thh-logo-website-the7-250
Voor Noordoostpolder, Urk en omstreken

INLOOPHUIS VOOR MENSEN MET KANKER EN HUN NAASTEN

wellerwaard

LICHTPUNTJE 19 juni 2020

viooltje
Een viooltje in een zonnige tuin. Met een beetje verbeelding zie je een engeltje.

Lieve gasten van het Toon Hermans Huis Emmeloord,

We zoeken contact met elkaar op een andere manier dan we gewend zijn..............

Het is ons weer gelukt om een Lichtpuntje samen te stellen met medewerking van velen.
Elly Orsel en Trijnie Veendorp
(coördinatoren)

Op zoek naar houvast

Als je struikelt, als je wankelt,
als je in het donker tast,
dan probeer je steun te vinden
aan iets stevigs, een houvast.
En dan vind je soms een hand
van een mens die stevig staat.
Die jou uit de modder trekt
en je steunt met raad en daad

Als je struikelt, als je wankelt,
als je naar beneden glijdt,
pak je alles waar je bij kunt,
want je zoekt naar zekerheid.
Maar de strohalm biedt geen steun
en het touw blijkt los te zijn.
En dan val je soms nog meer,
want je houvast blijkt maar schijn.
538526C1F2E84F769C7301FE0049FB93
Als je struikelt, als je wankelt,
als je bang bent of alleen,
dan probeer je troost te vinden
bij de mensen om je heen.
En dan voel je soms de kracht
-God mag weten waar vandaan-
als een windvlaag in je rug,
als een steun om door te gaan.


'Op zoek naar houvast'
is een gedicht van
Greet Brokerhof-
van der Waa

Schokkerin Jannetje

Janny-Rieff
Donderdag 11 juni stond er voor de gasten van het THH Emmeloord een leuk uitje gepland.
Met een goed geveerde platte kar achter een antieke trekker zouden we een rondrit maken over het voormalige eiland. De gids zou ons iets over de historie en de bewoners van Schokland vertellen. Dit alles is om bekende redenen geannuleerd. We zijn op zoek gegaan naar een alternatief en hebben er een gevonden. Laat je meevoeren in het verhaal van de Schokkerin Jannetje. Klik hier

Vroege Vogels Schokland

Created with GIMP
BNNVARA heeft op Schokland opnames voor het programma ‘Vroege Vogels’ gemaakt. In de uitzending op 5 juni 2020 was dit te zien. Prachtige beelden van Schokland. Wat leven we toch in een mooi stuk van Nederland. Na het verhaal van Jannetje is dit een mooie aanvulling.

Rollercoaster

Het lied ‘Rollercoaster’ van Danny Vera vertolkt voor mij de gevoelens die ik afgelopen tijd ervaren heb. De achtbaan van emoties. Het zegt voor mij alles over de mensen die ziek zijn of ziek geweest zijn. In deze Corona tijd mocht ik mijn ouders niet bezoeken. Ik heb ze gemist. Gelukkig komt er weer wat meer ruimte en kan het langzaamaan weer.
Angelien Kemerink, gast Toon Hermans Huis Emmeloord

Hart onder de riem

Hart onder de riem-a
  • Als je op leeftijd bent of tot de kwetsbare groep behoort en je hebt niet de mogelijkheid om iemand anders te vragen om een boodschap voor je te doen of naar de apotheek te gaan, dan kun je ook een beroep doen op Carrefour. Telefoonnummer 0527-630000
  • De MAX luisterlijn biedt dag en nacht een luisterend oor aan mensen die zich angstig of eenzaam voelen. De luisterlijn is anoniem te bereiken via 0900 0767 (lokaal tarief)
  • Wie behoefte heeft aan contact met andere gasten kan dit aangeven bij Elly Orsel, coördinator, e-mailadres elly@thhemmeloord.nl. Wij proberen verbindingen te zoeken

Enkele reactie van gasten op het 'Lichtpuntje'

Kaarsje
Het is leuk dat jullie elke keer weer zo’n verrassende brief voor ons hebben bereid met mooie verhalen, fijne muziek en leuke tips. Iedereen die hieraan meewerkt, hartelijk dank, want het is zeker een opkikkertje waar ik naar uitkijk in deze Corona tijd.

Wat weer een prachtige verhalen, zo herkenbaar het verhaal van Co. Mooi filmpje over het examen, een heerlijk lied van Yentl en de Boer, goede column van Piet. Petje af, dank
Wat een mooie verhalen weer, bedankt. Astrid, waar blijft de tijd dat je juf was in Espel.

Prachtige nieuwsbrief, hartelijk dank daarvoor. Geeft me weer de nodige lichtpuntjes.
Wat maken jullie de nieuwsbrief toch mooi.

Flakefleet Primary School

Wat kun je soms getroffen worden door beelden die je blij maken en laten lachen. Blijdschap en emotie komen dichtbij elkaar. Een fantastische leraar laat zijn leerlingen, van 4 tot 11 jaar, optreden vol enthousiasme en plezier. Het spat gewoon van het podium. Kijk met plezier en geniet vooral. Flakefleet Primary School. Klik hier

Elke ontmoeting verandert ons een beetje

hands
In ‘VANDAAG’, het magazine over zingeving en levenskunst, las ik een interessant artikel van Otje van der Lelij. Elke ontmoeting verandert ons een beetje.
Wie ben ik en wat wil ik? In onze zoektocht naar onszelf vergeten we vaak de ander mee te nemen. Terwijl we onlosmakelijk verbonden zijn met de mensen om ons heen. Journalist Otje van de Lelij onderzoekt wat er van haar overblijft zonder de mensen om haar heen.

Dit is een artikel uit 'VANDAAG', het magazine over zingeving en levenskunst.
Meer lezen?.Klik dan op de link hieronder.

Workshop bloemschikken


een

kleurrijke

schikking

boeket

Boeken komen naar je toe!

Created with GIMP
Omdat je nu even niet naar ons toe kunt komen draaien we het om: wij komen naar jou toe. Zoek op de website (de blauwe knop hierboven) een boek uit en geeft dit per e-mail door. Vermeld wel je adres. Een vrijwilliger bezorgt het boek bij je thuis. Kost niets, wij doen het graag en je kunt zo vaak als je wilt gebruik maken van deze dienst. Ga meteen even naar de site, zoek een mooi boek uit en stuur een e-mail naar info@thhemmeloord.nl

Een honds verhaal

Created with GIMP
Onze buren hebben 2 honden. Leuke kniehoge honden die vaak samen lol maken in de tuin en naar de eenden grommen die te dicht bij de steiger komen. De jongste is bijdehand en durft het meest. Springt gemakkelijk in de sloep en is razendsnel overal als eerste bij. De oudste ziet het rustig aan en laat zich niet van zijn stuk brengen.

Toen we onze steiger vernieuwden stonden ze me telkens op de handen te kijken en al snel had de jongste uitgeprobeerd dat hij over een heel smal plankje van hun steiger naar onze tuin kon komen. Dat durfde de oudste niet aan, die bleef vanaf de eigen steiger toezien hoe zijn maatje onze tuin annexeerde. Als de buren het in de gaten hadden riepen ze de hond terug en balanceerde hij weer via de de smalle plank terug. De buren concludeerden dat het maar afgelopen moest zijn met die bezoekjes, die ik eigenlijk best grappig vind, en plaatsten 2 grote bloempotten op hun steiger zodat de smalle plank niet meer bereikbaar was. Dachten ze! Een week of wat later, onze steiger was inmiddels gereed, zag ik dat de hond bij de bloempotten stond en duidelijk stond in te schatten of hij met een sprongetje tussen de planten toch op het plankje zou kunnen komen. Even liep hij weg en kwam later terug, hij bewoog wat voor en achteruit en ja hoor, een kleine sprong en daar was hij weer. Ik kon het niet laten om hem lachend over de bol te aaien. Dat was natuurlijk niet opvoedkundig juist, aan de zelfverzekerde houding waarmee hij de tuin inspecteerde te zien was hij zeer trots op zijn prestatie. Ik heb hem teruggestuurd voor de buren het in de gaten kregen Als dank vond ik enkele dagen later een prachtige grote bolus in de tuin die niet van mij was en te groot voor een eend. Hij had de truc blijkbaar herhaald toen we niet thuis waren.

Laatst waren de buren met de sloep een dagje weg en had het buurmeisje een stel vriendinnen op visite die het met elkaar gezellig maakten. Er werd geplonsd in de vaart, gehapt, gesnapt en een glaasje gedronken. Jammer dat ik niet uitgenodigd was. Aan het einde van de middag vond de jongste hond dat hij lang genoeg had gewacht om uitgelaten te worden en liep stiekem naar de bloempotten en was met een snelle sprong in onze tuin voor iemand het in de gaten had. Alleen ik zag de snoodaard. Hij liep rechtstreeks naar de plek waar hij z’n vorige cadeautje had neergelegd en verbeterde zijn record, keek even om en ging snel terug. Toen ik even over de schutting keek loerde hij naar me, vanaf een beschut plekje onder de tafel waar de dames zaten feest te vieren, met een blik van “okay, jij weet het, ik weet het maar je houdt je stil hè!”. Daar ben ik niet tegen bestand en heb zijn werkstuk maar snel in de vuilnisbak gedeponeerd zonder iets te zeggen. Toen ik het toch na enige tijd, tijdens een praatje over de tuin en de bloempotten, aan de buurman vertelde besloot hij een afrastering te maken van betonijzergaas. Nu kijken de honden me van achter het gaas verwijtend aan. Eerst dacht ik dat alleen de jongste lelijk keek maar ik zag later dat hij blijkbaar zijn nood geklaagd had tegen zijn maat. Die vindt me nu ook niet aardig meer omdat ik de lol van zijn maat heb verknold.

Willem Vis van Heemst

Heb het leven lief

Heb het leven lief. Als je dat lukt is het makkelijker om het leven te omarmen, ook in lastige tijden. Deze muziek hebben we al eens gebruikt, maar deze beelden zijn nieuw. Geniet ervan.
En als jullie muziek willen aandragen wat je mooi vindt en ook kunt vertellen waarom, maken we daar graag gebruik van. elly@thhemmeloord.nl
Als u wilt reageren, stuur dan een e-mail naar info@thhemmeloord.nl
U ontvangt dit bericht omdat u zich hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief. Wilt u geen nieuwsbrieven meer ontvangen, dan kunt u zich afmelden door te klikken op 'Afmelden' hieronder.
thh-logo-website-the7-250
Nijenbeek 4-B
8303 ZA Emmeloord
thh-logo-website-the7-250
facebook twitter email website