woensdagochtend 15 juli. Op de website is de mogelijkheid je voor deze ochtenden aan te melden.

Dieuwke Nauta,
voorzitter THHEmmeloord

Geduld

Wolken 600x400
GEDULDAls die venijnige
ijzerenheinige
virusjes die je niet ziet
als die rondhoppende
in de war schoppende
piepkleine stukjes verdriet
weg zullen kwijnen
en daarna verdwijnen
dat nergens nog een overschiet
dan zal ik je kussen
maar ja, ondertussen
doe ik het maar niet.Joke van Leeuwen
dichteres

Muziek

Als alles weer mag door Rouxlala. Een troostlied voor degene met huidhonger, voor degene met Sehnsucht, deze emotie is een immense hunkering naar de mensen waar je van houdt maar op dit moment onbereikbaar zijn door Corona.
Als ik gebroken ben,
doodmoe en moederziel alleen,
als ik de nacht ben ingegaan,
de nacht waarin geen sterren staan,
zoek dan geen grote woorden,
een klein gebaar volstaat.

Phil Bosman
children-3826830_1920

Een klein gebaar.........

Een klein gebaar is ook het recept van deze heerlijke, frisse witlof salade van onze gastvrouw Sietske Brouwer, de lekkere pasta salade van Izabel Papma en de verrassende New Orleans koolsalade van Dory van Ham
witlof
WITLOF SALADE VAN SIETSKE

De ingrediënten hiervoor zijn: witlof, uitje, fruit naar keuze, noten, feta en een sausje naar keuze of zelfgemaakt. Ongeveer 1 witlofstronk per persoon, of bij kleine 3 voor 2 personen. Gebruik fruit wat je in huis hebt, appel, mandarijn, mango. 1 vrucht per persoon is genoeg, wil je toch meerdere vruchten gebruiken, doe dan de helft of een kwart. Eventueel nog een gekookt ei toevoegen.
Voorbeeld sausje: beetje walnotenolie, fruitazijn, tomatenketchup, slasaus, beetje gedroogde bieslook en peterselie. Doorroeren en over de salade gieten.
Serveren met stokbrood of gebakken aardappeltjes. Heerlijk…
De salade is iedere keer anders.

Sietske Brouwer,
gastvrouw THHEmmeloord

KOUDE PASTA SALADE
Izabel maakt zomers regelmatig een pastasalade.
Hierbij de ingrediënten voor 2 personen
200 gram wokkels (pasta)
2 bosuitjes
1 rode paprika
1 augurk
2 tomaten
Mozzarella
Pesto
Yoghurtdressing
100 gram ham
Pasta koken en af laten koelen. Paprika, bosuitjes, ham, augurk snijden.
Alles mengen. Misschien nog wat zout, peperen Italiaanse kruiden toevoegen.
Geheel koud laten worden in koelkast.
Serveren met ijsbergsla.

Samengesteld door Izabel Papma,
gastvrouw THHEmmeloord
EET SMAKELIJK.

NEW ORLEANS KOOLSLA:

300 g fijn geraspte witte kool
1 rode paprika in stukjes gesneden
100g gewelde, uitgelekte rozijnen
VOOR DE SAUS
2 el geraspte kaas
1 el tomatenketchup
3 el olijfolie
1 el azijn of citroensap
Peper en zout
Meng alles door elkaar.
Garneer eventueel met garnalen, blokjes ham en zilveruitjes.

SMULLEN MAAR.

Dory van Ham,
gastvrouw THHEmmeloord

Hart onder de riem

Hart onder de riem-a
  • Als je op leeftijd bent of tot de kwetsbare groep behoort en je hebt niet de mogelijkheid om iemand anders te vragen om een boodschap voor je te doen of naar de apotheek te gaan, dan kun je ook een beroep doen op Carrefour. Telefoonnummer 0527-630000
  • De MAX luisterlijn biedt dag en nacht een luisterend oor aan mensen die zich angstig of eenzaam voelen. De luisterlijn is anoniem te bereiken via 0900 0767 (lokaal tarief)
  • Wie behoefte heeft aan contact met andere gasten kan dit aangeven bij Elly Orsel, coördinator, e-mailadres elly@thhemmeloord.nl. Wij proberen verbindingen te zoeken

Wandelen in de NOP

kuinderbos-oude-haven-kuinre
Wandelen in de NOP. Het Kuinderbos heeft mooie wandelroutes, zoals de OUDE HAVENROUTE 3,1 km. Routekleur: donkerblauw. Startpunt: Oude Haven, Hopweg, Kuinre (Luttelgeest).Klik op de knop hieronder voor meer informatie
Ook een echte belevenis met de kinderen of kleinkinderen is een dagje Netl. Strand, duinen, klauteren. Ravotten in de bamboejungle. Alles is aanwezig voor een actieve, avontuurlijke dag. Er wordt wel entree geheven. Klik op de knop hieronder voor meer informatie.

Van Dik Hout

Elk optreden van Van Dik Hout is voor mij een feestje.
Het nummer “TOT JIJ MIJN LIEFDE VOELT” zegt zo mooi hoe de liefde kan zijn. Dat heb je nodig bij kanker, iemand die er voor je is.

Christa Korenhof
gast THHEmmeloord

Herman van Veen

Hermand van Veen
Iemand die de LIEFDE in de breedste zin van het woord beschreven heeft is Herman van Veen, 75 jaar oud. Zijn liefde voor zijn geliefden, zijn kinderen, kleinkinderen, het leven.
In dit artikel zijn ook hele mooie liedjes opgenomen. Lees, geniet en verwonder

Boeken komen naar je toe!

Created with GIMP
Omdat je nu even niet naar ons toe kunt komen draaien we het om: wij komen naar jou toe. Zoek op de website (de blauwe knop hierboven) een boek uit en geeft dit per e-mail door. Vermeld wel je adres. Een vrijwilliger bezorgt het boek bij je thuis. Kost niets, wij doen het graag en je kunt zo vaak als je wilt gebruik maken van deze dienst. Ga meteen even naar de site, zoek een mooi boek uit en stuur een e-mail naar info@thhemmeloord.nl

Zorg voor elkaar...........

25 Juni 2020, persconferentie nummer x. Met toch wat afnemende belangstelling volg ik het op de zijlijn... de regels worden nog verder versoepeld: hoera! ruimte! vrijheid! Een lichtpuntje voor veel mensen? Ja natuurlijk... die 1,5 meter moeten we in acht blijven nemen, natuurlijk we volgen de richtlijnen, natuurlijk... ondertussen is in menig winkel weinig meer te merken van de 1,5 meter. En heeft Stichting Viruswaanzin (weer een nieuwe groepering) een rechtszaak aangespannen tegen de Staat. Nederland op zijn best zeg ik met enig cynisme.

Gelukkig zagen we afgelopen maanden ook een andere beweging, zorg voor elkaar, het respect dat massaal geuit werd voor de mensen in de zorg (en ondersteunende beroepen). Top, dat kunnen we ook. Maar kunnen we ook na maanden van beperking het op blijven brengen om rekening te houden met elkaar? Gewoon omdat het virus nog bestaat en er geen vaccin is?

Een goede vriendin van mij zei recent “als ik op de intensive care beland dan is de vraag - als ik er weer af mag - of ik al mijn vitale functies wel kan behouden”, juist in deze tijd waarin mensen verslappen wordt er van haar extra alertheid verwacht. Zij moet de grens aangeven, zij moet regelmatig opzij stappen. Zij moet... zij moet al met zoveel rekening houden door haar kwetsbaarheid.

Dat geldt mogelijk ook voor veel bezoekers van het Toon Hermans huis, die een beperkte afweer hebben, je kwetsbaarheid vergt dat je misschien nu wel extra alert moet zijn. Het zou fijn als iedereen weer een stukje vrijheid ervaart door met elkaar alert te blijven op de 1,5 meter, op de richtlijnen van het RIVM.

Zorg voor elkaar is geen verleden tijd maar nog steeds op en top actueel!
Hennie
Hennie Bogaards,
Lid Comité van Aanbeveling THHEmmeloord

LEEF MET VOLLE TEUGEN

In onze badkamer hangt het refrein van dit lied. Elke dag opnieuw merk ik hoe waar dit is!

Hoe moeilijk, zwaar en verdrietig leven met kanker soms is, ik realiseer mij dat elke dag er 1 is. Een dag waar ik van mag genieten, van kleine en grote momenten. Van alle liefde om mij heen!

Deze tekst laat ik als tattoo op mijn pols zetten zodra het enigszins kan. Ter motivatie, maar ook om elke dag bij stil te staan.Matthea ten Klooster
Gast THHEmmeloord
Matthea 800x600
En als jullie muziek willen aandragen wat je mooi vindt en ook kunt vertellen waarom, maken we daar graag gebruik van. elly@thhemmeloord.nl
Als u wilt reageren, stuur dan een e-mail naar info@thhemmeloord.nl
U ontvangt dit bericht omdat u zich hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief. Wilt u geen nieuwsbrieven meer ontvangen, dan kunt u zich afmelden door te klikken op 'Afmelden' hieronder.
thh-logo-website-the7-250
Nijenbeek 4-B
8303 ZA Emmeloord
thh-logo-website-the7-250
facebook twitter email website